Ομιλία του Θεόδωρου Παπαγγελή στο Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» στο Ρέθυμνο
Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:00, στο Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση λόγου με προσκεκλημένο ομιλητή τον Θεόδωρο Παπαγγελή, Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Περί φύσεως: Από τους “φυσιολόγους” της Ιωνίας στη σύγχρονη οικολογία». Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του φετινού κύκλου της ετήσιας σειράς εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Events Series 2020, με γενικό τίτλο: «Ευτοπία, Δυστοπία, Ουτοπία: Η αισθητική και η πολιτική του περιβάλλοντος».
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
To ετήσιο πρόγραμμα Events Series εντάσσεται στις δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ) που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, επεκτείνοντας τη διεθνή παρουσία και προσφορά του Harvard, και συμπληρώνοντας την αποστολή του. Απώτερος σκοπός των ποικίλων επιστημονικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του ΚΕΣ στο Ναύπλιο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι η προαγωγή της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και η ανάδειξη των ανθρωπιστικών αξιών του.
Σύντομη περίληψη της ομιλίας
Ανασκόπηση των αντιλήψεων για τη φύση ως οντολογικό παράγοντα και φυσικό περιβάλλον με έμφαση στο αντιθετικό ζεύγος φύση-πολιτισμός. Ο ελληνικός φιλοσοφικός στοχασμός, ο χριστιανισμός, ο Ρομαντισμός και οι τροπές της σύγχρονης περιβαλλοντικής και οικολογικής συζήτησης αποτελούν, μεταξύ άλλων, τους σημαντικότερους κόμβους της παρουσίασης.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Θεόδωρου Παπαγγελή
Ο Θεόδωρος Παπαγγελής σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ασχολήθηκε κυρίως με τη λατινική ποίηση της εποχής του Αυγούστου. Μετέφρασε την Ερωτική Τέχνη και τις Μεταμορφώσεις (ανθολόγιο) του Οβιδίου, και πιο πρόσφατα την Αινειάδα του Βιργιλίου. Είναι καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και από το 2013 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.