Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τακτικού μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης του σωφρονιστικού συστήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
Ενώπιον των ευθυνών της σχετικά με την αντιμετώπιση των φυλακών από την Ελληνική Κυβέρνηση φέρνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης.
Το περασμένο καλοκαίρι, μία από τις πρώτες πράξεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η μεταφορά της αρμοδιότητας για το σωφρονιστικό σύστημα και τη λειτουργία των φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπερ-Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η συγκεκριμένη ενέργεια, πέραν του ότι προσκρούει ευθέως στην -σχεδόν καθολική- πρακτική των ευρωπαϊκών κρατών να αναθέτουν τη λειτουργία των σωφρονιστικών συστημάτων τους στην πολιτική ηγεσία που εποπτεύει τη Δικαιοσύνη, έρχεται σε -προφανή- αντίθεση και με τους Σωφρονιστικούς Κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Περαιτέρω, η ανάθεση της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος στην πολιτική ηγεσία Αστυνομικών Αρχών παραβιάζει κατάφωρα κανόνες του ίδιου του ΟΗΕ, αλλά και των αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται η υπόσταση της ΕΕ όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν οι δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, αφού υπάρχουν χώρες που ήδη αρνούνται την έκδοση υπηκόων τους σε άλλες που δεν τηρούν τους σωφρονιστικούς κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό εύκολα ότι η απόφαση αυτή, πέραν του ότι βρίσκεται σε διάσταση με θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Νομικού Οικοδομήματος, δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στη διεθνή συνεργασία των Ευρωπαϊκών Δικαστικών Συστημάτων, συνεργασία απαραίτητη ιδίως για την αντιμετώπιση διεθνών μορφών εγκλήματος όπως το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Μεταφορά αρμοδιοτήτων διαχείρισης του σωφρονιστικού συστήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τις φυλακές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (που ευθύνεται για την αστυνόμευση).
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Σωφρονιστικούς Κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης (Recommendation Rec(2006)2, αριθμ. 71) διακρίνεται σαφώς το σωφρονιστικό από το αστυνομικό έργο και οι φυλακές πρέπει να είναι υπηρεσίες ξεχωριστές από την αστυνομία, ενώ για το προσωπικό πρέπει να υφίσταται σαφής διάκριση καθηκόντων και εκπαίδευσης [RecommendationCM/Rec (2012)5].
Επιπλέον, η προετοιμασία της επανένταξης των κρατουμένων δεν πρέπει να γίνεται από την Αστυνομία (Κανόνες «Μαντέλα» ΟΗΕ, αριθμ. 87).
Σταθερή εξάλλου πρακτική των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι η υπαγωγή των φυλακών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Με τα παραπάνω θίγονται η προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ άρθρο 3 και ΧΘΔΕΕ άρθρο 4) και το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης (λόγω αρνήσεων εφαρμογής του για έκδοση σε χώρες που δεν τηρούν τους Σωφρονιστικούς Κανόνες).
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Πώς αντιμετωπίζει την παραπάνω μεταβολή υπό το πρίσμα της εναρμόνισής της με το δίκαιο της Ε.Ε.;
– Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, δεδομένου ότι με την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων;
– Προτίθεται να παρέμβει, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εκτέλεση των Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης;