Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 110.574. Οι νεκροί έφτασαν τους 13.155. Παράλληλα, 16.847 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 727 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.782 νέα κρούσματα. 1.118 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 105.792 και είχαν χάσει την ζωή τους 12.428 άνθρωποι ενώ 15.729 είχαν θεραπευθεί.
4.035 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.403 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 48.134 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Μόνο στη Λομβαρδία είχαμε την Τετάρτη 394 θανάτους και 1.565 νέα κρούσματα.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 44.733 και οι νεκροί 7.593 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.787 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.732. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.625, με 499 νεκρούς.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει και πάλι αύξηση (+3,8%) μετά από έξι ημέρες συνεχούς πτώσης. Ο αριθμός των νεκρών περιορίζεται ελαφρά. Η ιταλική κυβέρνηση παρέτεινε σήμερα τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 13 Απριλίου, καθιστώντας σαφές, πάντως, ότι θα παραμείνουν σε ισχύ, μέχρις ότου αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Κόντε, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, ανακοίνωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό μέχρι τις 13 Απριλίου. Αρχικά είχε αποφασιστεί η λήξη τους στις 3 Απριλίου.
«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά προσοχή να μην κάνουμε λάθη σε αυτή την φάση και να ενδώσουμε σε μια εύκολη αισιοδοξία που μπορεί να ακυρώσει τις θυσίες μας. Προσοχή να μην μπερδέψουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα με τη λήξη του συναγερμού», είπε ο Ιταλός υπουργός. Ο Σπεράντσα πρόσθεσε ότι η μάχη κατά του ιού θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί εμβόλιο και ότι ο στόχος της κυβέρνησης της Ρώμης είναι να μειωθεί κάτω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού.
Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε το μήνυμα ότι «η Ιταλία ζητά να μπορεί να δαπανήσει όσα χρήματα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης» και επανέλαβε ότι η χώρα του «χρειάζεται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να μοιραστεί κινδύνους και ευκαιρίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Θύμα χάκερς έπεσε η ιστοσελίδα της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας
Κυβερνοπειρατές προσέβαλαν την ιστοσελίδα της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας της Ιταλίας, αναγκάζοντάς την σήμερα να κλείσει την ώρα που πολυάριθμοι πολίτες άρχιζαν να καταθέτουν αιτήσεις για τα επιδόματα κορονοϊού, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Πασκουάλε Τριντίκο.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, η υπηρεσία INPS είχε λάβει 339.000 αιτήματα για τα επιδόματα των 600 ευρώ μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως οι χάκερς κατέστησαν αδύνατη την πρόσβαση στην ιστοσελίδα.
«Κατά τις τελευταίες ημέρες είχαμε δεχθεί πολλές κυβερνοεπιθέσεις που προκάλεσαν μεγάλη πτώση του συστήματος. Συνέχισαν και σήμερα κι αναγκασθήκαμε να κλείσουμε την ιστοσελίδα», δήλωσε ο Τριντίκο στην κρατική ραδιοτηλεόραση RAI.
Σύμφωνα με το euronews, η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα οικονομική κρίση που έχει προξενήσει η πανδημία του κορονοϊού, θέσπισε το επίδομα των 600 ευρώ για το οποίο μπορούν να καταθέσουν αίτηση όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι κι οι εποχικοί εργαζόμενοι. Μολαταύτα, οι χρήστες που προσπάθησαν σήμερα να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της διαπίστωσαν δυσκολίες. Ορισμένοι ενημέρωσαν πως προσωπικά δεδομένα άλλων ανθρώπων εμφανίζονταν στην οθόνη όταν προσπαθούσαν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα πεδία.
Ο Τριντίκο δήλωσε πως ενημέρωσε την αστυνομία για την κυβερνοεπίθεση, η οποία εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της ασφάλειας των ψηφιακών υποδομών της Ιταλίας, κατά τη μάχη που δίνει η χώρα ενάντια στον κορονοϊό. Πάντως δεν επεσήμανε εάν υπάρχει παραβίαση δεδομένων.
Το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δήλωσε πως οι μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να ερευνήσουν ποιος κρύβεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις. «Τα τσακάλια αυτά θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε εμφατικά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Αντρέα Ορλάντο.