Δεν «μένουν σπίτι», παραμένουν απροστάτευτοι

«Οι ντελιβεράδες, αν και σε μεγάλο ποσοστό δεν θέλουν να δουλέψουν αυτές τις ημέρες, αναγκάζονται να το κάνουν. Έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον κίνδυνο του κορωνοϊού και το να μείνουν χωρίς μεροκάματο»: διανομέας με μεγάλη εμπειρία στο επάγγελμα μεταφέρει στο Left.gr το κλίμα που επικρατεί στους ντελιβεράδες της χώρας.

Είναι αυτοί που, με ελλιπή ή ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, δεν «μένουν σπίτι», όπως προστάζουν οι οδηγίες των αρχών και κρατάνε όρθιο τον επισιτισμό, δουλεύοντας με εξοντωτικά ωράρια, μετά το αναγκαστικό λουκέτο που προκάλεσε ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Όπως καταγγέλλει μέσω social media η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, οι εργοδότες δεν παρέχουν γάντια, αντισηπτικά και μάσκες και αναγκάζουν τους ντελιβεράδες να τα προμηθευτούν από την τσέπη τους ώστε να μη θέσουν σε (ακόμα) μεγαλύτερο κίνδυνο τους εαυτούς τους και τους εκατοντάδες πελάτες με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε συνδιαλλαγή.

«Παράλληλα, οι εργοδότες συνεχίζουν να μην παρέχουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (κράνος, μπουφάν, αδιάβροχα κ.λπ.), να μη δίνουν την προσαύξηση του 15% για τη χρήση του δικύκλου, όταν αυτό ανήκει στον διανομέα και να κλέβουν δώρα, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά», τονίζει το σωματείο.

«Είμαστε κινητή υγειονομική βόμβα»

Παρόμοια κατάσταση περιγράφουν και εργαζόμενοι στον κλάδο των ταχυμεταφορών (από τους πιο κερδοφόρους ακόμα και στην περίοδο της κρίσης), οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, σε μία περίοδο που το ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να αυξήσει τα δρομολόγια και τις καθημερινές συναλλαγές των εργαζόμενων με τους καταναλωτές.

Σημειωτέον ότι οι υπηρεσίες κούριερ, όπως και το delivery φαγητού, περιλαμβάνονται στη λίστα με τα καταστήματα που, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις της Δευτέρας 16/3, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

«Η προστασία μας παραμένει για την ώρα σε… θεωρητικό επίπεδο, με οδηγίες και συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε, χωρίς όμως να μας παρέχονται τα απαραίτητα μέσα», τονίζει στο Left.gr ο Γιάννης Μώρος, εργαζόμενος στα δημόσια ΕΛΤΑ και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ).

«Χωρίς μάσκες, γάντια ή αντισηπτικά, η ροή των αντικειμένων συνεχίζεται κανονικά στα κέντρα διαλογής των ΕΛΤΑ και μάλιστα σε αυτή περιλαμβάνονται και δέματα από χώρες του εξωτερικού, στις οποίες έχει καταγραφεί υψηλός αριθμός κρουσμάτων (Ιταλία, Κίνα, Γερμανία)», προσθέτει ο Γ. Μώρος. «Τουλάχιστον, δόθηκε η οδηγία να προσέρχονται ένας – ένας οι πελάτες στα σημεία εξυπηρέτησης των ΕΛΤΑ, τηρώντας την προβλεπόμενη απόσταση», σχολιάζει.

Ίδιες και χειρότερες είναι οι συνθήκες στα ΕΛΤΑCourier αλλά και στις ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου (ACS, Speedex, Γενική Ταχυδρομική κ.α.). Ενώ οι μητρικές εταιρείες έχουν αναγκαστεί, υπό τις πιέσεις και των σωματείων, να λάβουν κάποια υποτυπώδη μέτρα προστασίας, τουλάχιστον στα περισσότερα κέντρα διαλογής, τα εκατοντάδες καταστήματα franchise (φαινόμενο χαρακτηριστικό του κλάδου, με αρνητικές συνέπειες για τα εργασιακά δικαιώματα) λειτουργούν ανεξέλεγκτα, θέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και κοινό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται ακόμα και το φαινόμενο οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται ακόμη και να τρώνε μέσα στο χώρο εργασίας τους, δηλαδή στο HUB, ενώ παράλληλα δουλεύουν. 

