Εξαιρετικά κρίσιμα αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα, καθώς ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα προσφυγική κρίση στα ελληνικά σύνορα είναι ορατός μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία.
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αναχωρήσει από τη βορειοδυτική Τουρκία και κατευθύνονται προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία σύμφωνα με τουρκικά μέσα, καθώς Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα πλέον δεν θα σταματά τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Από χθες στις 11 το πρωί έχει κλείσει το τελωνειακό σημείο διέλευσης των Καστανεών στον Έβρο, με αποτέλεσμα πολλοί Τούρκοι και ξένοι επισκέπτες να μην μπορούν να εισέλθουν στην χώρα, ενώ το ίδιο ισχύει και για Έλληνες οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν, όπως ανέφερε αρχικά ο ιστότοπος radioevros.gr και στη συνέχεια μετέδωσε η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές Έβρου αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Όπως αναφέρουν ίδιες πηγές, η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.
«Θεωρώ ότι τα σύνορα φυλάχθηκαν» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σήμερα στον Σκάι. Πρόσθεσε ότι χθες «είχαμε πολλά περιστατικά αποτροπής μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν στη χώρα μας από τον Έβρο».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως έγιναν συλλήψεις χωρίς να αναφέρει πάντως συγκεκριμένο αριθμό.
Σημείωσε πως τα άτομα που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα δεν είναι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ, καθώς δε θα προλάβαιναν να φτάσουν τόσο γρήγορα στην περιοχή.
Αφίξεις και στα νησιά
Οικογένειες με παιδιά από τη Συρία φτάνουν στα παράλια των νησιών του Αν. Αγαίου και Έβρο με σκοπό να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΝΗΣΙ, συνεχείς είναι οι αφίξεις από το πρωί στη Σκάλα Συκαμνιάς προσφύγων και μεταναστών από τα απέναντι παράλια. Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι έφτασαν 54 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ενώ το πρωί της Παρασκευής άλλοι 15, κυρίως γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν με μία φουσκωτή βάρκα.
Βάρκα στην Σκάλα-Λέσβο. 29-2-20#Refugees
Μετά την κατάργηση της δομής εκεί πραγματικά είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς. Άνθρωποι από τις ΜΚΟ τους παρείχαν κουβέρτες ενώ αναμένονται και άλλες βάρκες από απέναντι.
Ασαφείς οι πληροφορίες για την κατάσταση στην Τουρκία
Οι πληροφορίες που διακινούνται από εχτές είναι ασαφείς. Εκατοντάδες μετανάστες φέρονται να έχουν ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Τουρκία και να κατευθύνονται προς τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία, ωστόσο, δεν παρουσιάζουν αρκετά στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό. Σε σχετικό βίντεο που μετέδωσε και το Reuters από το Ντικιλί, που βρίσκεται απέναντι από τη Λέσβο, πρόσφυγες λένε μπροστά στην κάμερα: «Πάμε στην Ελλάδα, μαζέψαμε τα πράγματά μας και κανονίσαμε τα λεφτά. Ήρθαμε εδώ να ετοιμάσουμε τις βάρκες μας. Προετοιμάζουμε τον εξοπλισμό μας. Θα μπούμε στη βάρκα και από εδώ θα πάμε στην Ελλάδα».
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για κάποια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες, ούτε διαθέτει πληροφορίες για μετακίνηση προσφυγικών ομάδων προς τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Δεν έχουμε λάβει κάποια ενημέρωση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε αναφορές σχετικά με μια ορατή αλλαγή ή μετακίνηση προς τα σύνορα», δηλώνει ο Μπάμπαρ Μπάλοχ, εκπρόσωπος της UNHCR.
Τηλεφωνικές συνομιλίες Μητσοτάκη με Μέρκελ, Σαρλ Μισέλ και Μακρόν
Σε ενημέρωση ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της, προχώρησε ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την ‘Ανγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμμανουέλ Μακρόν.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.
Αλ. Χαρίτσης: Σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αν χρειαστεί
«Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την κατάργηση της κοινής δήλωσης ΕΕ –Τουρκίας από την Τουρκική πλευρά, η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να διαχειριστούμε από κοινού τη νέα αυτή κατάσταση» διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο FM και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου. Ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε τι επιβεβαιώνεται πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Ωστόσο πολιτικά είναι μείζον να τεθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πρωτοβουλία της χώρας μας».
Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα η Βουλγαρία
Η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία, αφού ομάδες μεταναστών από τη γειτονική χώρα άρχισαν να κινούνται προς τη μεθόριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP προσπάθησε να ανασκευάσεις τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν αργά χτές το βράδυ όταν κορυφαίος αξιωματούχος διέρευσε στο Middle East eye, το Reutrers και το Γαλλικό πρακτορείο AFP, ότι η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα της για 72 ώρες. «Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Εμέρ Τσελίκ.
Η αντίδραση της Τουρκίας στο προσφυγικό έρχεται μετά τη σφοδρή κλιμάκωση της συρο-τουρικής σύγκρουσης που προκλήθηκε από τον αεροπορικό βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ, από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 33 Τούρκοι στρατιώτες.