Ένας 67χρονος από τη Ζάκυνθο ήταν το τρίτο θύμα του κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό με μια τυπική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Όμως ο θάνατός του δεν είναι μια μοιραία κατάληξη της προσβολής του από τον ιό αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί αν δεν είχαν προηγηθεί μια σειρά από ανεπάρκειες της πολιτείας, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Τvxs.gr.
Όπως είναι γνωστό προσβλήθηκε δευτερογενώς(δεν συμμετείχε δηλαδή στην εκδρομή) από το γκρουπ των ταξιδιωτών που βρέθηκαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο που έμεινε αδικαιολόγητα ανεξέλεγκτο επί μέρες, καθώς το πρώτο κρούσμα, ο πρώτος ασθενής στη χώρα που έχασε τη ζωή του, υποβαθμίστηκε από τον ΕΟΔΥ.
Ο 67χρονος διακομίστηκε αρχικά ως κοινό περιστατικό στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου και μόλις την Πέμπτη εστάλη δείγμα του για έλεγχο, ίσως αρκετά αργά. Πολύ σοβαρό ζήτημα είναι ότι δεν νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως απαιτείται για ασθενή με κοροναϊό. Το Νοσοκομείο έχει έτοιμη μονάδα ΜΕΘ, η οποία δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.
Ακόμη πιο σοβαρό το γεγονός ότι την Παρασκευή ζητήθηκε διακομιδή του ασθενούς στην Αθήνα προκειμένου να έχει την κατάλληλη φροντίδα σε ΜΕΘ, όμως το ΕΚΑΒ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο αίτημα, λόγω άλλων περιστατικών και, τελικά, ο ασθενής εξέπνευσε αρκετές ώρες μετά. Παραμένουν προσβεβλημένα από τον ιό και νοσηλεύονται στη Ζάκυνθο αρκετά άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον άτυχο 67χρονο.
«Βόμβες» σε Πελοπόνησο, Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο
Σε μεγάλη ανεπάρκεια των αρχών οφείλεται η εξάπλωση του ιού στις δύο περιοχές όπου καταγράφονται οι άλλοι δύο θάνατοι, κυρίως, η καθυστέρηση του ΕΟΔΥ να ενεργοποιήσει τα σχετικά πρωτόκολλα, ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύτηκαν χωρίς προφυλάξεις με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ο ιός σε φίλους, συγγενείς και ιατρικό προσωπικό ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος του υγειονομικού προσωπικού τέθηκε σε καραντίνα.
Πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 66χρονου, που εξελίχθηκε στον πρώτο νεκρό. Η κακή εκτίμηση στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας από τον ΕΟΔΥ είχε ως αποτέλεσμα να μην περιοριστούν εξαρχής οι δεκάδες συνταξιδιώτες του και να νοσήσουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 50 στην Ηλεία και αρκετοί ακόμη στην Αχαϊα, όπου μεταφέρθηκε χωρίς να έχει αξιολογηθεί ως πιθανό κρούσμ. Εξάλλου σε καραντίνα τέθηκε το 1/5 του προσωπικού του Νοσοκομείου στο Ρίο.
Δύο σοβαρά περιστατικά σημειώθηκαν σε Καστοριά και Κοζάνη, όπου καταγράφηκε ο δεύτερος θάνατος. Ένας 53χρονος από τη Σιάτιστα πέρασε από Νοσοκομεία και κέντρα Υγείας της περιοχής πριν βρεθεί στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και από εκεί στο ΑΧΕΠΑ. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν και άλλα περιστατικά να περιφέρονται και στο τέλος καταγράφηκαν αρκετά νέα κρούσματα, κυρίως γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και 38 εργαζόμενοι νοσοκομείων, που τέθηκαν σε καραντίνα.
Από την ίδια εστία προσβλήθηκε ο δεύτερος νεκρός, ο ηλικιωμένος, από τη Δραγασιά Βοϊου Κοζάνης που πήγε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου (πλέον κλειστό λόγω καραντίνας όλου του προσωπικού), στη συνέχεια στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καστοριάς, στην Παθολογική Κλινική όπου νοσηλεύτηκε για 4 μέρες ως απλό κρούσμα πνευμονίας, πριν μεταφερθεί ως εξακριβωμένο κρούσμα κοροναϊού στο Μποδοσάκειο Νοσκομείο Πτολεμαΐδας, όπου και εξέπνευσε, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Όλο αυτό το διάστημα διαγνώστηκαν με τον ιό συγγενείς του αλλά επίσης ο γιος του 55 ετών, που διατηρεί καφενείο και φέρεται να μετέφερε τον ιό από την Καστοριά και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, και η νύφη του που είναι ελαφρύτερα. Μάλλον καθυστερημένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, μεταβαινει στην Καστοριά, που ήταν μια σοβαρή εστία λόγω εμπόρων που βρέθηκαν στην Ιταλία πρόσφατα.
Αντίστοιχη αβλεψία καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα της Αθήνας, όπου 77χρονος με κοροναϊό, νοσηλεύτηκε επί ώρες χωρίς προφυλάξεις. Αλαλούμ, εξάλλου προκλήθηκε από το πιθανό κρούσμα σε δρομολόγιο του Blue Star Μύκονος, που εντοπίστηκε όταν το καράβι έδεσε στην Καβάλα, όμως οι χειρισμοί των αρμοδίων μετά τις πιέσεις της πλοιοκτήτριας εταιρίας ήταν καταστροφικοί καθώς το πλοίο αναχώρησε ενώ οι επιβάτες επιβιβάστηκαν και αποβιβάστηκαν σε Καβαλα και Λήμνο. Για καλή τους τύχη ο ασθενής διαγνώστηκε αρνητικός στον ιό.
Η γεωγραφία των κρουσμάτων σε Ηλεία, Αχαϊα, Καστοριά, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο δείχνει τόσο τα σοβαρά λάθη που έγιναν στην αρχή της εμφάνισης του ιού στη χώρα αλλά και εισαγωγή του από χώρες σε έξαρση . Όμως στην Αττική, όπου καταγράφονται τα μισά κρούσματα, υπάρχουν πλέον αρκετά “ορφανά.
Ερωτηματικά οι ναοί και τα «ορφανά» κρούσματα
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή είχαν λειτουργήσει οι ναοί και μάλιστα ήταν “Κυριακή της Ορθοδοξίας” με αυξημένη κίνηση καθώς και τις δύο Παρασκευές των πρώτων “Χαιρετισμών” και το συμβαίνει αυτή την Κυριακή. Αν συνυπολογιστεί ότι συνεχίζεται κανονικά το μυστήριο της κοινωνίας, ενδεχομένως οι ναοί να αποτελούν ήδη μια ακόμη “μαύρη τρύπα” για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Δείτε επίσης: Παπάς κοινωνεί παιδιά και ηλικιωμένους και η ΕΡΤ2 το δείχνει σε ζωντανή μετάδοση