Tα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία είναι 31.506. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.503 ενώ 2.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες τα κρούσματα ήταν 27.980, ενώ συνολικά είχαν χάσει την ζωή τους 2.158 ασθενείς.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 345 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.526 νέα κρούσματα.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 16.220 και οι νεκροί 1.640. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 3.931 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 393. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 2.704, με 80 νεκρούς.
«Αυτό είναι το πιο πικρό κομμάτι»
Καθώς πλημμυρίζουν τα νεκροταφεία, συσσωρεύονται τα φέρετρα, ενώ οι άνθρωποι θρηνούν μεμονωμένα: «Αυτό είναι το πιο πικρό κομμάτι».
Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο Renzo Carlo Testa, 85 ετών, πέθανε από τον κορονοϊό σε ένα νοσοκομείο στην πόλη Μπέργκαμο της Βόρειας Ιταλίας. Πέντε ημέρες αργότερα, το σώμα του παραμένει σε ένα φέρετρο, ένα από τα πολλά που βρίσκονται στην εκκλησία δίπλα στο τοπικό κοιμητήριο, το οποίο είναι κλειστό για το κοινό.
Η σύζυγός του, Franca Stefanelli, με την οποία έζησαν μαζί 50 χρόνια θα ήθελε να του ετοιμάσει μια σωστή κηδεία. Ωστόσο, οι τελετές είναι παράνομες σε ολόκληρη την Ιταλία, μέρος των περιορισμών και των έκτακτων μέτρων κατά των συγκεντρώσεων και της συνάθροισης για την εξάλειψη της εξάπλωσης της χειρότερης έκρηξης του κορονοϊού στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, αυτή και οι γιοι της δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να παρευρεθούν, επειδή είναι και οι ίδιοι άρρωστοι και σε καραντίνα.
«Είναι μια πολύ παράξενη κατάσταση», λέει η Stefanelli, 70 ετών, αγωνιζόμενη να εξηγήσει αυτό που ζει. «Δεν είναι θυμός. Είναι ανικανότητα απέναντι στον ιό αυτόν».
Η επιδημία του κορονοϊού έχει μετατρέψει την Ιταλία σε μια έρημη χώρα, με άδειους δρόμους, κλειστά καταστήματα, και 60 εκατομμύρια πολίτες υπό κατ ‘οίκον περιορισμό. Ταυτόχρονα έχει εξαντλήσει τους γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται νυχθημερόν, παλεύοντας να κρατήσουν τους ανθρώπους ζωντανούς. Την ίδια ώρα, παιδιά κρεμούν σχέδια με ουράνια τόξα από τα παράθυρά τους και οι οικογένειες τραγουδούν από τα μπαλκόνια τους.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των New York Times, η πραγματική εικόνα της πανδημίας αντανακλάται στα πτώματα που μένουν πίσω. Στην Ιταλία, με τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, ο φόρος είναι βαρύς, με περισσότερους από 2.100 θανάτους, τους περισσότερους έξω από την Κίνα.
Οι σοροί των νεκρών στοιβάζονται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, ειδικά στο Μπέργκαμο. Με 3.760 συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα τη Δευτέρα, 344 προστέθηκαν στην προηγούμενη ημέρα, βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας.
Τα νοσοκομειακά νεκροτομεία πλημμυρίζουν κι αυτά. Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο, Giorgio Gori, εξέδωσε διάταγμα κλείνοντας το τοπικό νεκροταφείο, για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και επέτρεψε να δέχεται ακόμα φέρετρα. Πολλά από αυτά είχαν σταλεί στην Εκκλησία των Αγίων στο Μπέργκαμο, που βρίσκεται στο κλειστό νεκροταφείο, όπου τα φέρετρα για την καύση των νεκρών σχηματίζουν μια μακάβρια ουρά.
«Δυστυχώς, δεν ξέρουμε πού να τα βάλουμε», δήλωσε ο ο πάτερ Marco Bergamelli, ένας από τους ιερείς της εκκλησίας. Με εκατοντάδες να πεθαίνουν κάθε μέρα και με το κάθε πτώμα να χρειάζεται περισσότερο από μία ώρα για την καύση, έχει σχηματιστεί ένα τραγικό απόθεμα. «Χρειάζεται χρόνος και οι νεκροί είναι πολλοί».
Με έκτακτο νομοθετικό διάταγμα που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, απαγορεύτηκαν πολιτικές και θρησκευτικές τελετές, συμπεριλαμβανομένων των κηδειών, για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού. Οι αξιωματούχοι έχουν επιτρέψει στους ιερείς να λένε μόνο μια προσευχή σε ταφές που παρακολουθούν ελάχιστοι από τους αγαπημένους των νεκρών. Στις σύντομες προσευχές του προς τα μέλη της οικογένειας, που συχνά φορούν μάσκες, ο πάτερ Marcos είπε ότι προσπάθησε να δώσει παρηγοριά και ελπίδα και παρότρυνε τους ανθρώπους να είναι κοντά σε όσους είναι μόνοι τους, όσο αυτό επιτρέπεται. «Αυτή η τραγωδία μας υπενθυμίζει να αγαπούμε τη ζωή» λέει.
