Ένα ακόμη ισχυρό όπλο στον πόλεμο κατά του γλαυκώματος έχουν στα χέρια τους οι οφθαλμίατροι μετά την έγκριση του Durysta από το FDA (Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) των ΗΠΑ!
Πρόκειται για το πρώτο ενδοφθάλμιο, βιοδιασπώμενο εμφύτευμα παρατεταμένης απελευθέρωσης αντιγλαυκωματικού φαρμάκου (βιματοπρόστη10 mcg) για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ)!
Το Durysta μπαίνει σε κλινική εφαρμογή από τον Απρίλιο και αλλάζει τα δεδομένα στους σε ασθενείς με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας ή οφθαλμική υπερτονία.
«Η πρόσφατη έγκριση του FDA σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την κοινότητα του γλαυκώματος και προσφέρει μια πολύ σημαντική επιλογή για τους ασθενείς που χρειάζονται εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές”, δήλωσε ο Δαβίδ Nicholson, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας- με κυρίως οφθαλμολογικά προϊόντα -Allergan.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές ανακοινώσεις ο χειρουργός οφθαλμίατρος τοποθετεί το Durysta στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού, δηλαδή στο χώρο που είναι μεταξύ ίριδας και κερατοειδούς.
Το βιοδιασπώμενο εμφύτευμα μετά την τοποθέτηση αρχίζει να απελευθερώνει αργά και σταθερά για τους επόμενους μήνες την ουσία βιματοπρόστη η οποία προκαλεί μείωση της ΕΟΠ, όπως ακριβώς κάνουν και οι σταγόνες που ήδη χρησιμοποιούνται, αλλά που ο ασθενής είναι αναγκασμένος να επαναλαμβάνει την ενστάλλαξη τους από το μπουκαλάκι κάθε ημέρα.
«Το πρόβλημα είναι πως το 27% από τα 70 εκατομμύρια των ασθενών με γλαύκωμα έχει κάποιο είδος συννοσηρότητα – πνευματική ή σωματική – που τους εμποδίζει (ξεχνούν, αδυνατούν κ,λ,π) να λαμβάνουν καθημερινά το φάρμακο απρόσκοπτα υπό την σημερινή μορφή των σταγόνων» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει.
«Άρα χρειάζονται μια θεραπεία που αφ’ ενός να τους απαλλάσσει από αυτό το φορτίο και αφ’ ετέρου να τους εξασφαλίζει σταθερή αποτελεσματικότητα, δεδομένου ότι το γλαύκωμα είναι μια χρόνια προοδευτικώς εξελισσόμενη πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν μείνει χωρίς αντιμετώπιση, φαρμακευτική ή χειρουργική. Αυτό κάνει το Durysta- πρώτο ενδοφθάλμιο, βιοδιασπώμενο εμφύτευμα παρατεταμένης απελευθέρωσης αντιγλαυκωματικού φαρμάκου».
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Το Durysta, είναι το αποτέλεσμα δυο επιστημονικών μελετών ARTEMIS, που πραγματοποιήθηκαν από την Allergan σε συνεργασία με διάφορα Οφθαλμολογικά Κέντρα ανά τον κόσμο , πάνω στις οποίες βασίστηκε και η έγκριση για κλινική εφαρμογή του FDA.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στις επιστημονικές μελέτες συμμετείχαν1.122 άτομα, ασθενείς με γλαύκωμα από διάφορα Οφθαλμολογικά Κέντρα. Η παρατήρηση αφορούσε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια σε σχέση με την χορήγηση δύο φορές ημερησίως σταγόνες τιμολόλης.
Και στις δύο μελέτες ARTEMIS της φάσης 3, το Durysta μείωσε την ΕΟΠ κατά περίπου 30% από την αρχική τιμή της ,κατά την περίοδο των 12 εβδομάδων που ορίσθηκε η παρακολούθηση, ικανοποιώντας τα προκαθορισμένα κριτήρια του FDA.
Το Durysta ενδείκνυται επί του παρόντος ως εμφύτευμα μίας χρήσης και οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτό το εμφύτευμά δεν θα μπορούν να το επαναλάβουν για δεύτερη φορά.
Η Allergan, πάντα σε συνεργασία με μεγάλα Οφθαλμολογικά Κέντρα ανά τον κόσμο ,διεξάγει πέντε άλλες μελέτες φάσης 3 με το Durysta για να προσφέρει περαιτέρω βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένων της δυνατότητας διαφορετικών δοσολογιών και επαναχορήγησης.
ΓΛΑΥΚΩΜΑ.ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΚΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Το γλαύκωμα, σύμφωνα με την ΠΟΥ, είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο, καθώς πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να πλησιάσει τα 100 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Ευθύνεται για το 8% της καταγεγραμμένης τυφλότητας, ενώ δυστυχώς οι αριθμοί αναμένεται να επιδεινωθούν προκαλώντας τεράστια άμεση και έμμεση επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και καταδικάζοντας τους πάσχοντες σε δραματική επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κλέφτης της όρασης εξ αιτίας της ασυμπτωματικής ως επί το πλείστον εξέλιξης του η οποία δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη.
Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
- H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση,
- Tο οικογενειακό ιστορικό,
- O λεπτός κερατοειδής,
- H μυωπία
- O σακχαρώδης διαβήτης
- Ιστορικό οφθαλμικού τραύματος
- Μακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης