Ανοιχτή σε ευρωομόλογο η Μέρκελ

Το ευρωομόλογο παρέμενε ταμπού για τη Γερμανία, ακόμη και στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης του 2008. Η καγκελάριος δήλωσε ωστόσο ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις πολύ σοβαρές συνέπειες στην οικονομία μας». Επιφυλακτικός ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγου της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ανγκελα Μέρκελ, έτσι ώστε να βοηθήσει να περιοριστεί η επίπτωση του κορωνοϊού, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο μία πιο ήπια στάση της Γερμανίας.

Το άνοιγμα της καγκελαρίου σηματοδότησε το δραματικό τέλος μίας ημέρας, της χθεσινής, όπου οι ηγέτες της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης, συμφώνησαν στο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η καγκελάριος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι «έχουμε καταστήσει σαφές, και όλοι το ανέφεραν, πως πρέπει να λάβουμε υπόψη τις σοβαρές, τις πολύ σοβαρές, συνέπειες στην οικονομία μας».

Την Τρίτη, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησαν τη Γαλλία και τη Γερμανία και ανακοίνωσαν δισεκατομμύρια για τη στήριξη επιχειρήσεων. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ έφτασε στο σημείο να λέει ότι αξιωματούχοι στο Παρίσι προετοιμάζονται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εθνικοποιήσουν μεγάλες εταιρείες, εάν χρειαστεί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει οικονομικά κίνητρα ακόμη και 1,2 τρισ. δολαρίων.

«Πρέπει να δράσουμε όπως κάθε κυβέρνηση θα δρούσε σε περίοδο πολέμου και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε την οικονομία μας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Το ευρωομόλογο της ΕΕ παρέμενε ταμπού για τη Γερμανία, ακόμη και στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης του 2008.

«Αναμένουμε από τους υπουργούς Οικονομικών να συζητήσουν περαιτέρω σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε η Μέρκελ. «Θα μιλήσω με τον Ολαφ Σολτς, έτσι ώστε η γερμανική πλευρά να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτό. Αλλά δεν υπάρχουν συμπεράσματα».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ήταν πιο επιφυλακτικός, όσον αφορά το κοινό χρέος, μετά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης. Είπε ότι η ΕΕ διαθέτει εργαλεία που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτή τη λειτουργία και ότι δεν έχει δει «μία σοβαρή και πραγματική πρόταση για ομόλογο κορωνοϊού».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί