Η δημοσιογραφία και η Αριστερά πενθούν τον θάνατο του Κλέαρχου Τσαουσίδη

Η αντιδικτατορική αντίσταση και η Αριστερά πενθούν την απώλεια ενός από τα ιστορικά τους στελέχη, του δημοσιογράφου Κλέαρχου Τσαουσίδη, που έφυγε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά από μακροχρόνια και γενναία μάχη με την επάρατο νόσο, σε ηλικία 73 χρόνων.

Το Candiadoc αναδημοσίευε πολιτικά άρθρα του:

Στο άρρωστο κράτος ταιριάζουν οι «άριστοι»

ΝΔ, όπως ΕΡΕ του 1956

Ο Κλέαρχος συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του 114 και του 15%. Ως φοιτητής του Αγγλικού τμήτματος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του αντίστοιχου συλλόγου που κατάργησε η χούντα.

Από την πρώτη στιγμή συμμετείχε ενεργά στην αντιδικτατορική αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της Σπουδαστικής – Λαϊκής Πάλης και του Ρήγα Φερραίου. Ήταν μέλος της Επιτροπής Κατάληψης της Πολύτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το Νοέμβριο του 1973. Συνελήφθη επανειλημμένα και κακοποιήθηκε από τη χουντική ασφάλεια της Θεσσαλονίκης.

Μετά την πτώση της δικτατορίας πρωταγωνίστησε στον αγώνα για την αποχουντοποποίηση της Φιλοσοφικής Σχολής. Αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία ήδη από τα χρόνια της χούντας γράφοντας στη “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”. Μετά τη δικτατορία διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ και δημοσιογράφος των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΝΕΑ.

Μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, της ΕΑΡ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθως και του ΣΦΕΑ 1967-1974.

Μέχρι την τελευταία του στιγμή αρθρογραφούσε με τον δικό του μαχητικό τρόπο στην ΑΥΓΗ και το DAYLY THESS.

Οι  συναγωνιστές και  οι σύντροφοί του εκφράζουν τα βαθειά τους συλλυπητήρια στην ακούραστη συντρόφισσα της ζωής του Τατιάνα και στην αγαπημένη του κόρη Μαρία.
Η πολιτική του κηδεία θα γίνει αύριο Τετάρτη.

Τα κείμενα του Κλέαρχου Τσαουσίδη στην ΑΥΓΗ

Ο ξεχωριστός Κλέαρχος Τσαουσίδης έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του ξεχωριστού συντρόφου, μαχητικού δημοσιογράφου και πολίτη, μπροστάρη στους αγώνες του τόπου μας και αρθρογράφου της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ, του Κλέαρχου Τσαουσίδη.

Θέρμα συλληπητήρια στην οικογένειά του.

Η ανάρτηση του Τρ. Μηταφίδη:

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανεξίτηλο ίχνος στην ιστορία και τους αγώνες της Θεσσαλονίκης άφησε ο Κλ. Τσαουσίδης»

«Ο θάνατος του συντρόφου Κλέαρχου Τσαουσίδη μας γεμίζει με θλίψη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμα του για τον «αγωνιστή της Αριστεράς και μάχιμο δημοσιογράφο» που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, αφήνοντας «ανεξίτηλο ίχνος στην ιστορία και τους αγώνες της Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Κλέαρχου Τσαουσίδη και αναφέρει στο μήνυμα του:

«Ο σ. Τσαουσίδης συμμετείχε ενεργά στους εμβληματικούς αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος της δεκαετίας του ’60 για τη δημοκρατία και τη δημόσια παιδεία, όπως το “1-1-4” και το “15%”.

Από την πρώτη στιγμή εντάχθηκε στην αντιδικτατορική αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της Σπουδαστικής – Λαϊκής Πάλης και του Ρήγα Φεραίου. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Κατάληψης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Νοέμβριο του 1973. Για τη δράση του κατά του χουντικού καθεστώτος, ο σ. Τσαουσίδης διώχτηκε και βασανίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, πρωταγωνίστησε στον αγώνα για την αποχουντοποποίηση της Φιλοσοφικής Σχολής. Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Φιλοσοφικής σχολής (74-76).

Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε ήδη από τα χρόνια της χούντας γράφοντας στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη δικτατορία διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Αγγελιοφόρος και δημοσιογράφος των εφημερίδων Βήμα και Νέα. Υπήρξε επίσης διευθυντής του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3.

Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, αρθρογραφούσε στην Αυγή και την ιστοσελίδα Dailythess».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί