Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*
Ζούμε, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Και μάλιστα, κατά τους ειδικούς, οι «δύσκολες» ημέρες είναι μπροστά. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη όσο και πρωτοφανή κατάσταση. Στις οδηγίες των ειδικών, ξεχωρίζουμε το βάρος που επωμίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) για την αντιμετώπιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιπτώσεων, και οι ειδικές μονάδες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των Νοσοκομείων της χώρας για την αντιμετώπιση των ελάχιστων πλην όμως βαρύτερων περιστατικών.
Σίγουρα, θα έχουμε την ευκαιρία, και πρέπει να συζητήσουμε νηφάλια, όταν περάσει η κρίση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού αναδεικνύει, ακόμη μία φορά, δύο πράγματα. Αφενός, πόσο ανεύθυνο, επικίνδυνο και ανορθολογικό είναι το ιδεοληπτικό νεοφιλελεύθερο δόγμα της υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος υγείας χάριν της λιτότητας, όπως ήταν η κυρίαρχη πολιτική των κυβερνήσεων της Δεξιάς. Και, αφετέρου, το πόσο ιδεοληπτικό είναι το δόγμα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, που θεοποιεί τις αγορές και τα περιμένει όλα από αυτές.
Η διαφορετική προσέγγιση Αριστεράς και Δεξιάς, για τον ρόλο του κοινωνικού κράτους και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε μια κοινωνία, δεν μπορεί να κρυφτεί ως άλλα «ψίχουλα», κάτω από κανένα χαλί «Εθνικού Μετώπου» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, σήμερα, μπροστά στον φόβο για την απώλεια της ζωής, δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο, ότι ορισμένοι εγκαταλείπουν τις ιδεοληψίες τους. Ότι όλοι στρεφόμαστε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Διερωτώμαι πού θα ήμασταν σήμερα, αν η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είχε αποκρούσει τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές επιλογές που ήθελαν 2,5 εκ. ανασφάλιστους έξω από τα δημόσια νοσοκομεία, είσοδο με πέντε ευρώ σε όλους τους ασθενείς, περαιτέρω συρρίκνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και κλείσιμο ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων προς όφελος του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα.
Σε ποια βάση θα σχεδιάζαμε σήμερα, αν δεν ακυρώναμε τις 7.500 διαθεσιμότητες και χιλιάδες απολύσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που είχε δρομολογήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ως αρμόδιος υπουργός;
Σε μια βραδιά έκλεισε τα ιατρεία του ΙΚΑ ο κ. Γεωργιάδης και απέλυσε 2.500 γιατρούς. Πού θα ήμασταν σήμερα, αν στη θέση του πλήρως αποδιαρθρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παραλάβαμε, δεν καταφέρναμε να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα ΠΦΥ παραδίδοντας 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ);
Ποιος θα ήταν ο σημερινός σχεδιασμός αντιμετώπισης των βαρέων περιστατικών, αν δεν διασφαλίζαμε τη λειτουργία 120 επιπλέον ΜΕΘ σε σχέση με αυτές που παραλάβαμε;
Τούτες τις ώρες, που προέχει η ανθρώπινη ζωή, είναι κρίσιμη η άμεση ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Απαιτείται άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση. Ειδικά στον τομέα της υγείας:
- Γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας των 2.000 προσλήψεων νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας.
- Επίσπευση της διαδικασίας διορισμού των μόνιμων Γιατρών ΕΣΥ που έχουν επιλεγεί (από προηγούμενη προκήρυξη) για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων.
- Άμεση προκήρυξη 4.000 μόνιμων Γιατρών – Νοσηλευτών – Λοιπού Προσωπικού για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.
- Σχεδιασμός και για τα επόμενα 2 χρόνια για 2.500 μόνιμες προσλήψεις/έτος.
- Ενσωμάτωση των Δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας Αστικού και Αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ) στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της Πανδημίας.
- Εξάντληση των δυνατοτήτων Ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια Νοσοκομεία
- Σχεδιασμός ώστε εάν χρειαστεί, να προχωρήσουμε ακόμη και σε επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων.
- Ενίσχυση και ανάπτυξη των υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων.
- Ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας και ασφαλούς εργασίας του προσωπικού του ΕΣΥ
- Ενίσχυση της δυνατότητας των εργαστηρίων του ΕΣΥ και του Πανεπιστημίου για τον δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κορωνοϊό.
- Ενίσχυση – αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.
- Δραστική αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας σε αίμα.
- Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την διαφανή διαχείριση των επειγουσών αναγκών σε προσωπικό και προμήθειες υλικών.
- Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ.
Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τα μέλη και στελέχη του κόμματος είναι εδώ, να βάλουν πλάτη στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι και ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Η κυβέρνηση είτε δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της, ή («αν δεν είχαμε τρόικα έπρεπε να εφεύρουμε») ελπίζει σε συγχωροχάρτι αντιμετώπισης του κορωνοϊού για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της επιλογές.
Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν επιτυγχάνεται με ευχολόγια ούτε με «ανώδυνες», ακτιβιστικού τύπου, εκδηλώσεις. Είναι θέμα πολιτικού προσανατολισμού. Σήμερα, στην απειλή της δημόσιας υγείας, ας αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις ιδεοληψίες της Δεξιάς. Το δημόσιο σύστημα υγείας και η ενίσχυσή του, ας αποτελέσει υπόθεση της κοινωνίας, αναπόσπαστα δεμένη με την αντιμετώπιση κάθε απειλής στην δημόσια υγεία. Αναπόσπαστα δεμένη με την προοπτική μιας νέας Ελλάδας απαλλαγμένης από τα βαρίδια του παρελθόντος.
*Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία