Την προκαλούμενη από την Τουρκία κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και την εκτός ευρωπαϊκού δικαίου αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης κατήγγειλαν χθες πολλοί ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα η αρμόδια επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον ενημέρωσε ότι, κατά την επίσκεψή της την Πέμπτη στην Ελλάδα με την πρόεδρο της Επιτροπής, θα συζητήσει με την κυβέρνηση «πώς θα δράσει προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με το ευρωπαϊκό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο άσυλο, και με την αρχή της μη επαναπροώθησης». Επιπλέον σημείωσε ότι «οι συνθήκες στα σύνορα είναι σοβαρές και έκτακτες, αλλά το δικαίωμα στο άσυλο είναι θεμελιώδες».
«Αναμένω από την Ελλάδα να σεβαστεί το δικαίωμα ασύλου και να διασφαλίσει τη σωστή πρόσβαση στο άσυλο» κατέληξε απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.
Απάντηση Σοσιαλδημοκρατών στον Βέμπερ
Στον αντίποδα, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο επικεφαλής της ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος χρησιμοποίησε την περίσταση για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πλήρως τη διαχείριση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. «Ο κ. Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Σε σχέση με το 2015 η κατάσταση είναι διαφορετική στα σύνορα, γιατί έχουμε μια κυβέρνηση στην Αθήνα που είναι ικανή να προστατεύσει τα σύνορα. Αυτό δεν συνέβαινε το 2015 με τον Τσίπρα» είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορα «σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Άμεση απάντηση στον Μ. Βέμπερ έδωσε η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ιράτε Γκαρσία Πέρες, η οποία τον εγκάλεσε για «πολιτική εκμετάλλευση» της κατάστασης σημειώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας αντιμετώπιζε τις ίδιες δυσκολίες και ότι η Ελλάδα είναι «θύμα» της μη μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η ίδια τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου στα σύνορα, αλλά με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, κάνοντας λόγο για «σκηνές ντροπής».
Την επείγουσα ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα «μετεγκατάστασης» προσφύγων τόνισε από την πλευρά της ομάδας των Φιλελευθέρων Renew Europe η Σοφί Ινβέλτ κάνοντας λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» των υπόλοιπων κρατών – μελών. Η ίδια σημείωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο για να εγκρίνει τα επιπλέον κονδύλια προς την Ελλάδα πρέπει να ξέρει πού ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν και ζήτησε να γίνει έρευνα από ανεξάρτητη αρχή για τις κατηγορίες περί άσκησης βίας.
Επικρίσεις Κ. Αρβανίτη για Ε.Ε. – Δουβλίνο
Από την ευρωομάδα της Αριστεράς -που μαζί με τους Πράσινους καταδίκασαν απερίφραστα την κατάσταση στα σύνορα και τη διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης- ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης επέρριψε ευθύνες σε «κορυφαία στελέχη της Επιτροπής» που δεν είπαν «κουβέντα για αναθεώρηση του Δουβλίνου, κουβέντα για την παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και του δικαιώματος στο άσυλο» και που μετατρέπουν «την πολιτική του Βίσεγκραντ σε πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
“Καρφί” Μεϊμαράκη σε Βέμπερ – Πέτσα
Για κοινή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση της τουρκικής προκλητικότητας έκανε λόγο ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη γραμμή του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «δούρειου ίππου» του Ερντογάν.
«Η κρίση στα σύνορα της Ευρώπης, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, αποτελεί μια πρωτοφανή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών που χαρακτηρίζουν την Ένωσή μας, τις οποίες υπερασπίζεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την αντιπολίτευση, γιατί ο κ. Τσίπρας και ένα πολύ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης έχει συμφωνήσει με τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Β. Μεϊμαράκης επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη η Ε.Ε. «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και τονίζοντας ότι «το προσφυγικό – μεταναστευτικό αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαιρέτισε τη δήλωση του Β. Μεϊμαράκη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας απέναντι στον γεωπολιτικό εκβιασμό Ερντογάν», απευθύνοντας, ωστόσο, ερώτημα στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. γιατί δεν ζητά η κυβέρνηση τη δίκαιη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Απαντώντας, ο Β. Μεϊμαράκης υπογράμμισε την ανάγκη της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.