Ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως η διάδοση του ιού είναι «πολύ ανησυχητική». Συνολικά 92 χώρες έχουν πλέον πληγεί από την Covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.500 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Η επιδημία του κοροναϊού ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων στον κόσμο, όπου η διάδοσή του επεκτείνεται, καθώς 21 νέα κρούσματα εντοπίσθηκαν σε ένα κρουαζιερόπλοιο στα ανοικτά της Καλιφόρνιας.
Όλες οι χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να προστατεύσουν τη δημοσια υγεία ωστόσο στη χώρα μας φωνές από τον μακρινό Μεσαίωνα κάνουν κηρύγματα ανευθυνότητας και σκοταδισμού. Δυστυχώς εκτός από ιεράρχες και γιατροί με επικίνδυνες δηλώσεις τους υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοΪού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Ειδικού Εργαστηρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και τη σχετική ανακοίνωση που έβγαλε στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η Περιφέρεια, με τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα να αγγίζουν τα 46 καθώς χθες βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό κηδεμόνας σε σχολείο της Δάφνης.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 28 νέους θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.070 θανάτους μέσα στη χώρα, καθώς και νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έξω από την επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα), όπου ο ιός εντοπίσθηκε για πρώτη φορά.
Στις ΗΠΑ, ο ιός εντοπίσθηκε σε 21 άτομα επί του Grand Princess, ενός κρουαζιερόπλοιου που παραμένει στα ανοικτά της Καλιφόρνιας μετά την ανακάλυψη συμπτωμάτων σε ορισμένους από τους 3.533 επιβάτες και μέλη του πληρώματός του, σύμφωνα με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
Αφού οργάνωσε τη μεγάλη ετήσια διάσκεψή του στην Ουάσινγκτον, το φιλοϊσραηλινό λόμπι AIPAC ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως δύο από τους συμμετέχοντες διαγνώσθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό.
Κλείσιμο σχολείων
Η αναπόφευκτη διάδοση περιορίσθηκε εν μέρει στην Κίνα, στην επαρχία Χουμπέι, η οποία αποτελεί το κέντρο της επιδημίας, χάρη στο γεγονός ότι περίπου 56 εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν από τα τέλη Ιανουαρίου σε καραντίνα.
Εδώ και εβδομάδες οι νέες μολύνσεις εκεί μειώνονται. Τα 74 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν είναι ο χαμηλότερος αριθμός μετά τα μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στην επαρχία αυτή, επισημαίνουν οι κινεζικές αρχές.
Ωστόσο στη Χουμπέι καταγράφηκαν 24 εισαγόμενα κρούσματα του κοροναϊού, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται φόβοι για νέα αύξηση των μολύνσεων στην Κίνα.
Η περιοχή μπορεί να ανοιξει και πάλι σύντομα, άφησε να εννοηθεί χθες, Παρασκευή, η κυβέρνηση, ενώ το κομμουνιστικό καθεστώς αποτελεί αντικείμενο ασυνήθιστης αμφισβήτησης, καθώς υπάρχει έλλειψη τροφίμων μεταξύ των ανθρώπων που έχουν τεθεί σε περιορισμό.
Από την πλευρά τους, 13 χώρες έχουν κλείσει τα σχολικά ιδρύματα: 300 εκατομμύρια μαθητές στον κόσμο στερούνται εδώ και εβδομάδες το σχολείο.
Πέρα από την Κίνα, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Νότια Κορέα, το Ιράν, η Ιταλία και η Γαλλία.
Χθες, Παρασκευή, το Τόγκο, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Σερβία, το Βατικανό, η Σλοβακία, το Περού και το Μπουτάν ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα.
Στην Αίγυπτο εντοπίσθηκαν 12 κρούσματα μεταξύ του προσωπικού ενός κρουαζιερόπλοιου στον Νείλο.
Ενώ η αγωνία στις χρηματαγορές μεγαλώνει, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε καθησυχαστικός, πεπεισμένος πως οι αγορές θα «ανακάμψουν». Κάλεσε την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να χαμηλώσει τα επιτόκιά της για να τονώσει την οικονομία.
Λος Άντζελες: Ούτε χαρτί υγείας και εμφιαλωμένο νερό με δελτίο
Ούτε ένα χαρτί υγείας στον ορίζοντα και το εμφιαλωμένο νερό με δελτίο: οι κάτοικοι του Λος Άντζελες έκαναν έφοδο αυτή την εβδομάδα στα σούπερ-μάρκετ φοβούμενοι την επιδημία του νέου κοροναϊού.
