Σκληρή κριτική στην εξωτερική πολιτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης με άρθρο του στον ημερήσιο Τύπο της Κρήτης.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής στην εφημερίδα “Πατρίς”, «την ώρα που οι χώρες του Νότου, η Ιταλία και η Ισπανία κλυδωνίζονται από την πανδημία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μπορεί απλώς να συνυπογράφει κείμενα άλλων ηγετών – όσο ορθά και εύλογα κι αν είναι– ή να εκφράζει απλά τη γενική δυσαρέσκεια του για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής μέσω tweet», σημειώνει ο Νίκος Ηγουμενίδης. «Οφείλει να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που παρέχει η ενεργητική εξωτερική πολιτική που παρέλαβε», προσθέτει ο ίδιος.
Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεικνύει πρωτοφανή πολιτική αδράνειας: «Η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν τολμά να απαιτήσει κυρώσεις για την Τουρκία. Δεν ζήτησε ποτέ σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ούτε και μετεγκαταστάσεις προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Και στο Προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνον επαναπαύεται στην επίδειξη απλής ηθικής συμπαράστασης των εταίρων μας, αλλά φαίνεται πως αποδέχεται για τον συνολικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής, τον ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου της Ε.Ε».
Σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, αναφέρει: «Πριν λίγες μέρες, το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε νέτα-σκέτα το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία, με την μόνη υποσημείωση ότι οφείλει απλώς …«να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο». Σε αυτή τη συγκυρία, η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν προστατεύει την πάγια ελληνική θέση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Ερώτημα: Γιατί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείπει την οδό του ΣΥΡΙΖΑ για πίεση της ΕΕ σε σχέση με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, τον περιουσιακό νόμο και την απογραφή; Πρέπει να απαντήσει».
Ενώ για την επιχείρηση «Ειρήνη» και τον ρόλο της Κρήτης σημειώνει τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας: «Προσφάτως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο Υπουργών σχετικά με την ανάγκη ενεργοποίησης της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Οι λόγοι της συμφωνίας είναι ορθοί. Ωστόσο, με τη διαμορφωθείσα συμφωνία η κυβέρνηση ανατρέπει τη μέχρι σήμερα στάση που τήρησε σταθερά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με ό,τι προηγήθηκε, η σημερινή Κυβέρνηση αποδέχεται να είναι η μόνη χώρα που συμμετέχει στη νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση ελέγχου εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, διαθέτοντας μόνο η ίδια λιμάνια της για αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, με την προοπτική να διανεμηθούν στην ΕΕ, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα ισχύσει και με ποιο τρόπο για την Κρήτη.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης καλεί την Κυβέρνηση να μην “αξιοποιήσει” την πανδημία ως άλλοθι αδράνειαςστα εθνικά και για το μέλλον της Ευρώπης, ούτε να είναι «θεατής» στο θέμα του ευρωομολόγου, υπογραμμίζοντας ότι η αρνητική τοποθέτηση της Γερμανίας θέτει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Μητσοτάκη, ενώπιον σημαντικών ευθυνών.