Νεκρός από κορονοϊό εργαζόμενος του κρουαζιερόπλοιου που πέρασε και από το Ηράκλειο

Την τελευταία του πνοή άφησε σε νοσοκομείο της Ιταλίας μέλος του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Msc Opera το οποίο είχε κάνει τουρ στην Ελλάδα πριν από δύο και πλέον εβδομάδες.

Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο του οποίο τον κατάπλου είχαν απαγορεύσει η Κύπρος, το Ισραήλ κα η Μάλτα αλλά εδώ έκανε τουρ σε πέντε διαφορετικές περιοχές με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να υποδέχεται προσωπικά τους επιβάτες στην Αρχαία Ολυμπία και να αποτρέπει απεργία των εργαζομένων οι οποίοι εξέφραζαν φόβους για πιθανά κρούσματα κορονοϊού.

Δείτε:

Στο λιμάνι Ηρακλείου έρχεται το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera – Σε επιφυλακή ο ΟΛΗ

Συναγερμός λόγω κορονοΐου για το κρουαζιερόπλοιο που πέρασε από το Ηράκλειο

Η ανεύθυνη στάση του ΕΟΔΥ με το «ύποπτο» κρουαζιερόπλοιο – Εκτός του Ηρακλείου, έριξε «άγκυρα» σε άλλες 3 περιοχές

Το κρουαζιερόπλοιο σε καραντίνα που ήρθε και στο Ηράκλειο έγινε δεκτό μετά βαΐων και κλάδων από την Μενδώνη

Θετικοί στον κορονοϊό επιβάτες και πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου που ήρθε και στο Ηράκλειο! – Ανευθυνότητα από ΕΟΔΥ και Μενδώνη

Ειδικότερα μέλος του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου το οποίο νοσηλευόταν με κορονοϊό στο νοσοκομείο Galliera πέθανε χθες το βράδυ, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ. Μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ακόμη τέσσερα μέλη του πληρώματος έχουν νοσήσει από κορονοϊό και έχουν τεθεί σε καραντίνα. Δεν είναι όμως και τα μοναδικά κρούσματα κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στο συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο. Όπως είχε γίνει γνωστό, πέντε επιβάτες γαλλικής καταγωγής διαγνώστηκαν με κορονοϊό. Επιβάτες οι οποίοι είχαν ταξιδέψει με το Msc Opera σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας μεταξύ 29 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου. Τις ημέρες δηλαδή που το πλοίο βρισκόταν στη χώρα μας.

H εξέλιξη αυτή εκθέτει για ακόμη μία φορά την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καθώς και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που έσπευσαν να χαιρετήσουν την πρωτοβουλία της να μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία και να επιτρέψει στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου να την επισκεφτούν. Να σημειωθεί ότι η ίδια μετά τα δημοσιεύματα είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για fake news και απειλούσε με αγωγές και μηνύσεις. Πλέον βέβαια οι εξελίξεις από τη γειτονική Ιταλία με το κρουαζιερόπλοιο επιβεβαιώνουν τα όσα από την πρώτη στιγμή είχαμε γράψει. Ότι δηλαδή η Λίνα Μενδώνη προσέγγισε το θέμα με προχειρότητα και «ελαφρότητα», όπως και γενικότερα το όλο ζήτημα της προστασίας από τον κορονοϊό.

Η κρουαζιέρα και η Μενδώνη

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Γένοβας στην Ιταλία με προορισμό την Ελλάδα και ενώ ήδη στην γειτονική χώρα ο κορονοϊός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται. Πρώτη στάση του κρουαζιερόπλοιου ήταν το Κατάκολο, με τους επιβάτες να θέλουν να επισκεφτούν την Αρχαία Ολυμπία. Τοπική κοινωνία και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού αντέδρασαν με τους τελευταίους να απειλούν ακόμη και με απεργία. Η Λίνα Μενδώνη έσπευσε στην περιοχή και με την παρέμβαση της έπεισε τους εργαζομένους να μην απεργήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου να κατέβουν στην περιοχή και να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια το πλοίο μετέβη ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Επόμενος σταθμός ήταν το Ισράηλ. Οι αρχές όμως εκεί φοβούμενες πιθανό κρούσμα κορονοϊού απαγόρευσαν στο πλοίο να καταπλεύσει το ίδιο και η Κύπρος. Τελικά το κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε στη Ρόδο και από εκεί στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι επιβάτες ενημερώθηκαν πως αυστριακός επιβάτης που είχε ταξιδέψει με το πλοίο από τις 17 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην ανατολική Μεσόγειο και είχε αποβιβαστεί στη Γένοβα είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό. Οι επιβάτες γύρισαν στο πλοίο και την άλλη μέρα ταξίδεψαν στην Κέρκυρα όπου κατέβηκαν επίσης.

Πέντε επιβάτες με κορονοϊό

Στις 10 Μαρτίου το κρουαζιερόπλοιο έφτασε στη Γένοβα. Προηγουμένως και η Μάλτα είχε απαγορεύσει στο κρουαζιερόπλοιο να καταπλεύσει στο λιμάνι της Βαλέτας.

Στις 15 Μαρτίου και ενώ το πλήρωμα είχε αποβιβαστεί, μέλος του πληρώματος βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της άφιξης του στην Ιαπωνία. Στην Ιταλία σήμανε συναγερμός, με τις αρχές να εξετάζουν όλα τα μέλη του πληρώματος για να διαπιστώσουν εάν έχουν προσβληθεί από Covid-19. Την ίδια περίοδο η Λίνα Μενδώνη εξέδιδε ανακοινώσεις κατά όσων ΜΜΕ της ασκούσαν κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο ζήτημα, ενώ απειλούσε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Τελικά πριν λίγες μέρες η πραγματικότητα έμελε να εκθέσει τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού. Σύμφωνα με το crew-center.com, πέντε επιβάτες γαλλικής καταγωγής διαγνώστηκαν με κορονοϊό. Επιβάτες οι οποίοι είχαν ταξιδέψει με το Msc Opera σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας μεταξύ 29 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου. Τις ημέρες δηλαδή που το πλοίο βρισκόταν στη χώρα μας.

«Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και κωλυσιεργία»

Δεν ήταν όμως και το μοναδικό δείγμα ανευθυνότητας από την πλευρά της κας Μενδώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά η Λίνα Μενδώνη ήταν αντίθετη στο να κλείσουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, όπως έκαναν οι γειτονικές χώρες. Παρά το γεγονός ότι το ζητούσαν τόσο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων όσο και εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια βέβαια αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180ο. Τα χαμηλά αντανακλαστικά συνεχίστηκαν. Στις 18 Μαρτίου ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση που κατήγγειλε την Μενδώνη για «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «καθυστερεί να υλοποιήσει ακόμη και τις οδηγίες της ίδιας της κυβέρνησης (βλ. εγκυκλίους του ΥΠΕΣ) σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού», καθώς επίσης και ότι «συνεχίζει να πραγματοποιεί συσκέψεις για ήσσονος σημασίας ζητήματα και να εμφανίζει ως “επείγοντα¨, θέματα που κάθε άλλο παρά επείγοντα είναι, όπως η μετακόμιση Κεντρικής Υπηρεσίας». Την ίδια μέρα εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας. Δύο ημέρες πριν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωση του εξέφραζε «την ανησυχία όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στους χώρους εργασίας» ενώ προειδοποιούσε την υπουργό ότι θα αναζητηθούν αστικές και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας υπαλλήλου ή συγγενικών του προσώπων. Τελικά έπειτα από τις αντιδράσεις και τις πιέσεις των εργαζομένων υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την εκ περιτροπής λειτουργία των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί