Τον ρόλο της περιφέρειας στην εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου ανέδειξαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης στο περιφερειακό συμβούλιο την Πέμπτη 27 Φλεβάρη και καταψήφισαν τον απολογισμό και το σχέδιο δράσης που παρουσίασε.
Ειδικότερα, ο Αλέκος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην αδιαφάνεια που επιβάλλει η περιφερειακή διοίκηση, για να διευκολύνει την προπαγάνδα της με υπερβολικά νούμερα, ακόμα και ψεύτικα στοιχεία. Κυρίως, όμως, στοχεύει στη συγκάλυψη της αντιλαϊκής της πολιτικής, με προτεραιότητα την υποβοήθηση της απρόσκοπτης δράσης και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Σε αυτή την προτεραιότητα υποτάσσει -ή και θυσιάζει- την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων σε υποδομές, όπως στην αντιπλημμυρική, στην αντιπυρική προστασία, στον αντισεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων, τις ελλείψεις σε κτίρια, προσωπικό και εξοπλισμό στην εκπαίδευση και στην υγεία. Αποδέχεται τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη μείωση του προσωπικού και μεθόδευσε την ιδιωτικοποίηση τομέων λειτουργίας πχ τεχνικές υπηρεσίες. Αποδέχεται τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, αντί να διεκδικεί την πρόσληψη μόνιμων και με πλήρη δικαιώματα εργαζόμενων.
Στην περιφέρεια όπως και στην κυβέρνηση ανήκει η αποκλειστική ευθύνη για την ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής και των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών και για τη χρήση των ΜΑΤ ενάντια στις κινητοποιήσεις τους.
Με αφορμή τις πλημμύρες το 2019, αποδείχτηκε πως μόνο όταν έρχονται στο προσκήνιο εκρηκτικά οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και την πίεση για μέτρα και αποζημιώσεις -και όχι από ευαισθησία- υποχρεώνονται η περιφέρεια και η κυβέρνηση να διαθέσουν κονδύλια, μεγαλύτερα από προηγούμενα, αλλά ανεπαρκή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
Από την άλλη, η περιφερειακή διοίκηση δεν έπαψε ούτε στιγμή, όλο τον χρόνο, να επικαλείται τη δήθεν αδυναμία του κράτους να διαθέσει κονδύλια για κάλυψη των λαϊκών αναγκών, για να εμφανίσει ως μονόδρομο την επιλογή της ολιγαρχίας να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις –με κρατικές πλάτες- κάθε μεγάλης «αναπτυξιακής» δράσης. Αεροδρόμια, λιμάνια, οδικοί άξονες, ενέργεια, υδρογονάνθρακες, τουρισμός, απορρίμματα, φιλέτα γης, ΟΛΑ παραδίνονται σε επενδυτές που τάχα θα επενδύσουν για το καλό του λαού. ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο Καστελιού, βάση Γουρνών είναι τα πιο τελευταία δώρα σε ιδιώτες επενδυτές
Στα πεπραγμένα της περιφερειακής διοίκησης συγκαταλέγεται και το ξέπλυμα των επικίνδυνων για τον λαό αμερικανο-νατοϊκών σχεδίων, καθώς και για την αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, αδιαφορώντας για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για τους κατοίκους του νησιού.
Επίσης, η απουσία της από τους αγώνες των εργαζομένων, εργατών, αγροτών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των κατοίκων του νησιού γενικότερα, για τα οξυμμένα προβλήματά τους, για όλα αυτά, δηλαδή, που είναι ο καθημερινός βραχνάς του λαού της Κρήτης.
Βασικός στυλοβάτης αυτής της πολιτικής, σε πλήρη σύμπλευση με την παράταξη της διοίκησης ΚΙΝΑΛ /ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξη της ΝΔ , ασκώντας κριτική και εκφράζοντας αγωνία για τη μη επιτάχυνση της υλοποίησης έργων και δράσεων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο Νίκος Μανουσάκης τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει το σχέδιο δράσης για το 2020, που συμπυκνώνει τις προτεραιότητες της περιφέρειας στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της υπηρέτησης της κυβερνητικής πολιτικής, με την οποία ταυτίζεται.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, σε αντιπαράθεση με αυτή την πολιτική, προβάλλει και διεκδικεί πλαίσιο άμεσων στόχων πάλης που απαντούν στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας. Με τις παρεμβάσεις της μέσα και έξω από το ΠΣ, διεκδικεί να σταματήσει η εφαρμογή πολιτικών που έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων του νησιού μας, η συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, οι ελλείψεις στην υγεία και την πρόνοια, στην εκπαίδευση κ.λπ. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε κάθε εργαζόμενο να δώσει το «παρών».