Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι στην χώρα έγινε «απόπειρα καταλύσεως της Δημοκρατίας». Από την συχνότητα του MEGA το είπε, και αμέσως μετά ανέπτυξε το κατηγορητήριο και προέβη και στην προαναγγελία της ποινής: Είπε ότι «από χθες μπήκε στο κάδρο και ο Τσίπρας», διότι η προανακριτική επιτροπή «ερευνά έναν υπουργό του κ. Τσίπρα, για τον οποίο οι εισαγγελείς, ο ένας μετά τον άλλον, κατηγορούν τον υπουργό ότι έπαιρνε τηλέφωνα και έστηνε παραδικαστικά κυκλώματα, για διάφορες υποθέσεις, της Novartis περιλαμβανομένης».
Ως εκ τούτων, και κατά τον πολιτικό και λογικό (;) ειρμό του Αδώνιδος, προκύπτει το ερώτημα: «Τα έκανε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος; Ήταν ένας κακός υπουργός που έδρασε μόνος του;». Όχι βεβαίως, έσπευσε ο ίδιος να απαντήσει: «Αρχίζει», είπε, «να ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν τα έκανε μόνος του αυτά ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά τα έκανε με παρέα». Και κάπου εδώ πέρασε στο ζουμί, για να διακηρύξει στο πανελλήνιο: «Ο κ. Τσίπρας, θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παραγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».
Κοινώς, ο Αδωνις Γεωργιάδης απήγγειλε κατηγορία κατά του πρώην πρωθυπουργού της χώρας για εσχάτη προδοσία και τον απείλησε, σε τηλεοπτική μετάδοση, με ισόβια κάθειρξη. Θα μπορούσε να είναι το έσχατο σημείο της πολιτικής γραφικότητας – για τον Αδωνι πρόκειται, άλλωστε. Θα μπορούσε επίσης να είναι το παραλήρημα πανικού ενός πολιτικού που βλέπει απέναντι του το δικαστικό εδώλιο. Για τον ίδιο Αδωνι πρόκειται, άλλωστε, που τελεί ακόμη υπό εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Novartis, που αυτοχρήζεται κατήγορος και διώκτης των κατηγόρων του, και που δεν δίστασε να βγάλει δημόσια και αυθαίρετα στην φόρα το όνομα ανθρώπου που ο ίδιος θεωρεί ότι ταυτίζεται με προστατευόμενο μάρτυρα.
Πρόκειται όμως για σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αφορά την κυβέρνηση, με δεδομένη την κάλυψη που παρείχε στον υπουργό Ανάπτυξης το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Τόσο ο υπουργός όσο και τα υπόλοιπα 10 πολιτικά πρόσωπα έχουν κάθε δικαίωμα να προστατεύσουν τον εαυτό τους», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας όταν ερωτήθηκε για το τηλεοπτικό παραλήρημα Γεωργιάδη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Οπότε, το πολιτικό ερώτημα που προκύπτει άμεσα είναι το εξής: Εάν το Μαξίμου, υπό το βάρος των πολλαπλών αδιεξόδων στην κυβερνητική πολιτική, αποφάσισε να αναζητήσει επικοινωνιακή διέξοδο εμπλέκοντας στο κατασκεύασμα της δήθεν πολιτικής σκευωρίας τον Αλέξη Τσίπρα ή εάν ο Αδωνις Γεωργιάδης υπό το κράτος προσωπικού πανικού προσπαθεί να σύρει την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην «ατζέντα Σαμαρά»: Στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά Παπαγγελόπουλου με τελικό στόχο την παραπομπή και του πρώην πρωθυπουργού ως «αρχηγού των σκευωρών».
Οι περισσότεροι, και πιο ψύχραιμοι, εντός ΝΔ θεωρούν ότι ισχύει η δεύτερη εκδοχή. Και χθες δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος που μιλούσαν για εγκλωβισμό Μητσοτάκη στην «παγίδα Αδωνι και Σαμαρά», έκαναν λόγο για απώλεια ελέγχου από τον πρωθυπουργό, και ρωτούσαν με νόημα εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «είχε… αίσθηση του τι ακριβώς είπε στο briefing».
Ο προβληματισμός αυτός συνοδεύεται με δύο κρίσιμες επισημάνεις. Η πρώτη είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να κάνει ό,τι απέφυγε στην πρώτη φάση συγκρότησης της προανακριτικής – «να ηρωοποιήσει τον Τσίπρα», όπως τόνισε χθες το βράδυ παλαιός βουλευτής της ΝΔ. Η δεύτερη είναι ότι το «σύστημα Αδωνι» απειλεί να εκτρέψει και ανατρέψει εντελώς την κεντρική κυβερνητική γραμμή, εκείνη της επίτευξης κλίματος διακομματικής συναίνεσης σε μια από τις πιο κρίσιμες συγκυρίες για τα εθνικά θέματα.
Ο,τι κι εάν ισχύει ωστόσο, στην Κουμουνδούρου είναι πεπεισμένοι πως η ΝΔ , συνεπικουρούμενη από τον σκληρό άξονα του ΚΙΝΑΛ, επιχειρεί πλέον να βάλει στο κάδρο της δήθεν πολιτικής σκευωρίας τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι όμως μια επιχείρηση που, εάν προχωρήσει, στον ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνεται περίπου ως πολιτικό δώρο. Εξ ου και η χθεσινή προτροπή από τον εκπρόσωπο του κόμματος Αλέξη Χαρίτση να στείλει, εάν θέλει, τον πρώην πρωθυπουργό σε ειδικό δικαστήριο.