Περιοδεία Α. Ξανθού και ανοιχτή συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Γ.Ν. “Αττικόν”
Περιοδεία και ανοιχτή συζήτηση με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου πραγματοποίησε χτες στο Γ.Ν. «Αττικόν» κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων σε δημόσιες δομές, με σκοπό την αμφίδρομη ενημέρωση και συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στο χώρο της Υγείας.
Ειδικότερα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, οι βουλευτές του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βίτσας Δημήτρης, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Παπαδόπουλος Σάκης, Καφαντάρη Χαρά, Καρασαρλίδου Φρόσω και Παραχριστόπουλος Θανάσης, η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στελέχη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Π.Καλαρά, καθώς και μέλη και στελέχη των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, επισκέφθηκαν χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος, συνομίλησαν με γιατρούς, εργαζομένους και ασθενείς και συναντήθηκαν με το νέο Διοικητή του νοσοκομείου κ. Αποστολόπουλο.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου με θέμα «οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια περίθαλψη και την τσέπη του ασθενή» με ομιλητές τον Ανδρέα Ξανθό, τον Δημήτρη Βαρνάβα, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και τον Τάκη Παντέλη, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «Η συζήτηση την οποία έχει ανοίξει η κυβέρνηση σχετικά με τις Σ.Δ.Ι.Τ. είναι ιδεοληπτική και δεν σχετίζεται με τις πραγματικές ανάγκες του Ε.Σ.Υ., και ακριβώς γι’ αυτό δεν συναντά υποστηρικτές αλλά ένα διογκούμενο κύμα αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, των τοπικών κοινωνιών αλλά και των συλλόγων ασθενών».
Πιο αναλυτικά, ο πρώην υπουργός Υγείας ανέφερε: «Η απόπειρα επιβολής των Σ.Δ.Ι.Τ. υποκρύπτει ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της δημόσιας περίθαλψης», ενώ για πρώτη φορά μετά τον ιδρυτικό νόμο του Ε.Σ.Υ. 1397/ 1983 επιχειρείται η μεταβολή του νομικού χαρακτήρα των Νοσοκομείων από ΝΠΔΔ
σε ΝΠΙΔ με στόχο την «ευελιξία» των νοσοκομείων για την υλοποίηση αυτού του νεοφιλελεύθερου σχεδίου.
Στη συνέχεια ο κ. Βαρνάβας, αναφερόμενος στις αρνητικές επιπτώσεις των Σ.Δ.Ι.Τ. κατέληξε ότι ο ακραιφνής ανταγωνισμός ο οποίος θα δημιουργηθεί με επίδικο το κέρδος αντίκειται στον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της δημόσιας περίθαλψης, αφού οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι πλασματικές ανάγκες και η δραστική περικοπή των δαπανών θα μετατρέψουν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας σε βορά των ασφαλιστικών εταιριών.
Ακολούθως, ο κ. Τ. Παντέλης έκανε λόγο επίσης για αποτυχημένες προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να αλλοιώσουν το δημόσιο χαρακτήρα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ. «οι οποίες και πάλι προωθούνταν ως η μόνη λύση στις παθογένειες του ΕΣΥ». Το επιχειρούμενο σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας θα πλήξει τους εργαζομένους, τους χρήστες υπηρεσιών υγείας
και την ίδια την κοινωνία εφόσον θα υπονομεύσει την παροχή ποιοτικής και ισότιμης φροντίδας υγείας, κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Ξανθός επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις αυτές οδηγούν στη μετάλλαξη του ΕΣΥ, το οποίο δεν θα έχει πλέον στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, δεν θα εγγυάται την πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις σε δωρεάν και αξιόπιστη φροντίδα, αλλά θα διέπεται από τους κανόνες της αγοράς και του ιδιωτικο-οικονομικού management. Απέναντι στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και στην ανατροπή αυτού του κοινωνικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης, επιβάλλεται η δημιουργία ενός προοδευτικού συνδικαλιστικού, κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την υπεράσπιση της καθολικής κάλυψης υγείας και της δημόσιας περίθαλψης».