Ενώ η αγωνία κορυφώνεται καθώς η πανδημία έχει όλο και μεγαλύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, ο επικεφαλής της έρευνας για τον κορονοϊό στο Νοσοκομείο Γκούρο της Νοτίου Κορέας, ο καθηγητής, επιδημιολόγος Κιμ Γου Χου δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Ο επιδημιολόγος εργάζεται από το 1990 και έχει μελετήσει όλες τις επιδημίες των τελευταίων 30 ετών όπως AIDS, MERS, SARS, γρίπη των πρηνών.
Εξηγεί γιατί τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα στους ηλικιωμένους, περιγράφει ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι να κολλήσει κάποιος αλλά και απαντά αν μπορεί κάποιος που ανέρρωσε να ξανακολλήσει.
“Από τα 30 χρόνια της εμπειρίας μου ο κορονοϊός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση” επισημαίνει ο Κιμ Γου Χου και συνεχίζει:
“Όταν άνθρωποι με κορονοϊό έρχονται στο νοσοκομείο τους αναλαμβάνω και παρακολουθώ την εξέλιξη της επιδημίας και έτσι μπορώ έγκυρα να ενημερώνω όταν βγαίνω στην τηλεόραση και να παρέχω σωστή πληροφόρηση στο κοινό”.
Όσο για την προέλευση του κορονοϊού και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σημείωσε: “Τον Δεκέμβριο του 2019 στη Γουχάν, την επαρχία Χουμπέι στην Κίνα, αρχίσαμε να βλέπουμε περιστατικά πνευμονίας με άγνωστη αιτία που οδηγούσε στον θάνατο. Όταν η κινεζική κυβέρνηση ενημερώθηκε γνωστοποίησε το πρόβλημα και στον ΠΟΥ, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Βάσει της έρευνας των 2-3 μηνών, ο ιός έχει την προέλευσή του από τις νυχτερίδες.
Εντοπίστηκε σε ψαραγορά στη Γουχάν, όπου φέρεται να μεταδόθηκε σε άνθρωπο. Οπωσδήποτε πρέπει να υπήρξαν ενδιάμεσοι φορείς, όπως είναι τα φίδια. Ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό. Πάντως ο ιός γνωστός ως SARS-Cov-2 που προκάλεσε τον COVID-19 προήλθε από νυχτερίδα, μεταπήδηση σε φίδι ή μανίδα και μετά μεταδόθηκε σε άνθρωπο, με βασικό σύμπτωμα τη βαριάς μορφής πνευμονία. Το ποσοστό θανάτου είναι κατά μέσο όρο 2%-3%” υπογράμμισε ο καθηγητής.
Ακολούθως, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε: “Επειδή είναι νέος ιός τον οποίο δεν έχουμε συναντήσει ποτέ ξανά, δεν έχουμε κάποια θεραπεία ή εμβόλιο για να τον αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε χώρα τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι άσχημα όπως και στις ΗΠΑ, ιδίως σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Θα έλεγα πως είναι πολύ σοβαρή απειλή αυτήν τη στιγμή”.
Σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας είπε: “Αυτά εξαρτώνται ανάλογα με τη χώρα. Αν και είναι ο ίδιος ιός κάθε χώρα έχει διαφορετικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, διαφορετικό επίπεδο ιδεολογίας για τη φροντίδα υγείας και διαφορετικά δημογραφικά. Για χώρες που έχουν μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων όπως η Ιταλία, το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ υψηλό, γύρω στο 8%-9%”.
Όσο για το αν υπάρχουν στοιχεία για το ποσοστό θνησιμότητα ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, είπε ότι μελετώντας τα στατιστικά οι άνω των 80 έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ενώ όσοι είναι στα 30 και 40 έχουν ποσοστό 0,1%.
