Σε ναυάγιο οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό, καθώς τουλάχιστον τέσσερις χώρες μπλοκάρουν τις συζητήσεις, με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο νέας συνόδου τον Μάρτιο.
Οι λεγόμενοι «ολιγαρκείς τέσσερις», δηλαδή Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία – με τα υψηλότερα ποσοστά συμβολής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – επιμένουν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην αύξηση της συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμού 2021-2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Οι τέσσερις χώρες τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός – ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχος να επιτευχθούν οι στόχοι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των πολιτικών της ψηφιακής οικονομίας – δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος των 27 χωρών-μελών.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε ολονύκτιες συναντήσεις με τους ηγέτες προσπαθώντας να επιτύχει ένα συμβιβασμό, έχει καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού με πρόβλεψη για 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει ένα φιλόδοξο ποσοστό 1,3%, ενώ ο ισχυρός εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., η Κομισιόν προτείνει 1,11%.
«Καταλαβαίνω πως όταν είσαι πρωθυπουργός σε μια χώρα που έχει φτωχές περιφέρειες και υποδομές, μπορώ να το καταλάβω…αλλά όταν πρόκειται για κάποιο ποσοστό, είμαι αμετακίνητη» είπε η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντρικσεν στους δημοσιογράφους.
Ερωτηθείσα εάν η διαφωνία μπορεί να ξεπεραστεί, η Φρέντρικσεν δήλωσε: «Όχι, δεν το πιστεύω. Είμαι πρόθυμη να μείνω ακόμα και μία εβδομάδα εδώ. Αλλά όχι, δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία». Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται μια νέα σύνοδος, ενδεχομένως τον Μάρτιο.
Γενικά μιλώντας, οι «ολιγαρκείς τέσσερις», με την υποστήριξη της Γερμανίας, είναι συντονισμένοι απέναντι στους «Φίλους της συνοχής», μια ομάδα χωρών κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θέλουν να δουν να συνεχίζονται οι ροές των «ταμείων συνοχής», με στόχο την ανάπτυξη των φτωχότερων περιοχών.
Αυτό που αναμένεται τώρα είναι μια ενημέρωση του Σαρλ Μισέλ στους ηγέτες για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες για μια συμφωνία.
Εφημερίδα των Συντακτών, με πληροφορίες από Associated Press