«Είμαστε μία κινητή υγειονομική βόμβα», αναφέρει στο Left.gr ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου των κούριερ στην Αττική (Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α.) και εργαζόμενος στη Speedex, ο οποίος δέχεται καθημερινά τηλέφωνα από δεκάδες συναδέλφους του, με τις ίδιες ακριβώς καταγγελίες: οι εταιρείες στέλνουν τους κούριερ σε νοσοκομεία και χώρους που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα  χωρίς στοιχειώδη μετρά προφύλαξης, ενώ υπάρχουν ακόμα και κέντρα διαλογής χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, «όπου η διαλογή αποστολών με βιολογικό υλικό αλλά και η διαλογή αποστολών από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, συνεχίζεται κανονικά χωρίς κανένα στοιχειώδες μέτρο, ακόμα και με γυμνά χέρια».

«Η εργοδοσία έχει αρκεστεί σε ενημερωτικό mail το οποίο δεν απευθύνεται καν στους κούριερ, ενώ δεν υπάρχει γιατρός ή διαδικασία θερμομέτρησης στα κτίρια των εταιρειών», σημειώνει ο Γ. Παπαδόπουλος. «Αναγκαζόμαστε και να βάζουμε από την τσέπη μας τα απαραίτητα και τελικά βρισκόμαστε εμείς απολογούμενοι στους πελάτες για την έλλειψη των μέτρων τα οποία οι εργοδότες θα έπρεπε να έχουν λάβει, με βάση τις οδηγίες του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζόμενων», τονίζει.

Την κατάσταση, σύμφωνα με τον Γ. Παπαδόπουλο, δυσκολεύει η μη ύπαρξη εργοδοτικού συλλόγου από την πλευρά των εργοδοτών, ώστε να μπορεί να γίνει ευκολότερα και με θεσμικό τρόπο η απαραίτητη συνεννόηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζόμενων. Μην ξεχνάμε ότι στον χώρο αυτό δραστηριοποιείται και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας (σ.σ.: ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εταιρείας Quest Συμμετοχών στην οποία ανήκει η ACS) , όπως σημειώνει με νόημα ο αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου.

«Η UPS και η DHL λαμβάνουν και μεταφέρουν καθημερινά δέματα από το Μιλάνο ενώ γάντια, αντισηπτικά και μάσκες δεν υπάρχουν, παρά σε ελάχιστα καταστήματα του κλάδου», επιβεβαιώνει ο Δημήτρης Χατζηφράγκος, εργαζόμενος στη Γενική Ταχυδρομική και μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α.

«Μέχρι σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα 16 Μαρτίου) που μιλάμε, δεν είχε έρθει εντολή, παρά τις πιέσεις του σωματείου, για απολύμανση στα κέντρα διαλογής της Γενικής Ταχυδρομικής. Στο κατάστημα που δουλεύω εγώ μας έδωσαν μόνο μερικές χειρουργικές μάσκες που τελείωσαν αμέσως», λέει ο Δ. Χατζηφράγκος.

Απέναντι στην αναλγησία και την αδιαφορία για τη δημόσια Υγεία, οι εργαζόμενοι του κλάδου απαιτούν τη λήψη μέτρων από τις εταιρείες, τη διακοπή της διακίνησης αποστολών από χώρες του εξωτερικού, ειδικά από όσες έχει καταγραφεί υψηλός αριθμός κρουσμάτων, τη διαμόρφωση χώρων στα καταστήματα με ειδικά προστατευτικά, ώστε να μην έρχονται οι εργαζόμενοι σε επαφή με τους πελάτες, τη χορήγηση αδείας σε όσους εργαζόμενους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εργαζόμενους.

Τέλος, καλούν τις εταιρείες μαζί με τις αρμόδιες κρατικές αρχές να προχωρήσουν σε συνεχόμενους υγειονομικούς ελέγχους και απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας.

Τάσος Γιαννόπουλος – left.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί