Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν σήμερα βουλευτές του ΚΚΕ, σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση έλλειψης προσωπικού στην Ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Η κατάσταση που επικρατεί, λόγω υποστελέχωσης, στην Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), που αποτελεί τη μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική στην Ανατολική Κρήτη, είναι πλέον μη διαχειρίσιμη αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες και τα εκρηκτικά προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών με ψυχικές διαταραχές και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στην Ψυχιατρική κλινική, παρά τη σκληρή προσπάθειά τους, βρίσκονται σε περιβάλλον με αυξημένες απαιτήσεις και κινδύνους, ενώ οι χώροι της κλινικής δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση τον όγκο των ασθενών.
Ειδικότερα, η ψυχιατρική κλινική έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας για ασθενείς και εργαζομένους, έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, που πλημμυρίζει με ράντζα σε κάθε εφημερία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως την Παρασκευή 21/02 νοσηλεύονταν 30 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών, και 6 ράντζα, ενώ στο τμήμα οξέων νοσηλεύονταν 8 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών. Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται αφού η κλινική πέρα από τις εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες ψυχιατρικών περιστατικών, φιλοξενεί, επίσης, χρόνιους ασθενείς, εξυπηρετεί την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για απεξάρτηση ατόμων από αλκοόλ και ουσίες, ενώ επιβαρύνεται και με κοινωνικά περιστατικά (πχ άστεγους). Στο δυναμικό της, εκτός από το τμήμα οξέων περιστατικών και το τμήμα της βραχείας νοσηλείας, έχει αυτήν τη στιγμή Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας που εξυπηρετεί την ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου, εξωτερικά ιατρεία ψυχιάτρων και ψυχολόγων, υπηρεσίες ηλεκτροσπασμοθεραπείας και νευροψυχολογικό ιατρείο.
Η δραματική κατάσταση στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ οφείλεται στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, στην πολιτική εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ψυχιατρικής υγείας και των πολιτικών που οδήγησαν στη διάλυση των δομών αυτών ως αποτέλεσμα της υλοποίησης της ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά.
Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:
- Άμεσα να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για 24ωρη κάλυψη της κλινικής, με απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
- Να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί η μελέτη της επέκτασης της μονάδας των οξέων της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ώστε οι ασθενείς να νοσηλεύονται στις προβλεπόμενες συνθήκες του 21ου αιώνα.