Στο κοντινό χωριό Zogno, ο τοπικός ιερέας αποφάσισε να να χτυπά πένθιμα την καμπάνα μόνο μία φορά την ημέρα, ενώ σε μια άλλη πόλη, το Casalpusterlengo, ο ιερέας Pierluigi Leva λέει ότι οι πιστοί έχουν πάρει πολύ βαριά το ζήτημα της «αποχής» στις κηδείες.
Τα μέλη των οικογενειών των θανόντων κρατούνται μακριά και λόγω του κινδύνου της μόλυνσης, συχνά τα θύματα πεθαίνουν στην απομόνωση των νοσοκομείων χωρίς οικογένεια ή φίλους. Οι τοπικοί σύλλογοι φροντίζουν να συλλέγουν δωρεές ηλεκτρονικών συσκευών για να δώσουν στα νοσοκομεία έτσι ώστε οι ασθενείς με κορονοϊό να μπορούν να παραμείνουν σε επαφή – ή να λένε αντίο – στις οικογένειές τους.
Στην τοπική εφημερίδα L’Eco di Bergamo, συνήθως η σελίδα με τις κηδείες είναι μία. Την Παρασκευή ήταν δέκα και η υπόλοιπη εφημερίδα ήταν αφιερωμένη στην σπαρακτική πορεία του ιού στην πόλη.
«Για εμάς, είναι ένα τραύμα, ένα συναισθηματικό τραύμα», δήλωσε ο εκδότης Alberto Ceresoli. «Αυτοί είναι άνθρωποι που πεθαίνουν μόνοι τους και που θάβονται μόνοι τους. Δεν είχαν κάποιον να τους κρατήσει το χέρι και οι κηδείες πρέπει να είναι σύντομες, με μια γρήγορη προσευχή από τον ιερέα. Πολλοί από τους στενούς συγγενείς τους βρίσκονται σε καραντίνα».
Ο Giorgio Valoti, ο δήμαρχος του κοντινού Cene, πέθανε την περασμένη Παρασκευή. Ήταν 70 ετών. Ο γιος του, Alessandro, δήλωσε ότι 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ίδια μέρα στο κεντρικό νοσοκομείο του Μπέργκαμο. Ο ιός «σφαγιάζει την κοιλάδα του Μπέργκαμο, κάθε οικογένεια χάνει κάποιον αγαπημένο τους. Στην πόλη πολλά πτώματα συσσωρεύονται, δεν ξέρουν τι να τα κάνουν».
Στο Fiobbio, ένα μικρό χωριό έξω από το Μπέργκαμο, ένα ασθενοφόρο ήρθε για να παραλάβει τον πατέρα του Luca Carrara, 86 ετών, το Σάββατο. Την Κυριακή, ένα άλλο ήρθε για τη μητέρα του, 82 ετών. Ο Carrara, 52 ετών, δεν μπορούσε να τους επισκεφτεί στο νοσοκομείο, ήταν σε καραντίνα, καθώς άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού. Οι γονείς του πέθαναν την Τρίτη. Οι σοροί τους βρίσκονται ακόμα στο νεκροτομείο περιμένοντας την καύση.
Ο Alessandro Bosi, γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Κηδειών, δήλωσε ότι ο ιός αιφνιδίασε τη βιομηχανία των γραφείων τελετών, ενώ εκείνοι που χειρίζονται τους νεκρούς δεν είχαν επαρκείς μάσκες ή γάντια. Και ενώ οι υγειονομικές αρχές λένε ότι δεν πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταθανάτια, ο κ. Bosi είπε ότι οι πνεύμονες ενός πτώματος συχνά απελευθερώνουν αέρα όταν μετακινήθηκαν. «Πρέπει να τα εξετάσουμε με τον τρόπο που θα αντιμετωπίζαμε τα μολυσματικά άτομα» λέει.
Σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ιταλίας, όπου οι ρωμαιοκαθολικές παραδόσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρές, η τελετή της κηδείας ήταν πολύ σημαντική. Στην πόλη της Σικελίας Porto Empedocle, οι τοπικές αρχές ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα 48 τεθλιμμένους συγγενείς για συμμετοχή σε κηδεία, παραβιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα. Αυτοί κινδυνεύουν, με φυλάκιση τριών μηνών.
«Πώς μπορείς να επιλέξεις ποιος από την οικογένεια θα παραβρεθεί στην κηδεία; Δεν πρέπει τα παιδιά να είναι εκεί; Δεν πρέπει να είναι η γυναίκα του νεκρού; Αυτό είναι το πιο πικρό κομμάτι» είπε η 70χρονη η Franca Stefanelli.