Ομιλία του Μανόλη Θραψανιώτη στο σ/ν Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας».
Επειδή ακούστηκαν διάφορα για ανοιχτά σύνορα, για εθνοπροδότες, για «δούρειους ίππους» και τα λοιπά, θα μου επιτρέψετε να καταθέσω στα Πρακτικά ένα δημοσίευμα του δημοσιογράφου ROGER COHEN των «NEW YORK TIMES» δημοσιευμένο στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015. Λέει ανάμεσα στα άλλα: «Περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο από τη Συρία, έφτασαν φέτος σε μία Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τους μισούς από αυτούς να αποβιβάζονται στη Λέσβο. Οι άνθρωποι βρέθηκαν σε μία χώρα με 25% ανεργία, το εισόδημα των οποίων συρρικνώθηκε κατά 23%.».
Και συνεχίζει:
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα ενός κράτους ικανό να στραφεί στη βία ενάντια στη μαζική εισροή των ξένων.». Και κλείνει: «Ρώτησα τον Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, τι θα μπορούσε να διδάξει η Ελλάδα στον κόσμο; “Ότι η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά μπορούν να διατηρηθούν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες», μου απάντησε.”».
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου «Πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας» σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας με αφορμή τις εξελίξεις τόσο στο προσφυγικό- μεταναστευτικό όσο και με την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Όσον αφορά το προσφυγικό, το τελευταίο διάστημα έχει πάρει διαστάσεις, λόγω της προκλητικής και εκβιαστικής στάσης της Τουρκίας, τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την ανεξέλεγκτη δράση των ακροδεξιών, ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι κάτοικοι των οποίων σηκώνουν όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Δοκιμάζονται οι ανθρώπινες αξίες, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη, το δικαίωμα στη ζωή. Δοκιμάζονται πολιτικές και αντοχές, αλλά και η συνοχή του πολιτικού συστήματος απέναντι στην προκλητική και επικίνδυνη πολιτική της Τουρκίας.
Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, η άθλια, επιτρέψτε μου, τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί «δούρειου ίππου» του Ερντογάν, στην οποία πολύ εύστοχα αναφέρθηκε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος κ. Τσακαλώτος, δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το παγκόσμιο προσφυγικό πρόβλημα και η πρόσφατη κρίση στα σύνορά μας με τις προκλήσεις του Ερντογάν για να χαϊδέψετε τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου και να δημιουργήσετε εσωτερικούς εχθρούς.
Το επιτελικό σας κράτος αποδεικνύεται αντικοινωνικό και αναποτελεσματικό. Γι’ αυτόν τον λόγο, και οι χαρακτηρισμοί επιστρέφονται σε εκείνους οι οποίοι εμπιστεύονται περισσότερο τον Ερντογάν από τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θεωρούσαν ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία στο Αιγαίο και, δυστυχώς, ανήκουν στην παράταξή σας.
Εξίσου σοβαρό, όμως, είναι το ζήτημα με τον κορωνοϊό, άμεσα συνδεόμενο με το νομοσχέδιο που συζητάμε. Αφορά την υγεία του πληθυσμού, εξαπλώνεται σταδιακά με αυξημένη διασπορά και με κίνδυνο να πάρει διαστάσεις επιδημίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία παίρνουν ανησυχητική τροπή.
Είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός της χώρας για να αποφύγουμε την ταχύτητα εξάπλωσης με την οποία γίνεται στην Ιταλία, να ενισχυθούν τα μέτρα ανάλογα με την εξάπλωση του ιού, χωρίς να δειλιάζουμε απέναντι σε οικονομικά συμφέροντα που σίγουρα πλήττονται, αλλά και σε προκαταλήψεις που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με την επίκληση αντιεπιστημονικών απόψεων.
