Δήλωση του Μανόλη Θραψανιώτη, Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τον κορονοϊό.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Θραψανιώτη:
Στην τοποθέτηση μου στην Βουλή, στο νομοσχέδιο για την πρόληψη και προστασία της Δημόσιας Υγείας στις 10/03/2020, όταν δεν είχε πάρει ακόμα εκρηκτικές διαστάσεις.
“Το δεύτερο έχει σχέση με τον κορονοϊό, (κοροναϊό, κατά τo Corona Virus), άμεσα συνδεόμενο με το νομοσχέδιο που συζητούμε. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κρίσιμο θέμα, αφορά την υγεία του πληθυσμού, εξαπλώνεται γεωμετρικά με κίνδυνο να πάρει διατάσεις πανδημίας, σύμφωνα με προβλέψεις του Π Ο Υ, με τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.
Είναι μεγάλη ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός της χώρας, για να αποφύγουμε την γεωμετρική εξάπλωση που παρατηρείται στην Ιταλία, να παρθούν μέτρα ανάλογα χωρίς να δειλιάσουμε απέναντι σε οικονομικά συμφέροντα που σίγουρα πλήττονται, αλλά και σε επικίνδυνες προκαταλήψεις που θέτουν σε κίνδυνο περισσότερο την υγεία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού”.
Το πολιτικό σύστημα μπροστά στο κίνδυνο αντέδρασε με υπευθυνότητα.
Η κυβέρνηση ως εκ του θεσμικού της ρόλου, παρ’ όλο που αιφνιδιάστηκε αρχικά και η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα η Αξιωματική με τους καθ ύλη αρμόδιους. τους πρώην υπουργούς υγείας Αντρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Η τοποθέτηση τους υπήρξε ουσιαστική, καθαρή, χωρίς ίχνος αντιπολιτευτικής καπηλείας, όπως κάποιοι άλλοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Προφανώς όμως δεν προέχει ειδικά τώρα σύγκριση πολιτικών συμπεριφορών, αλλά και ούτε τα ερωτήματα που γεννιούνται και πιθανόν να μην απαντηθούν άμεσα, όπως πχ. πώς δημιουργήθηκε ο κορονοϊός; αν υπάρχει σκοπιμότητα; αν υποκρύπτονται οικονομικά συμφέροντα; αν, αν…
Ερωτήματα εύλογα που τίθενται από τους πολίτες που ανησυχούν, καθώς βλέπουν πχ τη ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται, την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών. τον κλυδωνισμό της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της δικής τους δραστηριότητας. Την εύλογη ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον τους αλλά και των επιχειρήσεων ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Την αυτοσυγκράτηση των πολιτών αλλά και την αδιαφορία μερικών, την αισχροκέρδεια που επιχειρείται από ορισμένους, τον πανικό στα καταστήματα τροφίμων κλπ.
Αυτή την στιγμή προέχει η προστασία των πολιτών για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου.
Η ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αποτελεί μονόδρομο.
Στο ερώτημα, που είναι υπαρκτό, δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας, η απάντηση από την εξέλιξη των γεγονότων, γέρνει μεροληπτικά υπέρ του Δημοσίου Συστήματος, γεγονός που φάνηκε και από την σύγκλιση απόψεων των περισσότερων κομμάτων για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και μέσα.
Η έξοδος από τα μνημόνια δίνει την δυνατότητα να γίνει υπέρβαση με την αξιοποίηση μέρους από το μαξιλάρι που άφησε η “ανίκανη” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση ενίσχυση του δημοσίου συστήματος με 150 εκατομμύρια ευρώ δείχνει τον δρόμο.
Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν ΑΜΕΣΑ οικονομικά μέτρα που να στηρίξουν αυτούς που χάνουν δουλειά και εισόδημα, λόγω της κρίσης της πανδημίας, και κυρίως τους ασθενέστερους.
Η κρίση μας αφορά όλους και όλοι μαζί θα την αντιμετωπίσουμε.
Στο κάτω – κάτω αφορά την ίδια την ύπαρξη μας ως κράτους και κοινωνίας.
Είναι ίσως και ευκαιρία για συμπεράσματα και αναστοχασμό για την ζωή μας σε προσωπικό, συλλογικό και εθνικό επίπεδο.
Προφανώς μπορεί να υπάρχουν και άλλες σκέψεις αλλά δεν είναι του παρόντος. Σ’ αυτή την συγκυρία απαιτείται αυστηρή προσήλωση στις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας, να διαβούμε τις συμπληγάδες με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τον τόπο μας και τον λαό.