Δύο ημέρες αφού η Καλιφόρνια κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο έδαφός της, τα καταστήματα πωλήσεων χονδρικής που επισκέφθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες, Παρασκευή, δεν κατάφερναν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για μια ολόκληρη σειρά βασικών προϊόντων.
«Επικρατεί χάος, κάνουμε τον διπλό τζίρο απ’ ό,τι συνήθως», λέει η Ρενέ, η οποία εργάζεται σ’ ένα σούπερ-μάρκετ της Cosco στο Μπέρμπανκ.
«Σήμερα τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα. Γι’ αυτό δεν έχουμε πια χαρτί υγείας, το νερό έχει σχεδόν τελειώσει και δεν έχουμε άλλο τζελ για τα χέρια».
Μέχρι τώρα η Καλιφόρνια έχει καταγράψει έναν θάνατο, πράγμα που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση μετά την Πολιτεία της Ουάσινγκτον (11 νεκροί προς το παρόν).
Παρά τις εκκλήσεις των αρχών για αυτοσυγκράτηση, οι Καλιφορνέζοι άρχισαν να υποκύπτουν στον πανικό και να κάνουν μαζικές αγορές, όπως σε ορισμένες περιφέρειες της Ασίας και αλλού.
«Επικρατεί τρέλα», είπε την Πέμπτη σε αναλυτές ο οικονομικός διευθυντής της Costco, ο Ρίτσαρντ Γκαλάντι.
Την ημέρα εκείνη η αστυνομία της κομητείας Σαν Μπερναρντίνο, κοντά στο Λος Άντζελες, εκλήθη σε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας έπειτα από εκρήξεις οργής πελατών εξαιτίας των ελλείψεων.
Χθες, Παρασκευή, η πελάτες της Cosco δικαιούνταν μόνο δύο κιβώτια νερό, από τέσσερα την προηγουμένη.
Πολλοί επιχείρησαν να υπερβούν την ποσότητα αυτή, όμως το επιπλέον νερό κατασχόταν στο ταμείο, κάτι που προκάλεσε εντάσεις.
«Με την τρέλα που επικρατεί εδώ, αρχίζουμε αληθινά να συνειδητοποιούμε», λέει η 30χρονη Λάιζα Γκαρσία, η οποία παραδέχεται πως ανησυχεί όλο και περισσότερο.
«Σκοπεύαμε να προμηθευθούμε χαρτί τουαλέτας και χαρτί κουζίνας, όμως δείτε αυτά τα άδεια ράφια!», προσθέτει.
Σε ένα άλλο κατάστημα της Cosco, οι εργαζόμενοι αφηγούνται πώς οι πελάτες μπήκαν σχεδόν τρέχοντας μόλις άνοιξε για να ορμήσουν σε προϊόντα.
Το μεσημέρι, δεν απέμεναν παρά φιάλες ενός ακριβού αεριούχου νερού, προς μεγάλη απογήτευση πολλών πελατών.
Έκτακτα μέτρα – Απαγορεύσεις
Χώρες λαμβάνουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός τους ή επιβολής καραντίνας σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που έχουν πληγεί.
Τουλάχιστον 36 χώρες έχουν ήδη επιβάλει πλήρη απαγόρευση εισόδου σε πρόσωπα που φθάνουν από τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε η Σεούλ, και 22 άλλες έχουν λάβει μέτρα καραντίνας.
Η Ρωσία έκλεισε επίσης τα σύνορά της στους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ιράν.
Στη Βηθλεέμ, την κύρια τουριστική πόλη στα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι αρχές εμπόδισαν την είσοδο και την έξοδο τουριστών μετά την ανακάλυψη 16 κρουσμάτων του κοροναϊού στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, όπου κηρύχθηκε κατάσταση επείγουσας υγειονομικής ανάγκης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο αριθμός των τουριστών στον κόσμο αναμένεται να μειωθεί κατά 1% έως 3% το 2020, κάτι που σημαίνει απώλεια «30 έως 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Στον κόσμο, οι πληθυσμοί ορμούν στις μάσκες προστασίας, τα απολυμαντικά, τα γάντια και τις στολές προστασίας. Για να εγγυηθούν ότι οι προμήθειες είναι επαρκείς, πολλά κράτη απαγόρευσαν τις εξαγωγές ιατρικού υλικού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για «αλληλεγγύη», όμως οι χώρες που έλαβαν τέτοιες αποφάσεις υπεραμύνθηκαν της επιλογής τους.
Η Ιταλία, η οποία δεν παράγει μάσκες, θα λάβει σε δύο ημέρες 800.000 από τη Νότια Αφρική, όμως έχει ανάγκη μια δεκαριά εκατομμύρια ακόμη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Θετικός στον κορονοϊό Διευθυντής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου – Σε καραντίνα 4 συνάδελφοί του