Στον ΣΥΡΙΖΑ αισθανόμαστε περήφανοι που αφήσαμε ένα κράτος ικανό να κινητοποιείται σε δύσκολες συνθήκες και με ένα απόθεμα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει ασφάλεια στη χώρα.
Σημεία συνέντευξης Γιάννη Δραγασάκη στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 105,8 με την δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή.
- Αυτή την ώρα αυτά που προέχουν είναι: Η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία, ο περιορισμός των συνεπειών σε όλα τα επίπεδα.
- Η οικονομία πρέπει να στηριχθεί τόσο από την πλευρά των εισοδημάτων και της ζήτησης όσο και από την πλευρά της παραγωγής και της προσφοράς. Κι εδώ είναι κρίσιμος ο ρόλος του κράτους. Κρίσιμος όμως για η ρευστότητα της οικονομίας είναι και ο ρόλος των τραπεζών.
- Η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει ρευστότητα και εμείς από την πλευρά μας να διασφαλίσουμε ότι η ρευστότητα θα φθάσει σε εκείνους που τη χρειάζονται.
- Στον ΣΥΡΙΖΑ αισθανόμαστε περήφανοι που αφήσαμε ένα κράτος ικανό να κινητοποιείται σε δύσκολες συνθήκες και με ένα απόθεμα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει ασφάλεια στη χώρα.
- Το απόθεμα των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ασφάλεια για τη χώρα. Δεν πρέπει να χαθεί έναντι μελλοντικών κινδύνων. Όμως ένα μέρος του, όπως ήδη σχεδιάζαμε το Μάιο 2019, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία.
- Η κρίση που ζούμε αυτές τις μέρες εκθέτει όλες τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο των αγορών, το ρόλο του κράτους. Η ΝΔ είναι που προεκλογικά και μετεκλογικά μίλαγε για το «πλεονάζον» προσωπικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και στην υγεία.
- Η κρίση αυτή μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για νέα κοινωνική συνειδητοποίηση γύρω από την ανάγκη για δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κοινωνικό κράτος.
- Η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει ρευστότητα και τα κράτη ότι αυτή θα φθάσει σε όσους τη χρειάζονται, εργαζόμενους, επιχειρήσεις, πολίτες που την έχουν ανάγκη. Η Ευρώπη οφείλει όμως να δει και ότι πλέον, οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται παγκόσμια -κλιματική κρίση, κορονοϊός κοκ- καθιστούν εντελώς ανεπίκαιρο το Σύμφωνο Σταθερότητας. Έχουμε ανάγκη, αντίθετα, από ένα νέο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον. Και ως Ελλάδα είναι απαραίτητο να παλέψουμε για μια τέτοια αλλαγή.
- Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι διμερές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά διεθνές και ευρωπαϊκό. Άρα: α) Τα σύνορα σαφώς είναι φυλασσόμενα, β) σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποχωρούμε από το διεθνές δίκαιο, γ) διαρκώς πρέπει να ζητούμε διαμοιρασμό προσφύγων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν ήταν και δεν πρέπει να γίνει φυλακή ανθρώπων και αποθήκη ψυχών.
- Παρά τις προφανείς δυσκολίες που προκαλεί αυτή η κρίση που ζούμε, ως κοινωνία να επιδείξουμε ηθικό και αισιοδοξία. Θα την ξεπεράσουμε την κρίση.