Κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες που επικρατούν στον μεγαλύτερο φούρνο του Κορυδαλλού.
Αυτόν της φυλακής Κορυδαλλού, δηλαδή της ΚΑΥΦ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ ΦΥΛΑΚΩΝ) εκεί όπου οι κρατούμενοι παράγουν το ψωμί για τις φυλακές αλλά και νοσοκομεία της Αττικής .
Με υπόμνημα τους προς το αρμόδιο πλέον να επιληφθεί υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι κρατούμενοι της ΚΑΥΦ επισημαίνουν ότι μέχρι και σήμερα στον χώρο τους που είναι μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα «δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις ,δεν υπάρχουν μάσκες, δεν υπάρχουν αντισηπτικά, γάντια, δεν υπάρχει δηλαδή η μέριμνα και τα μέτρα που η περίσταση απαιτεί».
Όπως τονίζουν, οι ίδιοι με αίσθημα ευθύνης «κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ακόμη και με δικά μας μέσα να τηρήσουμε όλους τους κανόνες υγιεινής, και ότι απαιτεί η περίσταση και οι συνθήκες εδώ, αφού είμαστε μια μονάδα παραγωγής άρτου για τα νοσοκομεία και τις φυλακές. Ζητάμε όμως και από το υπουργείο να δείξει μεγαλύτερη μέριμνα και προσοχή, στις ανάγκες και τα προβλήματα των κρατουμένων ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες».
Τι καταγγέλλουν – Τι ζητάνε
Όπως τονίζουν στο υπόμνημα τους «από τον Αύγουστο του 2019 που έπαυσε η ισχύς των έκτακτων διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών και παρά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρατουμένων στις φυλακές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός των κρατουμένων σε όλη την χώρα έχει φτάσει περίπου στις 12.000, δηλ πάνω του ανεκτού ορίου των 10.000.
Σε όλες τις φυλακές, σε κελιά και θαλάμους, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός κρατουμένων (πάνω από τα προβλεπόμενα όρια), πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και με υπό τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής.
Με την δραματική εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία και ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί, αν η πανδημία εισχωρήσει μέσα στις φυλακές, και ειδικά σε αυτές τις άθλιες συνθήκες.
Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, στο νοσοκομείο κρατουμένων δεν έχει δημιουργηθεί κάποιος χώρος για κρατούμενους που τυχόν προσβληθούν, επίσης δεν έχουν προμηθευτεί ούτε τα τεστ ελέγχου για το κορονοϊό.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις στους χώρους, δεν υπάρχουν μάσκες, δεν υπάρχουν αντισηπτικά, γάντια, δεν υπάρχει δηλαδή η μέριμνα και τα μέτρα που η περίσταση απαιτεί.
Το Υπουργείο απλώς έχει ορίσει ένα χώρο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για να πεταχτούν και να κρατηθούν εκεί όσες/οι τυχόν προσβληθούν από τον κορονοϊό. Ο χώρος αυτός όπως έχουν επισημάνει με ανακοίνωση τους οι γυναίκες κρατούμενες στις φυλακές Κορυδαλλού είναι ακατάλληλος».
«Η εν λόγω πτέρυγα, τονίζουν οι ίδιες οι κρατούμενες στη σχετική αναφορά τους προς τους αρμοδίους, είναι ένα ερείπιο και μόνο τις προϋποθέσεις για χώρο κράτησης ανθρώπων που νοσούν από τον κορονοϊο δεν έχει. Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιός πλήττει το αναπνευστικό, ένας χώρος κατεστραμμένος, με μεγάλη υγρασία που προοριζόταν να γκρεμιστεί, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις παραμονής σε αυτόν, θα είναι η εγγύηση ότι όποιος άρρωστος κρατηθεί εκεί, θα επιδεινωθεί η υγεία του. Η χρήση αυτής της πτέρυγας (παλιά Γ ́) υπό τις υπάρχουσες συνθήκες που αυτή βρίσκεται, είναι μια “λύση” αποθήκευσης των νοσούντων κρατουμένων σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον. Προσβάλλει την αξιοπρέπεια των κρατουμένων και θέτει σε επιπλέον κίνδυνο τη ζωή όσων νοσήσουν».
Στο δικό τους υπόμνημα οι κρατούμενοι της ΚΑΥΦ αναφερόμενοι στο τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι σε σχέση με μέτρα πρόληψης για την μη διασπορά του κορονοιού και στις φυλακές, επισημαίνουν ότι «τα μόνα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι:
*Να κόψουν επισκεπτήρια συγγενών και συνηγόρων, να κόψουν όλες τις άδειες καθώς και να μην λαμβάνουμε ρούχα και τρόφιμα, δηλαδή ότι μέτρο δείχνει ως τιμωρία και μόνο για κάθε ευάλωτο κρατούμενο».
Εμείς ως κρατούμενοι της Κ.Α.Υ.Φ -τονίζουν -κατανοούμε το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ακόμη και με δικά μας μέσα να τηρήσουμε όλους τους κανόνες υγιεινής, και ότι απαιτεί η περίσταση και οι συνθήκες εδώ, αφού είμαστε μια μονάδα παραγωγής άρτου για τα νοσοκομεία και τις φυλακές.
Ζητάμε όμως και από το υπουργείο να δείξει μεγαλύτερη μέριμνα και προσοχή, στις ανάγκες και τα προβλήματα των κρατουμένων ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες.
Ζητάμε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ενημέρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τι θα γίνει με το βραχιολάκι – Γιατί δεν εφαρμόζεται το μέτρο
Οι κρατούμενοι ζητούν από το υπουργείου να πάρει κάποιο μέτρο για την αποσυμφόρηση των φυλακών καθώς «οι κρατούμενοι στις φυλακές συνωστίζονται, ο ιός είναι προ των πυλών αν δεν έχει μπει ήδη μέσα, οπότε η εξάπλωσή θα είναι μεγάλη με δραματικά αποτελέσματα, ειδικά σε κρατούμενες/ους με προβλήματα υγείας. Σήμερα η αποσυμφόρηση των φυλακών καθίσταται όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική ανάγκη. Το απολύτως αναγκαίο άλλωστε μέτρο της αποσυμφόρησης των φυλακών ψηφίζεται ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ακόμα οι κρατούμενοι της ΚΑΥΦ ζητούν να προβούν οι αρμόδιοι στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε όλη την Επικράτεια και για όλες τις κατηγορίες των κρατουμένων κατά τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία (Νέος Ποινικός Κώδικας ΝΟΜΟΣ ΥΠ 4619 /11-6-19, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΝΟΜΟΣ 4620 /19 και ΝΟΜΟΣ 4637 /18-11-19).
«Ο νόμος υπάρχει, επισημαίνουν, αλλά υπάρχει και η άρνηση των δικαστών να τον εφαρμόσουν».
Επίσης, καταλήγουν-συντασσόμαστε με τα αιτήματα που παραθέτουν με ανακοίνωση τους την 14η Μαρτίου οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.