Στη ερώτηση γιατί ο ιός χτυπά κυρίως τους ηλικιωμένους σημείωσε: “Ο κορονοϊός είναι νέος ιός για τον οποίο δεν έχουμε εμβόλιο και δεν μπορούμε να τον θεραπεύσουμε.Το μόνο πράγμα που μπορεί να πολεμήσει τον ιό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσοι είναι από την εφηβεία έως τα 40 μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα ενός κρυώματος, για μία ή δύο εβδομάδες και να αναρρώσουν, ενώ μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί.” Χρησιμοποίησε για παράδειγμα τα στοιχεία στην Κορέα όπου από το 20% από τα 9.000 κρούσματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και αυτό είναι η παγίδα.
“Πάντως αν είσαι πάνω από 60 ετών το ανοσοποιητικό σου πέφτει, ιδίως αν είσαι πάνω από 80, όπως ένας καρκινοπαθής χάριν σύγκρισης,το ανοσοποιητικό σου σύστημα αρχίζει να χειροτερεύει ραγδαία. Γι’ αυτό μολύνονται εκείνοι που είναι 70 και 80 ετών. Επειδή ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία ή φλεγμονή σε όλο το σώμα, οι ηλικιωμένοι μπορούν να έρθουν σε κρίσιμη κατάσταση και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να πεθάνουν.
Επίσης, αυτοί με χρόνια νοσήματα είναι άλλη ομάδα υψηλού κινδύνου. Ακόμη και αν είναι κάτω των 60 ετών, αν έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, ένα χρόνιο πνευμονικό πρόβλημα, διαβήτη, ή είναι καπνιστές. Επειδή η νικοτίνη μπορεί να συσσωρευτεί στο αναπνευστικό σύστημα, μπορεί να αρρωστήσουν. Ακόμη και αυτοί που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά όπως τα στεροειδή ή τα αντικαρκινικά φάρμακα κινδυνεύουν επίσης” υπογράμμισε ο καθηγητής.
Απάντησε θετικά στο ερώτημα για το αν ίδιος ασθενής που ανάρρωσε μπορεί να ξανακολλήσει. “Αυτό είναι που μας τρομάζει. Δεν ξέρουμε ακόμη πολλά. Συνήθως όταν αρρωσταίνουμε μας παίρνει δύο εβδομάδες για να αναπτύξουμε αντισώματα. Έτσι δεν αρρωσταίνουμε από τον ίδιο ιό. Αλλά με τον κορονοϊό έχουμε δει περιπτώσεις όπου ένας ασθενής που ανέρρωσε και πήρε εξιτήριο, αλλά 5 με 7 ημέρες μετά εμφάνισε και πάλι συμπτώματα του ιού. Έχουμε δει τέτοιες περιπτώσεις επανενεργοποίησης.Συμβαίνει” διευκρίνισε.
Πώς προσβάλλεται κάποιος από τον κορονοϊό: “Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι για να κολλήσει κάποιος. Μόλις ο ιός μολύνει το αναπνευστικό σύστημα, τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας και αναπνευστικές δυσκολίες. Οπότε όταν βήχεις ή φταρνίζεσαι παράγεις σταγονίδια. Ένα σταγονίδιο περιέχει πολλούς ιούς. Εννοώ ό,τι προέρχεται από ασθενή. Όταν φτερνίζεται ή βήχει τα σταγονίδιά του πέφτουν 1 με 2 μέτρα μακριά. Εκείνη τη στιγμή ο ιός μπορεί να μολύνει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Ο αέρας είναι ελαφρά διαφορετικό θέμα. Ο πιο κοινός τρόπος είναι μέσω σταγονιδίων.
Ο δεύτερος τρόπος είναι όταν φταρνιζόμαστε και έχουμε καταρροή συνηθίζουμε να σκουπίζουμε τη μύτη με το χέρι μας. Έτσι, ο ιός πάει στο χέρι μας. Χαιρετώ κάποιον με χειραψία και έτσι σου μεταδίδω τον ιό.
Τρίτον, όταν ένας ασθενής βήχει ή φταρνίζεται , τα σταγονίδια του πέφτουν κοντά σε επιφάνειες όπως τραπέζια, πόμολα, πληκτρολόγια. Έτσι ο ιός επιβιώνει για λίγες ώρες σε διάφορες επιφάνειες για 3 με 4 ημέρες”.