Νέα εξέλιξη προκύπτει στην πολύκροτη υπόθεση με την προστασία της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis. Με έγγραφό του προς το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, ο Επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, επισημαίνει την υποχρέωσή τους να τηρήσουν τη σχετική ΚΥΑ για την προστασία των μαρτύρων της υπόθεσης.
Ο Π. Μπρακουμάτσος, διαβιβάζει τη σχετική αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο για την τήρηση της σχετικής ΚΥΑ για το καθεστώς των μαρτύρων. Στο έγγραφο του ζητεί να προβούν στις επιβαλλόμενες από το σχετικό πλαίσιο προβλέψεις, στη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ, αρμόδια για να τροποποιήσει ή να μεταβάλει το καθεστώς προστασίας είναι η δικαστική αρχή που τα διέταξε, εν προκειμένω η Εισαγγελία Διαφθοράς, που εμμένει στην προστασία τους. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που δημιουργούνται κίνδυνοι για την αποκάλυψη των μαρτύρων, η αρμόδια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να παράσχει και προσωρινό κατάλυμμα στους προστατευόμενους μάρτυρες.
Η σχετική ΚΥΑ 429/2018 προβλέπει επακριβώς τον τρόπο εξέτασης σύμφωνα με τις σχετικές ηλεκτρονικές υποδομές στη ΓΑΔΑ, ο οποίος προστατεύει ρητά την αποκάλυψη οποιουδήποτε χαρακτηριστικού η στοιχείου ταυτότητας των μαρτύρων και απαγορεύει οποιαδήποτε προσωπική επαφή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων σε κάθε στάδιο της έρευνας για την οποία τέθηκαν σε καθεστώς, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση ή ενώπιον οποιασδήποτε άλλης αρχής !
Ο Π. Μπρακουμάτσος, παρότι “δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα της Προανακριτικής”, χαρακτηρίζει τους μάρτυρες “υπό καθεστώς προστασίας”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πηγές του Αρείου Πάγου σημείωναν ότι «δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης» , ενώ πρόσθεταν πως «δεν συνιστά δε ποινική ευθύνη η μη εμφάνισή τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής». Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι η μόνη αρμόδια, σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες, είναι η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.