Χρειάζεται αυξημένη επιφυλακή, ενίσχυση των δομών υγείας με προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση του ιού από τον οποίο δοκιμάζονται, επίσης, οι αντοχές του δημοσίου συστήματος υγείας, όπως αναλυτικά ανέφερε και ο εισηγητής μας Ανδρέας Ξανθός. (PM)
Επίσης απαιτείται από τα μέσα ενημέρωσης η ενημέρωση του κοινού με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
Η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως την εξέθεσε ο εισηγητής μας, δείχνει την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε σοβαρά θέματα. Αυτήν τη σοβαρότητα δυστυχώς σαν Αντιπολίτευση δεν την επιδείξατε και είναι εκείνο ακριβώς που μας διαφοροποιεί.
Το νομοσχέδιο, που αναφέρεται ως «Πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης» -ένας εξαίρετος επιστήμονας, ο οποίος αν και από διαφορετική πολιτική αφετηρία, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του δημόσιου συστήματος υγείας, υιοθετώντας την άποψη ότι ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει τόσο από τους ιούς και τα μικρόβια όσο από τις κοινωνικές ανισότητες- δεν ανταποκρίνεται στα φιλόδοξα σχέδια – στόχους για την πρόληψη. Η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πόρους. Η πρόληψη δεν είναι αφηρημένη έννοια, ούτε έχει σαν αφετηρία μια συγκεκριμένη ηλικία, ούτε και αποκλείει ομάδες του πληθυσμού με οικονομικά ή άλλα χαρακτηριστικά, όπως έγινε με τους πρόσφυγες, από τους οποίους στερήσατε την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με κίνδυνο να δημιουργηθούν υγειονομικές «βόμβες».
Ο προγεννητικός έλεγχος που είναι αναγκαίος για την πρόληψη δυσλειτουργιών που σωστά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, θα είναι κενός περιεχομένου για ένα ζευγάρι το οποίο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί λόγω κόστους στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Γι’ αυτό ο δωρεάν έλεγχος αποτελεί μονόδρομο. Ο τοκετός, η διατροφή κατά την ανάπτυξη, η εκπαίδευση και κυρίως η πρωτοβάθμια, όπου σε συνδυασμό με το οικογενειακό περιβάλλον διαμορφώνεται η προσωπικότητα του ατόμου, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.
Θα μου επιτρέψετε μια ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβάθμια οδοντιατρική φροντίδα και τη συμβολή της στην πρόληψη, με στόχο όχι μόνο τη στοματική υγεία, αλλά και γενικότερα την υγεία. Δυστυχώς στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά με δύο μόνο λέξεις.
Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στον σχεδιασμό προγράμματος πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας σε περίπου οκτακόσιες χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μια πρωτοβουλία η οποία δεν προχώρησε λόγω των εκλογών και απ’ ό,τι φαίνεται δεν περιλαμβάνεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Δεν πρέπει να υποτιμάται, κύριε Υπουργέ, η συμβολή της οδοντιατρικής στην πρόληψη. Σειρά ασθενειών που εκδηλώνονται στη στοματική κοιλότητα σαν πρωτογενείς εστίες, παραδείγματος χάρη ο καρκίνος του στόματος, λευκοπλακίες, σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet, εκδηλώνονται ως συμπτώματα γενικότερων νόσων, όπως παραδείγματος χάρη ο σακχαρώδης διαβήτης ή ο ιός HIV.
Επισημαίνω ότι ο καρκίνος του στόματος αποτελεί το 2% των καρκίνων παγκοσμίως -τριακόσιες χιλιάδες άτομα κατ’ έτος πλήττονται- ενώ αντιστοιχεί στο 85% των καρκίνων της κεφαλής. Μην ξεχνάμε ότι το στόμα αποτελεί τον «καθρέφτη» της υγείας του σώματος.
Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στις 20 Μάρτη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής έχει υποχρέωση να δώσει το «παρών» σ’ αυτήν την εκδήλωση. Σχετική πρόταση, απ’ όσο γνωρίζετε, έχουμε καταθέσει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και ελπίζω να την υλοποιήσει, όπως έχει δεσμευτεί.
Σας ευχαριστώ.