Τη θέση ότι η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει ακόμα μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που θα υποστούν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της κρίσης λόγω του κορωνοϊού εξέφρασε, μιλώντας στο CNN Greece και την Αμαλία Κάτζου ο Χρήστος Σπίρτζης.
Τη θέση ότι η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει ακόμα μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που θα υποστούν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της κρίσης λόγω του κορωνοϊού εξέφρασε, μιλώντας στο CNN Greece και την Αμαλία Κάτζου ο Χρήστος Σπίρτζης.
Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό είναι τεράστιες και πρόσθεσε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια οικογένεια με παιδιά να τα βγάλει πέρα με 400 και 500 ευρώ το μήνα».
«Είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους να στηρίξει και τους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις και καλό είναι να δούμε τι γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες, όπου το κράτος καλύπτει από 85% έως και 100% του μισθού και δεν αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους, όπως η κυβέρνηση εδώ στην Ελλάδα με φαινόμενα αναστολής εργασιακών σχέσεων», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
«Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης πρέπει να διατηρούν τις θέσεις εργασίας»
Η λογική των επιδοτήσεων με τον τρόπο που το επιχειρεί η κυβέρνηση δεν διατηρεί τις θέσεις εργασίας. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καλύπτονται σε μεγαλύτερο ποσοστό, δεν μπορεί ένας εργαζόμενος με οικογένεια να τα βγάζει πέρα με 500 ευρώ το μήνα. Οι πολίτες δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν ελεύθερα, είναι αποκλειστικά πλέον ευθύνη του κράτους να στηρίξει και τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
Καλό είναι να δούμε τι γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες όπου καλύπτεται ακόμη και το 100% των αμοιβών των εργαζόμενων και έτσι οι θέσεις εργασίας διατηρούνται. Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης είναι ήδη πολύ μεγάλες και πρέπει ως χώρα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να τις αντιμετωπίσουμε. Και προφανώς δεν γίνεται με αποσπασματικά μέτρα να έρχεται κάθε λίγες ημέρες να έρχεται και να συμπληρώνει η κυβέρνηση τα κενά τα οποία η ίδια δημιουργεί.
«Πρέπει να σκληρύνει η στάση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα»
Η στάση της Ελλάδας στην Ευρώπη πρέπει να είναι πιο σκληρή και να διεκδικήσουμε αυτά που ζητούν και οι άλλες χώρες του Νότου. Επίσης, πρέπει να ληφθούν άμεσα και μέτρα που έχουν μεν προαναγγελθεί αλλά ακόμη δεν τα έχουμε δει να εφαρμόζονται. Πρώτο από όλα, η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το θέμα των επιταγών και του Τειρεσία για τις επιχειρήσεις.
Οι κρατικές δαπάνες για την ανάκαμψη θα είναι στο μέλλον πολλαπλάσιες αν σήμερα δεν διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και δεν στηριχθούν οι επιχειρήσεις.
Η παρέμβαση πρέπει να γίνει με ποσά που αντιστοιχούν σε πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Τόσο χρειάζονται χώρες οι οποίες ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εμάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα πριν ένα χρόνο μόλις βγήκε από μνημόνια και πολυετή λιτότητα.
Είναι πραγματικά ευκαιρία σήμερα που έχουν χαλαρώσει οι δημοσιονομικοί περιορισμοί σε όλη την Ευρώπη να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες.
«Λογικό να πονάνε όσοι έπεμεναν δογματικά σε ιδιωτικοποιήσεις»
Πρέπει να πάμε σε μια τέτοια λογική όσο κι αν αυτό πονάει όσους μέχρι χθες ήταν εναντίον των κρατικών ενισχύσεων, ήταν απέναντι στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη και της δυναμικής των επιχειρήσεων.
Το τραπεζικό σύστημα είναι αυτό που πρέπει να στηρίζει επιχειρήσεις και πολίτες και όχι το αντίθετο.
Λίγους μήνες πριν η ΝΔ έλεγε για ένα ιδιωτικό σύστημα Υγείας και στην πράξη να αποδεικνύεται ότι χωρίς ισχυρό ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα όπως μία πανδημία. Είναι μεγάλη ιδεολογική ήττα να βλέπουν ότι εκεί που επέμεναν για ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς, τώρα θα πρέπει να γίνουν επανακρατικοποιήσεις προκειμένου να υπάρχουν οι τομείς αυτοί