Του Γιώργου Δημητρίου
Θα είναι άραγε ο κορωνοϊός το μεγάλο γεγονός του 2020? Θεωρώ ότι ο covid-19 θα είναι το γεγονός της χρονιάς όχι τόσο για τη νοσηρότητα του ιού,όσο για την μεγάλη οικονομική κρίση που θα επιφέρει.
Η εκδήλωση του ιού στην Κίνα συνέπεσε χρονικά με τη λήξη του οικονομικού έτους,και όλες οι εταιρείες εκτός Κίνας που διατηρούν εφοδιαστικές αλυσίδες ή βασίζονται σε προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα είχαν ήδη προγραμματίσει τη διακοπή του εφοδιασμού τους. Είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις απογραφές των εμπορευμάτων τους και γνώριζαν ότι θα υπάρξει μία μικρή διακοπή της παραγωγής στην Κίνα,γεγονός που συμβαίνει κάθε χρόνο πρός το τέλος του οικονομικού έτους.
Οι περισσότερες Κινεζικές βιομηχανίες θα ξεκινούσαν τώρα την εντατική παραγωγή προϊόντων για το νέο έτος,αλλά αυτό πλέον δεν υφίσταται.
Δυστυχώς για την παγκόσμια οικονομία η Κίνα είναι σχεδόν μονοπωλιακός παραγωγός πολλών ηλεκτρονικών προϊόντων, φαρμακευτικών προϊόντων και σπάνιων γαιών (πχ κοβάλτιο, λίθιο κλπ)
Οι Κινέζοι εργάτες προέρχονται κυρίως από επαρχίες της Κίνας -αυτό είναι το μοντέλο της Κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής. Θα μπορέσουν αυτοί να επιστρέψουν σύντομα στην εργασία τους; Με όλες τις μεταφορές να έχουν κλείσει αυτό θα είναι πάρα πολύ δύσκολο.Επιπροσθέτως οι μεγάλες παραγωγικές πόλεις έχουν επιβάλλει καραντίνα και αυτό καθιστά την επιστροφή τους στην εργασία ακόμη δυσκολότερη.
Οι Κινέζοι διατηρούν ημι-εξειδικευμένη εργασία την οποία τη ρίχνουν σε μεγάλες αλυσίδες συναρμολόγησης για προϊόντα χειρωνακτικής εργασίας.
Υπάρχουν βιομηχανικά κτίρια των 10000 ατόμων σε πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους ,οι οποίοι εργάζονται στη χειρωνακτική συναρμολόγηση μικρών προϊόντων.
Πού θα βρεθούν σε αυτά τα κτήρια τόσα kit κλινικών δοκιμών; μάσκες;αντισηπτικά και τόσα προστατευτικά ενδύματα;
Αν κάποιος απο αυτούς ασθενήσει και μολύνει το εργοστάσιο;
Η Κυβέρνηση της Κίνας δεν έχει ακόμη προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή,συνεπώς είναι σαφές ότι θα επηρεαστεί το Κινεζικό ΑΕΠ με δραματικό τρόπο.
Εχουν κλείσει αμερικανικά εργοστάσια που εδρεύουν και παράγουν στην Κίνα,επίσης η starbacks έκλεισε τα μισά από τα 4300 καταστήματα που διατηρεί εκεί,ενώ και η Disney έκλεισε το πάρκο της στη Σαγκάη.
Μέχρι η Κίνα να αποκαταστήσει τη βιομηχανική της παραγωγή θα υπάρχει διαρκής πτώση του πετρελαίου,οι εφοπλιστικές εταιρείες δεν θα μεταφέρουν προϊόντα,οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει όλα τα δρομολόγιά τους από και προς Κίνα,και ο τουρισμός είναι αυτονόητο θύμα.
Η Γερμανία και η Γαλλία δεν λαμβάνουν μέτρα ακριβώς για να μη σταματήσουν τη βιομηχανική παραγωγή τους, ωστόσο αυτό αποδεικνύεται μάταιο από τα επιδημιολογικά στοιχεία εξάπλωσης του κορωνοιού.
Αν προσθέσουμε την Ιταλία στην μεγάλη εικόνα, ο αντίκτυπος του κορωνοιού θα φανεί άμεσα στους πρωτογενείς προμηθευτές,οι οποίοι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις παραγγελίες βραχυπρόθεσμα και τότε θα δούμε τις επιπτώσεις,επειδή κάποιοι στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα μπορούν να πραγματοποήσουν παραδόσεις εμπορευμάτων.
Μέχρι η Κίνα να αποκαταστήσει την βιομηχανική της παραγωγή θα έχουμε τη ζημία των παραγωγικών μηχανών της Ιταλίας,της Γερμανίας,της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
Αν η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή πληγεί σε ποσοστό άνω του 30%,η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 θα αποτελεί ένα μικρό εφιάλτη.
*Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, με σπουδές σε Οικονομία & Διοίκηση, master MBA Staffordshire University U.K .