Η ρωσο-τουρκική συμφωνία, που συνήφθη χθες βράδυ στη Μόσχα για την κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, παραμένει εύθραυστη και περιλαμβάνει μία σειρά από «τυφλά σημεία», εκτιμά σήμερα η γαλλική προεδρία.
«Οι Ρώσοι κι οι Τούρκοι συμφώνησαν πάνω σε μία βάση που σήμερα παράγει μία εκεχειρία, της οποίας η ποιότητα δεν είναι πολύ παγιωμένη», τονίζεται στο ίδιο κείμενο, που διαπιστώνει «ναι μεν μία ελάττωση της στρατιωτικής έντασης, αλλά να συνεχίζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός δραστηριοτήτων στο πεδίο της μάχης».
«Και υπάρχουν σε αυτήν τη συμφωνία κάποια τυφλά σημεία, δύσκολα διαχειρίσιμα ζητήματα, ιδίως για την αναδίπλωση από τους αυτοκινητοδρόμους Μ4 και Μ5 (τους στρατηγικούς άξονες στην περιοχή), μία πολιτική και ανθρωπιστική συνοδευτική ρήτρα, της οποίας οι τρόποι εφαρμογής δεν είναι αρκετά σαφείς», προστίθεται στο κείμενο της γαλλικής προεδρίας.
«Η ρωσική ατζέντα είναι πολύ σαφής, δηλ. συνίσταται στο να πάρει τον έλεγχο του συνόλου της Συρίας προς όφελος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ», υπογραμμίζει η γαλλική προεδρία.
«Οι Τούρκοι έχουν μία επιλογή να κάνουν ανάμεσα στη δύσκολη συνεργασία με τους Ρώσους και την υποστήριξη που μπορούν να ζητήσουν από τους Συμμάχους και τους Ευρωπαίους», προστίθεται στο κείμενο.
Το Παρίσι αμφισβητεί πως η Ευρώπη στέκει αδύναμη απέναντι στη Μόσχα και την Άγκυρα, προτάσσοντας τα οικονομικά μέσα που οι Ευρωπαίοι διαθέτουν για τους πρόσφυγες και τη μελλοντική ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς και την παρουσία του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, στη βορειοανατολική Συρία.
«Όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να βομβαρδίζει είτε με το ένα, είτε με το άλλο μέσο, όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει πολλά χαρτιά ταυτόχρονα, όσο οι Ιρανοί μπορούν να αναπτύσσουν πολιτοφυλακές στο πεδίο, ναι μεν διατηρούν το πλεονέκτημα της στρατιωτικής πρωτοβουλίας, όμως από αυτά δεν μπορούν να παράξουν ένα σταθερό υπόδειγμα για τη Συρία. Ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Ιρανοί, ούτε και οι Τούρκοι δεν μπορούν να επιτύχουν μία σταθερότητα στη Συρία με τους δικούς τους όρους. Όσον αφορά το ανθρωπιστικό πρόβλημα δεν είναι από τη Ρωσία, ούτε την Τουρκία, αλλά ούτε και το Ιράν, που θα προέλθουν τα μέσα»», επιμένουν τα Ηλύσια Πεδία.
Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν χθες σε μία εκεχειρία, στη σύσταση κοινών περιπολιών από τις 15 Μαρτίου στον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Μ4, αλλά και τη δημιουργία ενός «διαδρόμου ασφαλείας» 6 χλμ εκατέρωθεν του αυτοκινητόδρομου αυτού (δηλ. συνολικού πλάτους 12 χλμ), με τις παραμέτρους αυτού του διαδρόμου να καθορισθούν εντός επτά ημερών.
Πηγή: ΑΠΕ