Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία στο Ηράκλειο με τον Κ. Γαβρόγλου (φωτο)

Παρουσία του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, πραγματοποιείται στην Ανδρόγεω του δήμου Ηρακλείου η Περιφερειακή σύσκεψη του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Δείτε: Στην Ανδρόγεω ο Κώστας Γαβρόγλου – Η αποκάλυψη της νεοδεξιάς λαίλαπας που σαρώνει και την Παιδεία

ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Τα θέματα που τίθενται:

·        Την αποτίμηση του Κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της εκπαίδευσης

·        Τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ και η οργάνωση των αντιστάσεών μας.

·        Τις προτάσεις για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ  στην Παιδεία

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

-ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ Πρώην Υπουργός Παιδείας, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης

-ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΡΑΜΗΣ  Πρώην Αντιπρόεδρος του Ι.Ε.Π, μέλος του τμήματος Παιδείας

Στη διάρκεια της σύσκεψης θα πραγματοποιηθούν συνεδρίες τόσο κατά βαθμίδα εκπαίδευσης όσο και σε Ολομέλεια, θα εξαχθούν συμπεράσματα και προτάσεις, που θα μεταφερθούν στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 21 και 22 Φεβρουαρίου 2020.

Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό που αντιδρά στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έχει εξαπολύσει η Κυβέρνηση της ΝΔ, κάθε προοδευτικό πολίτη που αγωνίζεται για μια εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και του τόπου, να συμμετάσχει στις εργασίες της σύσκεψης.

Η νεοδεξιά κυβερνητική λαίλαπα, η οποία σαρώνει το κοινωνικό κράτος και έχει στοχοποιήσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, στοχεύοντας στην απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της, θα μας βρει απέναντι, με συγκροτημένες προτάσεις και προγραμματικό λόγο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

Μιλώντας χθες το Κόκκινο Κρήτης” ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πολιτική απίστευτης εμπάθειας στην Παιδεία και κάνει ότι μπορεί για να μηδενίσει όσα έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τ

Ο κ. Γαβρόγλου επικαλείται συγκεκριμένα παραδείγματα για να καταδείξει την εμπάθεια στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ: «Η νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων είναι μια ιστορικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε για να μείνει. Στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης ιδρύσαμε 145 νέα πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία λειτουργούν και η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Υπήρχαν όμως επιπλέον 37 τμήματα, που επίσης ιδρύθηκαν αλλά δεν ήταν ακόμη έτοιμα να λειτουργήσουν. Από το σύνολο των 37 τμημάτων, έξι ήταν στην Κρήτη και δύο από αυτά στο Λασίθι. Ο συγκεκριμένος νομός είναι αδικημένος στο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι η Κρήτη έχει δύο υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακά ιδρύματα. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι αυτή η εξαιρετική εικόνα της Κρήτης θα έπρεπε να αντανακλάται και στο Λασίθι και αποφασίσαμε την ίδρυση δύο πανεπιστημιακών τμημάτων στον νομό. Όλα αυτά τα τμήματα εγκρίθηκαν από τις συγκλήτους των πανεπιστημίων. Κι όμως η κυβέρνηση, που ισχυρίζεται ότι σέβεται το αυτοδιοίκητων των πανεπιστημίων, αποφάσισε να αναιρέσει την λειτουργία τους».

Αντίστοιχο παράδειγμα κατά τον κ. Γαβρόγου, αποτελεί η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία υπάγονταν στο υπουργείο Υγείας και χορηγούσε μεταπτυχιακούς τίτλους, χωρίς όμως να αναγνωρίζεται στους διδάσκοντες η ιδιότητα των καθηγητή. «Έπειτα από τις προβλεπόμενες αξιολογήσεις εντάξαμε τους διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τη δημιουργία ενός νέου τμήματος. Και πάλι όμως η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε να καταργήσει αυτό το τμήμα», λεέι ο κ. Γαβρόγλου και επισημαίνει: «Αυτές οι σπασμωδικές κινήσεις φανερώνουν την εμπάθεια της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για τα 145 τμήματα που ιδρύσαμε και επέλεξε έτσι να αναστείλει τη λειτουργία των 37 υπό ίδρυση τμημάτων, με σκοπό να ματαιώσει μια ιστορικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση. Κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει πίσω όσα υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και να πει ότι τελικά δεν έκανε τίποτα. Και όλα αυτά βέβαια στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί στην Παιδεία, με μείωση των θέσεων εισακτέων στα πανεπιστήμια, για να μείνουν παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα να ενισχυθούν τα κολέγια».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί