Τρεις ακόμη θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ένας 79χρονος άνδρας από την Μεσοποταμιά της Καστοριάς έχασε τη ζωή του επίσης από τον κορονοϊό. Ο ηλικιωμένος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 87.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καταγράφηκαν 71 νέα κρούσματα και τα συνολικά στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 1.955. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 79 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Εξ’ αυτών οι 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, το 77% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 77 ετών και άνω. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 33.634 διαγνωστικά τεστ.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε τεστ αντισωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον στην Ελλάδα, θέλουμε αυτά τα τεστ να είναι αξιόπιστα για να χρησιμοποιηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια για την καλύτερη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα.
Οδηγίες για τις μάσκες και τα γάντια
Στη χρήση της προστατευτικής μάσκας, αλλά και των γαντιών αναφέρθηκε την Πέμπτη ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σημείωσε ότι σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσε να υπάρξει χρήση μάσκας, ωστόσο, το αν πρέπει να φοράμε ή όχι μάσκα εξαρτάται από τα επιδημολογιακά στοιχεία της κάθε χώρας.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι η τοποθέτηση είναι το να μην φοράει ο γενικός πληθυσμός μάσκα. «Με δεδομένη την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας δεν συνιστάται αυτή τη στιγμή η χρήση μάσκας στο γενικό κοινό» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι δεν συστήνεται ή μπορεί ακόμη να είναι και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας), από τον γενικό πληθυσμό.
«Οι μάσκες αυτές δεν κάνουν για τον γενικό πληθυσμό. Μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους», ανέφερε.
Πάντως ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας.
Όσον αφορά τα γάντια και τη χρήση τους από τον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι «υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό.
Ενώ οι προθέσεις είναι καλές από τη χρήση γαντιών, η χρήση γαντιών μίας χρήσης αδιακρίτως, είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη παρά καλό».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι πολλοί φοράμε γάντια πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν με κάποιον τρόπο. «Τα γάντια όμως μίας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για εκτεταμένη χρήση. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια», επισήμανε και κατέληξε ότι με τα γάντια μπορούμε να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες.