Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)». Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης ενώ αναμένονται παρεμβάσεις και από τους πολιτικούς αρχηγούς
Τροπολογία – προσθήκη κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο σ/ν του υπουργείου Εργασίας για την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλει το ίδιο ύψος εισφορών.
Παρακολουθήστε τη συζήτηση στην ολομέλεια:
Αλέξης Τσίπρας: Παράγετε ανασφάλεια και φόβο στον μέσο Έλληνα πολίτη
Ευθύνες για καταστάσεις «χάους» και «ανασφάλειας» επέρριψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό. «Σήμερα μιλάμε για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ωστόσο με όσα συμβαίνουν γύρω μας τις τελευταίες μέρες η έννοια της ασφάλειας, στην ευρεία της διάσταση, καθίσταται κρίσιμη και ουσιαστική και το μεγάλο ζητούμενο για τον κάθε πολίτη», είπε ξεκινώντας την ομιλία του και εγκάλεσε την κυβέρνηση για τις προεκλογικές υποσχέσεις περί επαναφοράς της «τάξης» και της «ασφάλειας», ενώ τελικά η χώρα βρίσκεται στα «πρόθυρα του χάους».
«Με τις ιδεοληπτικές εμμονές σας. Με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας. Και με την πρωτοφανή διαχειριστική σας ανικανότητα, παράγετε ανασφάλεια και φόβο στον μέσο Έλληνα πολίτη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει «τη χώρα σε Φαρ Ουέστ», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και στις συγκρούσεις στα νησιά και αναρωτώμενος ποιος «έχει την ευθύνη για αυτή την εικόνα του εμφύλιου διχασμού;».
«Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτά που γίνονται, έστω ένας από εσάς, είτε η πολιτική είτε η φυσική ηγεσία την ευθύνη για αυτή την αθλιότητα ; Νομίζετε ότι με την βία και τον αυταρχισμό μπορεί να λύσετε προβλήματα ;», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.
Γ. Κατρούγκαλος: Το νέο ασφαλιστικό δεν αποτελεί τομή αλλά επιστροφή στο παρελθόν
Το νέο ασφαλιστικό δεν αποτελεί τομή αλλά επιστροφή στο παρελθόν, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Βουλή για το νέο ασφαλιστικό. «Μία περιορισμένη αντιμεταρρύθμιση με κοινωνική αδικία και ταξική μονομέρεια» είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως το «νομοσχέδιο-αντιμεταρρύθμιση» της κυβέρνησης:
1. ωφελεί το 10% των ασφαλισμένων και βλάπτει το 90%,
2. αντιμετωπίζει δυσμενώς τους μισθωτούς, που θα πληρώνουν έως και δέκα φορές μεγαλύτερη εισφορά υγείας σε σχέση με τους επαγγελματίες. «Μοιραία», τα ελλείμματα, που θα δημιουργηθούν, θα τα καλύψουν οι μισθωτοί, σύμφωνα με τον ίδιο.
3. Οδηγεί στη «ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση» διότι δίνει δυνατότητα στα ανώτερα κλιμάκια των επαγγελματιών να αξιοποιήσουν τα χρήματα που τους απομένουν σε ιδιωτική ασφάλεια,
4. επιστρέφει στη λογική κατακερματισμένων ρυθμίσεων με δεκάδες άρθρα στο νομοσχέδιο.
Απαντώντας στια αιτιάσεις Βρούτση περί αντισυνταγματικότητας του ασφαλιστικού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε πως «η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με ελλείμματα δισεκατομμυρίων και εν μέσω μνημονιακών πιέσεων».
«Μας ενδιέφερε το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης και την καθιέρωση ποσοστών αναπλήρωσης, ενώ ούτε και η ανταποδοτικότητα είχε παραμεληθεί. Όταν, μάλιστα, εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων, το ένα τέταρτο των συνταξιούχων είδαν αυξήσεις, δηλαδή είτε χαμηλόμισθοι είτε άνθρωποι που είχαν δώσει υψηλές εισφορές», πρόσθεσε περιγράφοντας τα αποτελέσματα της δικής του ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων «να διαφυλάξουμε την εθνική σύνταξη (που να αντιστοιχεί στο όριο της φτώχειας δηλαδή στο 60% του εισοδήματος)», τονίζοντας ότι (επί κυβένησης ΣΥΡΙΖΑ) «δεν μπορέσαμε -λόγω διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς- να το ενσωματώσουμε ρητά στον νόμο μας».
Σε παρέμβασή του, ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο να απολογηθεί για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου του. «Δεν είπατε τίποτα για την αναλογιστική μελέτη που, όπως είπε το ΣτΕ έπρεπε να συνοδεύει το νομοσχέδιό σας. Δεν είπατε τίποτα για την την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική». Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να πει εάν θα καταψηφίσει τις αυξήσεις των επικουρικών που προβλέπει το νομοσχέδιο.
Απαντώντας για την «αδικία» από τη διαφορά εισφορών μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών, επισήμανε ότι συμφωνεί «αλλά θα το διορθώσουμε» με μείωση 0,90% των εισφορών τώρα και με -4% επιπλέον τα επόμενα χρόνια.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον πυρήνα της μεταρρύθμισής του, η οποία απεκατέστησε «τη διαγεννεακή δικαιοσύνη». Για τις επικουρικές, ανέφερε ότι δεν είναι «πυρηνικό» στοιχείο του νόμου «αλλά μνημονιακές υποχρεώσεις της εποχής», με βάση ένα μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ. «Είμαι ευτυχής που αναστράφηκαν. Δεν θα τις φέρναμε εάν είχαμε επιλογή ελεύθερων χεριών», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ήταν υψηλότερα» σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. «Αυτά που είπαμε στην τρόικα ήταν υψηλότερα και δεν έγιναν δεκτά στη διαπραγμάτευση. Είχαμε σκοπό να προστατεύσουμε το 90% (των ασφαλισμένων) και δεχθήκαμε την κλιμάκωση… Δεν θεωρώ αρνητική τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης», υπογράμμισε. Ωστόσο, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών. Πάντως, όπως πρόσθεσε, η κ. Αχτσιόγλου, ως υπουργός, είχε τροποποιήσει τα ποσοστά εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών για να ικανοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ.
Προαναγγελία καταψήφισης από την Φ. Γεννηματά
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνει «μακιγιάζ». Το νέο νομοθέτημα θα μπορούσε να ονομαστεί «νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση», σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, που τόνισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται. Και επεσήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής όπως καταψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου, έτσι και σήμερα καταψηφίζει το νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση.
Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νόμο της κυβέρνησης μειώνονται οι συντάξεις καθώς διατηρούνται τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που περιέχει. Πρόσθεσε ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των κλάδων επικούρησης και εφάπαξ, αφού με την πρόβλεψη για ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ εξασφαλίζεται η προοπτική ανάπτυξης των επαγγελματικών Ταμείων κι ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση ενός αμιγώς κεφαλοποιητικού συστήματος και την αφαίρεση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Ακόμη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι γίνονται προσαρμογή στις αποφάσεις του ΣτΕ με τη λογική «παίρνουμε από το ένα χέρι για να μοιράσουμε δήθεν στο άλλο».
Δ. Κουτσούμπας: η Ν.Δ εφαρμόζει και δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου
Ο σημερινός στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει και όχι να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, να τον βελτιώσει καλύπτοντας νομικά κενά προκειμένου να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στους ιδιώτες: αυτό υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, και αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει ότι τόσο διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α.) όσο και εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ κ.α.) είχαν υπογραμμίσει την τεράστια, όπως σημείωναν, συμβολή του νόμου Κατρούγκαλου στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.
Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας περιέγραψε τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «τελειωτικό χτύπημα», σημειώνοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν, γεγονός που εξηγεί και το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Ονομαστική ψηφοφορία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί του άρθρου 47 του σχεδίου νόμου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.)» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «καταθέτουμε το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, διότι αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβαίνει σε μία βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μειώνοντας παράλληλα τους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα, γι’ αυτό επί της αρχής είμαστε κάθετα αντίθετοι. Από εκεί και πέρα το άρθρο στο οποίο ζητάμε ονομαστική είναι το γνωστό άρθρο περί κατάργησης της 13ης σύνταξης, για το οποίο έχουμε επαρκώς αιτιολογήσει ότι πρέπει να αποσυρθεί».
Παράλληλα, απαντώντας στον υπουργό Εργασίας, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όπως είχε δικαίωμα, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Η τοποθέτηση του κ. Βρούτση, ότι οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική νομοθετική ρύθμιση πέραν της δικής του συνιστά προσβολή του ΣτΕ, είναι μία τοποθέτηση που δείχνει ότι δεν ξέρει ούτε το τι λέει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ούτε και την ελευθερία της νομοθετικής λειτουργίας να νομοθετεί κατά τον τρόπο που εκείνη ορίζει και να υπάρχει και πολιτική διαφωνία επί του τρόπου με τον οποίο νομοθετεί. Άρα, αυτά που είπε το ΣτΕ δεν οδηγούν σε μία μόνο δυνατότητα ρύθμισης του ασφαλιστικού, ούτε και θα μπορούσε φυσικά».
«Τρεις περικοπές, μία στρατηγική επιλογή στο ασφαλιστικό της ΝΔ»
«To ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή μετά από μια μακρά περίοδο επικοινωνιακού ορυμαγδού και ακραίας προπαγάνδας για δήθεν γενικευμένες αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις στις εισφορές», τόνισε στην ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι 9 στους 10 συνταξιούχοι χάνουν εισόδημα και ένας κερδίζει. Οι 9 στους 10 επαγγελματίες επιβαρύνονται για να γίνει ένα μεγάλο δώρο σε έναν».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «τα χρήματα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προβλέψει για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Άρα δεν μπορεί να μιλάει για γενικευμένες αυξήσεις τη στιγμή που μειώνει τη συνολική δαπάνη. Ο κ. υπουργός δεν τολμά να συγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 με την εκτέλεση του 2019. Βάζει τον πήχη στα μνημόνια και αυτό πρέπει να το πει στους συνταξιούχους. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και όχι έξωθεν καταναγκασμός. Είναι επιλογή μείωσης κοινωνικών δαπανών που βρίσκεται στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της ΝΔ, όπως σε κάθε νεοφιλελεύθερο μοντέλο».
