Πολύς λόγος γίνεται από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού για τα φάρμακα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον Covid-19.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε φαρμακευτικές αγωγές που προκρίνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μελετάται η αποτελεσματικότητα πολλών και διαφορετικών φαρμάκων. Ωστόσο, επεσήμανε ότι στα ελληνικά νοσοκομεία χορηγείται η ουσία ρεντεμσιβίρη, όταν είναι διαθέσιμη και η χλωροκίνη που υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε επιπλέον πως συχνά χρησιμοποιούνται καρδιοπροστατευτικά φάρμα, καθώς ο ιος φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο, ο οποίος ακόμα διερευνάται, επηρεάζει και την καρδιά.
Κορωνοϊός και υποκείμενα νοσήματα
Τα στοιχεία των μελετών που έχουν γίνει ανά τον κόσμο, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται και στον πληθυσμό που νοσεί και καταλήγει στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πιο συχνά προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες.
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν δυο νέοι θάνατοι και ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορωνοϊό πλέον ανέρχεται στους 28. Από αυτούς που έχασαν τη μάχη με τη ζωή, 23 ήταν άνδρες και 5 γυναίκες και σχεδόν όλοι υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικιωμένοι.
Σε πρόσφατο άρθρο του Business Insider, που επικαλείται στοιχεία από τις περιπτώσεις θανάτων λόγω κορωνοϊού στην Ιταλία, φαίνεται πως 1 στους 3 ασθενείς με Covid-19 που κατέληξε, υπέφερε από κάποια καρδιαγγειακή νόσο.
Ποια είναι τα πιο αξιόπιστα τεστ για τον κορωνοϊό
Μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως «τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό πληθυσμό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου». Όπως είπε «ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό ένα τέτοιο τεστ».
Αναφερόμενος στα τεστ ανοσίας την Πέμπτη, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε παρατηρήσει πως για να χτίσει κανείς ανοσία στον κορωνοϊό, θα πρέπει να βρεθούν στον οργανισμό του αντισώματα σε αυτόν. Οι ασθενείς αυτοί ενδέχεται να έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή 3 χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον. «Αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές» έλεγε.
Τα πιο αξιόπιστα τεστ για τον κορωνοϊό είναι τα μοριακά
Ωστόσο, σήμερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε, θέλοντας να τονίσει πως δεν βρισκόμαστε ακόμη στην φάση της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό, όπου και πρέπει να επιστρατευτούν τα τεστ ανοσίας.
«Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά που προκρίνονται από τους φορείς και πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας. Οι Αρχές θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία αυτών των τεστ στο μέλλον» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα τεστ κορωνοϊού.
Θυμίζουμε πως η Βρετανία έχει παραγγείλει τέτοια τεστ ανοσίας στον κορωνοϊό, τα οποία σκοπεύει να αποστείλει στα νοικοκυριά, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιοι έχουν αναπτύξει αντισώματα. Η διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, Σάρον Πίκοκ σημείωσε πως έχουν παραγγείλει εκατομμύρια τεστ ανοσίας και ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους, ορισμένα θα μπορούν να γίνουν χωρίς οι πολίτες να βγουν από το σπίτι.
Φαίνεται πως τα τεστ αυτά είναι σχετικά οικονομικά και απλά, ενώ συλλέγουν αίμα από την άκρη του δακτύλου. Ορισμένα εξ αυτών ενδεχομένως να μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε ως και 10 με 15 λεπτά.