Mετατέθηκε για τις 19.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) οι εργασίες του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά το προχθεσινό ναυάγιο – Σεντένο: «Ή κολυμπάμε όλοι μαζί ή βουλιάζουμε όλοι μαζί», προσθέτει ότι οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» – Γαλλία και Γερμανία επεξεργάζονται μια συμβιβαστική πρόταση – Η Μέρκελ απορρίπτει και πάλι τα ομόλογα.
Στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσουν – ύστερα από νέα, ολιγόωρη αναβολή, σήμερα, Πέμπτη, οι εργασίες του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν -στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που είχαν Τρίτη και Τετάρτη- σε μία μεγαλύτερη στήριξη των οικονομιών τους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
«Ή κολυμπάμε όλοι μαζί ή βουλιάζουμε όλοι μαζί», έγραψε πριν από λίγα λεπτά (6.45 μ.μ.) ο Μάριο Σεντένο, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» στο Eurogroup.
Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, είχε γράψει ο ίδιος νωρίτερα, και ανέφερε ότι έχει εντατικές επαφές με τους ομολόγους του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η έναρξη της οποίας μετατέθηκε για τις 19.00 (ώρα Ελλάδας).
«Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Το Eurogroup αναμένεται τώρα ότι θα αρχίσει στις 18.00, ώρα Βρυξελλών. Οι επαφές συνεχίζονται», ανακοίνωσε ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος Τύπου του Σεντένο με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
Η Μέρκελ απορρίπτει και πάλι τα ομόλογα
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι αισιόδοξη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορούν να συμφωνήσουν σήμερα για τη βοήθεια των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό.
«Μια συμφωνία θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι, ειδικά επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά. Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί», δήλωσε στο Βερολίνο. Η καγκελάριος είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και η Γερμανία. «Και η Γερμανία θα το κάνει».
Ταυτόχρονα όμως, η Μέρκελ απέρριψε και πάλι την έκδοση κορονοομολόγων που ζητούν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή την από κοινού ευθύνη για νέα χρέη. «Τα τρία στοιχεία της βοήθειας, του Ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) και του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, αποτελούν καλά εργαλεία για την επίδειξη αλληλεγγύης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε.
Επιπλέον, «η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προοπτικές από το 2021 έως το 2027», πρόσθεσε.
Μαρκ Ρούτε: Δυνατή μια συμφωνία σήμερα για ένα ευρωπαϊκό πακέτο ως απάντηση στην πανδημία
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ντι Μάιο: Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο βλέπει στην κρίση του κορονοϊού κίνδυνο για την ύπαρξη της Ευρώπης.
«Διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, οικονομικά πρέπει να ανταγωνιστεί με παγκόσμιους γίγαντες. Πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι για τη διάσπαση της, και είμαι βέβαιος ότι αυτό θέλουν και οι Γερμανοί. Τώρα θα πρέπει να γίνει μια συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας σε συνέντευξή του στο dpa, αναφερόμενος στο θέμα της βοήθειας προς την Ιταλία και την έκδοση ή μη κορονοομολόγων, τα οποία απορρίπτει η Γερμανία.
«Δεν είναι σωστό να μιλάμε για την Ιταλία στην περίπτωση αυτή, γιατί δεν πρόκειται για το μέλλον της Ιταλίας, αλλά για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για το αν είναι κανείς απογοητευμένος από την γερμανική κυβέρνηση ή όχι, αλλά για το ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι τώρα είναι απολύτως αναγκαίο να κινηθούμε μαζί προς την ορθή κατεύθυνση», τόνισε.
Η πρόταση του Σασόλι για δημιουργία ταμείου οικονομικής ανασυγκρότησης
Mήνυμα ότι το Eurogroup πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι «τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης», έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» πρότεινε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αναγνώρισε: «Αυτό θα χρειαστεί πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι περιορισμένος και δεν θα είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και αμοιβαίους τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του».
Περαιτέρω ανέδειξε πως «δεν είναι θέμα μόνο αλληλεγγύης μεταξύ μας, αλλά και κοινό συμφέρον όλων μας, λαμβάνοντας υπόψη πόσο βαθύτατα διασυνδεδεμένες είναι οι οικονομίες μας» και σημείωσε ότι η κατάρρευση μίας χώρας θα είχε αναπόφευκτα δραματικές συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες.
Δ. Παπαδημούλης: Θετική η δήλωση Σασόλι
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε τη δήλωση Σασόλ ως εξής:
Eυ. Τσακαλώτος Ο κ. Σταϊκούρας δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής
«Ο κ. Σταϊκούρας καλά θα κάνει στο σημερινό Eurogroup, να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Αφενός, να διεκδικήσει και να πάρει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Αφετέρου, να συνταχθεί με τον ευρωπαϊκό νότο και να τοποθετηθεί υπέρ των όσων διεκδικούν Ιταλία και Ισπανία. Αντιτασσόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια να ταχθεί με τα συμφέροντα της χώρας. Να μιλήσει για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, και να επιμείνει η όποια παροχή ενίσχυσης στις χώρες να είναι χωρίς μνημονιακούς όρους και δεσμεύσεις»: αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης.
Όπως προσθέτει ο Ευκλ. Τσακαλώτος:
«Ο κ. Σταϊκούρας δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση από την μία ισχυρίζεται ότι συντάσσεται με τα αιτήματα Ιταλίας και Ισπανίας και από την άλλη, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, δηλώνει ότι οι κινήσεις της είναι επικοινωνιακές και όχι εφαρμόσιμες.
Αν ο κ. Σταϊκούρας αλλάξει ρότα θα έχει σε αυτό την στήριξή μας. Αν όχι, εκείνος και η κυβέρνηση θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη».