Περιοδεία του Κώστα Αρβανίτη στην Κέρκυρα την Παρασκευή και το Σάββατο 7 και 8 Φεβρουαρίου 2020.
Με αυτό το μήνυμα έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά Μέσα της Κέρκυρας ο Κώστας Αρβανίτης και ζήτησε από πολίτες και φορείς να προστρέχουν στην Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για οτιδήποτε μπορεί να αισθάνονται ότι χρειάζονται στήριξη. «Εγώ μιλώ με όλους, εκτός από τους φασίστες, τους ναζί», ανέφερε χαρακτηριστικά, και υπογράμμισε: «υπάρχει και διάθεση, και γνώση και καλό επιστημονικό επιτελείο έχουμε, και μπορούμε, χωρίς φραγμούς ιδεολογικούς, να συζητήσουμε με οποιονδήποτε χρειαστεί: φορέα, σύλλογο, Δήμαρχο, Περιφερειάρχη… Μπορεί να διαφωνήσουμε, αλλά μία επικοινωνία πρέπει να την έχουμε».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφού στάθηκε ιδιαίτερα στον κρίσιμο ρόλο που παίζουν τα τοπικά και περιφερειακά μέσα στην ενημέρωση των πολιτών σε μια εποχή μονοπωλιακού ελέγχου της Ενημέρωσης από συγκεκριμένα συμφέροντα, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας μας αλλά και η Ευρώπη, αλλά και τον κεντρικό ρόλο που καλείται να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Το Μαύρο Τρένο γίνεται ακόμα πιο ισχυρό και εδώ υπάρχει η αναγκαιότητα της σύμπραξης, της συνεργασίας όλων των προοδευτικών Δυνάμεων και σε Πανευρωπαϊκό και σε Εθνικό επίπεδο για να μην περάσουμε σε μαύρες μέρες – μαύρες μέρες δηλαδή που θυμίζουν λίγο πριν λίγο μετά μέρες του 35», είπε για την άνοδο του Φασισμού στην Ευρώπη, τμήμα της οποίας μάλιστα όπως τόνισε «κλείνει το μάτι στο βίαιο προκλητικό ιμπεριαλιστικό παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή, παιχνίδι απέναντι στο οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει στάση παρατηρητή και λογική οπισθοχώρησης. Έχω ένα φόβο: μήπως ο τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν και οι παλικαρισμοί του και η αμηχανία της Αθήνας μας οδηγήσουν σε τραπέζι διαλόγου υπό πίεση. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει -κατά τη γνώμη μου. Δεν πρέπει να πάμε σε διάλογο με την Τουρκία με όρους της Τουρκίας.»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει εκτός απ’ τα ελληνικά ζητήματα να δημιουργήσει προϋποθέσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να μπει η Αριστερά σε μία άλλη λογική: Να σταματήσει η Αριστερά να είναι μόνο στον «Ηρωικό Ακτιβισμό» που αγαπάμε και να διεκδικήσει την εξουσία: Να διεκδικήσει το Die LInke την εξουσία στη Γερμανία, να κάνουν αυτό που έκαναν οι PODEMOS με καθυστέρηση στην Ισπανία, να γίνει αυτό που έγινε στην Πορτογαλία, μπορούμε. Και ο κόσμος θα έρθει όταν έχεις να του κάνεις πρόταση κυβερνητικής εξουσίας Αυτή είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό άσκησε για μια ακόμη φορά δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο για την τυχοδιωκτική πολιτικής της ΝΔ ως αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια, όσο και για την αποτυχία της στη διαχείριση του θέματος ως κυβέρνηση: «Δεν είναι μόνο Δεξιοί, είναι και Αδέξιοι» σημείωσε.
Αφορμή για την πρόσκληση της Νομαρχιακής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ στον Κώστα Αρβανίτη στάθηκε η μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής στην οποία ο Ευρωβουλευτής ήταν κεντρικός εισηγητής μαζί με τον Καθηγητή του Τμήματος ΜΜΕ & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Πλειό και τον πρώην Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Παυλίδη. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο νυν Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης και συντόνισε η δημοσιογράφος του ΚΥΜΑ FM Νικολέτα Δουκάκη.
Το πρωί του Σαββάτου ο Κώστας Αρβανίτης, (μέλος της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις) επισκέφτηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας στις Φυλακές της Κέρκυρας, ένα σχολείο που όπως σημείωσε ο τρόπος που η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει και στηρίζει τη λειτουργία του δείχνει πόσο βαθιά έχουν οι Κερκυραίοι στο DNA τους τη Δημοκρατία.
«Ένιωσα πάρα πολύ περήφανος για τους Κερκυραίους, που κατανοούν πλήρως τι σημαίνει Δημοκρατία. Αυτό που είπε το προσωπικό -και που μας είπαν και οι κρατούμενοι- η σχέση της τοπικής κοινωνίας με το σχολείο και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο σχολείο δείχνει ότι ο Κερκυραίος και η Κερκυραία έχουν βαθιά στο DNA τους αυτό που λέμε Δημοκρατία. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι τιμωρητική η Δημοκρατία πρέπει να δίνει προϋποθέσεις να μην έχουμε επανάληψη της παραβατικότητας αλλά διαδικασία ένταξης και ενσωμάτωσης στην κοινωνία. Βεβαίως από την άλλη είδαμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, έλλειψη προσωπικού -υπάρχει μόνο ένας γιατρός για 200 κρατούμενους, δεν υπάρχει ψυχολόγος- το κτήριο είναι πάρα πολύ παλιό, ως μουσείο μπορεί να λειτουργήσει, όχι ως φυλακές. Δεν μπορεί αυτό το κτήριο πλέον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και των εργαζομένων και των κρατουμένων.»
Ενώ αναφερόμενος στο αίτημα για μεταφορά των φυλακών σε σύγχρονες εγκαταστάσεις σημείωσε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε αυτό να το κάνει, νομίζω όμως πως οφείλουμε να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε να γίνει. Μπορούμε να κάνουμε την κριτική μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιμείνουμε να γίνει, είναι βασικό αίτημα και της τοπικής κοινωνίας και των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των κρατουμένων».
Το πρωί του Σαββάτου ο Ευρωβουλευτής είχε συνάντηση με το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κέρκυρα, ένα πρόβλημα που βασανίζει το νησί εδώ και πολλά χρόνια προκαλώντας κατά καιρούς σοβαρές εντάσεις. Οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου παρουσίασαν αναλυτικά τις ενστάσεις τους σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του εργοστασίου ενώ από την πλευρά του ο Κώστας Αρβανίτης δεσμεύτηκε να ενημερώσει την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την GUE/NGL. Επιπλέον, να φέρει το Παρατηρητήριο σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς στην ΕΕ αλλά και να ερευνηθεί η δυνατότητα στήριξης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής πολιτικών με μηδενικά απόβλητα (zero waste).
Λίγο πριν αναχωρήσει ο Κώστας Αρβανίτης ξεναγήθηκε μαζί με τον Ιταλό Πρόξενο, Φρεντερίκο Βαλσάμη, τον Βουλευτή Αλέξανδρο Αυλωνίτη και την Όλγα Νάσση, τέως πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και συνεργάτιδά του στην Αθήνα, στο Μουσείο Σολωμού.
Αφορμή για την ξενάγηση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, Περικλή Παγκράτη ο εορτασμός την επομένη (Κυριακή 9 Φεβρουαρίου) της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που αναγνωρίστηκε μετά από ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοβουλία των Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας. Η ημέρα αυτή, μάλιστα, συμπίπτει με την Ημέρα Μνήμης του Διονύσιου Σολωμού και της συνεισφοράς του στον ελληνικό πολιτισμό. Μια ταιριαστή και διόλου τυχαία «σύμπτωση», αφού η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το εργαλείο αποτύπωσης και διάδοσης του μεγαλειώδους λογοτεχνικού έργου του εθνικού μας Ποιητή.