Μάλιστα σε πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφορικά με το δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» εξαιρούνται, κάτι που η πρόεδρος τους χαρακτήρισε τουλάχιστον «αχαριστία».
Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» λόγω της 17ετους εμπειρίας που έχουν στη φροντίδα ευάλωτων ομάδων στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης μόνοι τους προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν την Πολιτεία σε αυτήν την πανδημία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο η Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Αττικής η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς δεν έχουν ούτε μέσα προστασίας για τον κορονοϊό και παραμένουν συμβασιούχοι και απλήρωτοι.
Η Σ. Κολιζέρα στον Χρυσόστομο Λουκά εξήγησε ότι ο ρόλος του «Βοήθεια στο Σπίτι» τώρα είναι να προσφέρει σε ηλικιωμένους και ευπαθείς συνανθρώπους μας, καρκινοπαθείς (ή με άλλες χρόνιες ασθένειες) τα φάρμακα τους, να τους τα συνταγογραφούν, να τους πηγαίνουν ψώνια που χρειάζονται, και γενικά ό,τι άλλο απαραίτητο ακόμα και βοήθεια για ενεσοθεραπείες.
Σημείωσε ότι τα τηλεφωνικά κέντρα των δήμων έχουν σπάσει από ανθρώπους που τους καλούν και είναι σε απόγνωση και οι εργαζόμενοι βοηθούν χωρίς να έχουν καν προστατευτικά μέσα.
Εξήγησε ότι το ήδη υπάρχον προσωπικό είναι πανελλαδικά 2.900 εργαζόμενοι και από αυτούς εξυπηρετούνται μόνιμα 80.000 άτομα (ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ) εντούτοις τώρα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι συνάνθρωποι που μας που χρειάζονται βοήθεια γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας.
Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι στη πρώτη γραμμή και απευθυνθήκαν στο Υπουργείο Υγείας και για οδηγίες, ενημέρωση, πρωτόκολλο λειτουργίας, και για προφυλάξεις ούτε μέσα ατομικής προστασίας τους δόθηκαν, όπως τόνισε η πρόεδρος, και ειδικά στην αρχή οι εργαζόμενοι τα πλήρωναν αυτά από την τσέπη τους γι` αυτά ώστε και να προστατευτούν και να μην μεταδώσουν τον ιό.
Από το Υπουργείο Υγείας «καμιά μέριμνα δεν υπήρχε καμιά απάντηση δεν πήραμε» εξήγησε. Τόνισε πως «Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με βάση αυτά που ακούμε και εμείς από τα ΜΜΕ και από τις γνώσεις που έχουμε ως επαγγελματίες υγείας».
Ακόμα και τώρα οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν έχουν μέσα ατομικής προστασίας σε πολλούς δήμους, σχολίασε η κα Κολιζέρα, και πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν και παραμένουν απλήρωτοι και μιλάμε για συμβασιούχους για 17 χρόνια οι οποίοι παρ’ όλα αυτά είναι στην πρώτη γραμμή.
Μάλιστα σημείωσε ότι σε πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφορικά με το δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» εξαιρούνται κάτι που η πρόεδρος τους χαρακτήρισε τουλάχιστον «αχαριστία». Οι δήμοι κάνουν κοινωνική πολιτική με τις πλάτες τις δικές μας, τόνισε χαρακτηριστικά.