Συζητήθηκε, στην Βουλή, η επίκαιρη ερώτησή με θέμα «Συντήρηση και αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων Ηρακλείου», την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στα ιστορικά κτίρια που υπάρχουν στο Δήμο Ηρακλείου, τα οποία δυστυχώς καταρρέουν, γεγονός που προσβάλλει όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τον πολιτισμό μας. Πρόκειται για κτίρια που έκτισαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι μάλιστα επιβαρύνονται με τεράστια ποσά, αφού ο Δήμος μη έχοντας χώρους να στεγάσει τις υπηρεσίες του, αναγκάζεται να μισθώνει ακίνητα.
Ανάμεσα στα κτίρια που έχουν ζητηθεί προς παραχώρηση και αξιοποίηση είναι το κτίριο του πρώην Αστυνομικού τμήματος στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Λιοντάρια) και το κτίριο που στεγαζόταν η Τροχαία στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη.
Εκτός από την αξιοποίηση των κτιρίων προς όφελος της κοινωνίας του Ηρακλείου, η αποκατάστασή τους θα σηματοδοτήσει και την ιστορική ανάδειξή τους και παράλληλα θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ασφάλεια των πολιτών.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου είχε κατατεθεί σχετικός φάκελος προς την Ε.Τ.Α.Δ. Η χρηματοδότηση του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προβλέπει την κάλυψη δαπανών για εκτέλεση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, συνεπώς η συντήρησή τους δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Δεδομένου ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω κτηρίων αποτελεί μείζον ζήτημα, ο κ. Βαρδάκης ζήτησε από τον Υπουργό να επανεξετάσει την παραχώρηση στο Δήμο Ηρακλείου προς αξιοποίηση και χρήση των εγκαταλελειμμένων δημοσίων κτιρίων που βρίσκονται στην πόλη, την ώρα μάλιστα που ο Δήμος αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την αποκατάσταση των ζημιών αυτών.
Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κύριε Υπουργέ,
Ο Δήμος Ηρακλείου, στα αιτήματα που σας έχει αποστείλει, ξεκινώντας από το 2012, έχουν καταγράψει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Ένας από τους λόγους που προέβη σε συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης και εκμετάλλευσης, είναι γιατί οι υπηρεσίες της Ε.Τ.Α.Δ., είχαν ανακαλέσει τις παραχωρήσεις λόγω του υψηλού κόστους επισκευής των ακινήτων, πράγμα το οποίο αναλαμβάνει ο Δήμος σήμερα.
Ωστόσο ο Δήμος Ηρακλείου, επειδή διαθέτει έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη στην αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων, μπορεί να συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη των ακινήτων αυτών.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. για το μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη στη συμβολή της 25ης Αυγούστου με την Επιμενίδου, είχαμε αίσιο τέλος καθώς παραχωρήθηκε το 2017 από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Ηρακλείου και έχει μπει σε “τροχιά” υλοποίησης.
Σχετικά με τα κτίρια για τα οποία έχω καταθέσει την ερώτηση, ο Δήμος Ηρακλείου έχει τεκμηριώσει πλήρως τον σκοπό της αξιοποίησης και την ικανότητα αναστήλωσης.
Μάλιστα το τελευταίο αίτημά του τον προηγούμενο μήνα, συνοδεύεται από μια πιο σύγχρονη και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, περιλαμβάνοντας στην πρόταση περισσότερες χρήσεις, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίησή των ακινήτων.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποδείξει έμπρακτα την φιλοσοφία της σε τέτοια θέματα. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε παραχωρήσει τρία ειρηνοδικεία, στην περιοχή της Χερσονήσου, Τζερμιάδων Λασιθίου, Αγίου Νικολάου (φιλέτα).
Καταλαβαίνετε τώρα γιατί σας είπα ότι δεν έχετε δικαίωμα άρνησης ;;
Σας καλώ λοιπόν, να απαντήσετε θετικά προς τον Δήμο Ηρακλείου, ακόμα και αν η παραχώρηση πρέπει να γίνει με τη μορφή ενοικίασης ή της καταβολής συμβολικού αντιτίμου για όλο το χρονικό διάστημα».
Ο αρμόδιος Υφυπουργός παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του, παραδέχτηκε ότι η Ε.Τ.Α.Δ. μπορεί να προχωρήσει σε παραχώρηση ιστορικών κτιρίων στους ΟΤΑ προς αξιοποίηση και χρήση, κάτι για το οποίο μάλιστα δεσμεύτηκε, ώστε ο ίδιος να το δει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης: