Σε ορισμένες χώρες του κόσμου όπως η Ινδία και το Πακιστάν όλο και περισσότερες καταγγελίες γίνοντι από γιατρούς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως φιμώνονται οι επικρίσεις τους για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και τις ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό.
Οι γιατροί στο Πακιστάν έχουν εκφράσει παράπονα για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού. Μάλιστα, η αστυνομία διέλυσε δια της βίας μία διαδήλωση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στην πόλη Κουέτα, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη μη παράδοση του υποσχεθέντος υλικού.
Στην Ινδία πάλι, ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών του Νέου Δελχί All India Institute of Medical Sciences,που εκπροσωπεί 2.500 γιατρούς, συνέταξε επιστολή στον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι διαμαρτυρόμενος για τις αντιδράσεις εναντίον των γιατρών. Ο γραμματέας του Σρινίβας Ρατζκουμάρ τόνισε πως τουλάχιστον 10 γιατροί δέχθηκαν απειλές από αστυνομικούς, ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση μετά την κριτική που άσκησαν. «Μην στοχοποιείτε τους γιατρούς», τόνισε στο πρακτορείο Reuters.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα προμηθεύσει με υλικό τα νοσοκομεία και πως έχει παραγγείλει εκατοντάδες χιλιάδες υλικού προσωπικής προστασίας. Όμως, οι γιατροί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκφράσει παράπονα για έλλειψη υψηλής ποιότητας υλικού, όπως μάσκες και στολές, ενώ πολλοί τόνισαν στο Reuters πως χρησιμοποιούν κράνη ποδηλάτου και αδιάβροχα ως αυτοσχέδιο προστατευτικό εξοπλισμό.
Μάλιστα, ο Δρ Ιντρανίλ Χαν, ογκολόγος από το νοσοκομείο της Καλκούτας, δήλωσε στο πρακτορείο πως η αστυνομία τον ανέκρινε επί 16 ώρες τον περασμένο μήνα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος όταν έσβησε από το κινητό του βίντεο που κατέγραφαν τους γιατρούς να χρησιμοποιούν αδάβροχα ως προστατευτικές στολές. Δικαστήριο διατύπωσε μομφές κατά της αστυνομίας για την πολύωρη ανάκριση, δίνοντας άδεια στις αρχές να διεξάγουν έρευνες χωρίς να συλληφθεί ο γιατρός, στον οποίον όμως απαγορεύθηκε να ξαναδημοσιεύσει τέτοια σχόλια στο διαδίκτυο.
Η δε κυβέρνηση του Κασμίρ υποστήριξε πως η δημόσια κριτική «προκαλεί περισσότερο κακό, απ’ ότι καλό» και προειδοποίησε με αυστηρή τιμωρία όποιον μιλά δημοσίως στα μέσα ενημέρωσης. Ο Δρ Σουχάιλ Νάικ, πρόεδρος του τοπικού ιατρικού συλλόγου, που εκπροσωπεί 3.000 μέλη, δήλωσε πως οι αρχές θα πρέπει να αντιλαμβάνονται θετικά την όποια κριτική. «Δεν μπορούν να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου», τόνισε.
Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σταθερά στην Ινδία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για περαιτέρω έξαρση. Μέχρι σήμερα, η χώρα μετρά 4.281 κρούσματα και 111 θανάτους.