Το νομοσχέδιο, σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «έχει τρεις περικοπές συντάξεων:
α) Την περικοπή της μόνιμης 13ης σύνταξης -ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για υψηλότερες συντάξεις- για δεύτερη φορά από την ίδια κυβέρνηση και τον ίδιο υπουργό.
β) Την περικοπή της σύνταξης για πρώτη φορά κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται πριν το 2016, μια άκρως τιμωρητική διάταξη. Την ίδια στιγμή, οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων της ΝΔ θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη, μία ρύθμιση ευνοιοκρατίας για τον κομματικό στρατό.
γ) Το ποσοστό αναπλήρωσης από τα 40 έτη και μετά μειώνεται απότομα και ανεξήγητα από 2 % σε 0,5%».
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η αναλογιστική μελέτη που ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε δείχνει ότι η μέση ετήσια σύνταξη με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνεται, σε σχέση με το τι ισχύει με το ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μειώνεται για φέτος, για του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2040. Αυτή είναι ομολογία περικοπών».
Αναφερόμενη στο νέο σύστημα εισφορών τόνισε ότι «πρόκειται για στρατηγική επιλογή ακραίας κοινωνικής μονομέρειας και αδικίας. Οι εισφορές αποσυνδέονται από το πραγματικό εισόδημα. Κάποιος με 70.000, 100.000, 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ή και με ακόμα μεγαλύτερο θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει 7.000, 6.000, 5.000 ευρώ. Έτσι οι φτωχότεροι έχουν πολλαπλάσια επιβάρυνση από τους έχοντες υπερπολλαπλάσια εισοδήματα». Επίσης, «η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται από 185 σε 220 ευρώ/μήνα. Έτσι οι 9 στους δέκα επαγγελματίες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων θα επιβαρυνθούν σημαντικά. Θα πληρώσουν αυξημένες κατά 20% εισφορές για να γίνει μια μεγάλη έκπτωση στον 1 στους 10 των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων». Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, «λέει στον εύπορο επαγγελματία δώσε κάτι ελάχιστο στο δημόσιο σύστημα και πήγαινε σε μια ιδιωτική να δώσεις τα παραπάνω που έχεις. Δεν ήταν εξάλλου και λίγες οι περιπτώσεις που στελέχη της ΝΔ διαφήμιζαν τις αποδόσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους δεν είναι να τους εξαπατούμε με ανάποδες αναδιανομές και περικομμένη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε ως κοινωνία είναι ένα σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας. Και αυτή είναι η κρίσιμη, δομική, η καταστατική και αγεφύρωτη διαφορά μας με τη ΝΔ, η οποία απορρυθμίζει εκ νέου την αγορά εργασίας, χτυπά για δεύτερη φορά τις συλλογικές συμβάσεις, καθοδηγεί την ακραία εργολαβοποίηση».
Υπογράμμισε, τέλος, ότι «καμία τεχνική ρύθμιση σε επιμέρους ποσοστά αναπλήρωσης -κόβοντας χρήματα από τους χαμηλοσυνταξιούχους- δεν μπορεί να εξισορροπήσει το ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς σχέδιο για την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μέτρα ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζόμενων, με ισχυρές κλαδικές ΣΣΕ, με μέτρα αύξησης των μισθών, πάταξης της παραβατικότητας και καταπολέμησης της εργολαβοποίησης».
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για υπερήλικες ομογενείς
Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την “αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας σε βάρος των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών”. Όπως σημείωσε ο πρώτος υπογράφον, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης, παραλάβαμε το επίδομα-σύνταξη των υπερηλίκων ανασφαλίστων ομογενών Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρειο Ήπειρο, τη Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο στο μηδέν. Την πήγαμε, εν μέσω μνημονίων, στα 180 ευρώ. Με την τροπολογία μας οδηγούμε τη σύνταξη των αποδήμων αδελφών μας στα 360 ευρώ, ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης καλώντας τον κ. Βρούτση να την αποδεχθεί.
Με άλλη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται η επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα, προτείνεται διάταξη που να επιτρέπει στον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ να μπορούν να παραιτηθούν από την άσκηση ένδικων μέσων ή από ασκηθέντα ένδικα μέσα, κατά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος των αιτούντων εργαζομένων στις υπηρεσίες τους, εφόσον οι εργαζόμενοι παραιτηθούν εγγράφως από οποιαδήποτε οικονομική αξίωσή τους, που απορρέει από τις σχετικές αποφάσεις, πλην των αποδοχών τους, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν σε αυτές.
Δείτε ακόμη: Αλ. Τσίπρας στην βουλή για το ασφαλιστικό: Παράγετε ανασφάλεια και φόβο στον μέσο Έλληνα πολίτη (Bίντεο)