Έναν χειμαρρώδη και αποκαλυπτικό Μίμη Ανδρουλάκη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες, όσοι βρέθηκαν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Αγάπη Μέδουσας. Ιστορική προδοσία γραμμένη στο κύμα».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης του βιβλίου, που έγινε στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν άφησε κανέναν… παραπονεμένο, αφού μέσα από τη συζήτηση που έγινε, προσέφερε άφθονη πληροφορία, ιστορικές αναφορές, προσωπικές του στιγμές και γεγονότα που, άλλα ερεύνησε και άλλα έζησε ο ίδιος.
Η «Αγάπη Μέδουσας. Ιστορική προδοσία γραμμένη στο κύμα», είναι ένα ακόμη συναρπαστικό βιβλίο με τον ίδιο τον συγγραφέα να τονίζει ότι δανείζει την προσωπική του εμπειρία στους ήρωες του βιβλίου για να καταφέρει να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί.
«Ήταν αδύνατο να γράψεις αυτό το βιβλίο με διαφορετικό τρόπο. Δανείζω δική μου αυτοβιογραφική εμπειρία στα πρόσωπα του έργου. Ειδικά τον Παύλο και το Δημήτρη. Στην περίπτωση μου αυτό που φαίνεται φανταστικό είναι η δική μου πραγματικότητα. Έχω πειστεί ότι είναι αδύνατο να προσεγγίσουμε την αλήθεια αλλιώς, παρά μόνο μέσα από τη φαντασία», σημειώνει.
Ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του λέει πως: «Όλα τα πρόσωπα είναι υπαρκτά. Ενώ δε θα μπορούσα να φτάσω στην αλήθεια αν δεν δημιουργούσα ένα δεσμό εμπιστοσύνης με άτομα της άλλης πλευράς. Αν δε δημιουργούσα ένα εξομολογητικης εμπιστοσύνης δεσμό με την άλλη πλευρά».
Πέρα από το συγγραφέα, για το βιβλίο μίλησαν η Σταυρούλα Τσινόρεμα, καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Νίκος Παπαδάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών και Τεκμηρίωσης.
Η κ. Τσινορεμα έκανε λόγο για ένα βιβλίο ηθικής ευαισθησίας. Είναι ένα επιστολικό μυθιστόρημα με πολλά μοτίβα και πολλά επίπεδα.
Είναι ένα έργο σύγχρονο που έχει συγγραφή σε πολλά επίπεδα. Αναφέρει πολλά ιστορικά γεγονότα και συνδέει περιστατικά. Δείχνει τις εσωτερικές συγκρούσεις της Χούντας και φυσικά την Κίνηση του Ναυτικού. Σκιαγραφεί τους αντιήρωες. Είναι ένα έργο με συγκλονιστικες μαρτυρίες και διεισδυτικό βάθος. Είναι όμως και ένα έργο σύγχρονο. Ένα έργο του τώρα. Είναι επίσης ένα ψυχογράφημα χαρακτήρων. Καταπιάνεται με μεγάλα δέματα της μικρής προσωπικής ζωής.
Ο συγγραφέας μας κινητοποιεί τελικά σε ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης και αυτογνωσίας, ενώ απαντά στο κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος πρόδωσε το κίνημα, που διαπερνά όλο το έργο..
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε αρχικά στον συγγραφέα λέγοντας πως: «Ο Μίμης αποτελεί μια αρχετυπική προσωπικότητα. Πολιορκεί πύργους, αποτελεί μία αναγεννησιακη προσωπικότητα σε καιρούς παραίτησης. Έχει μια εντυπωσιακή διαδρομή. Βιβλία ανατρεπτικά. Είναι οχληρός. Ανατρεπτικός. Είναι έλλογος και ενσαρκος. Μέσα από το βιβλίο αυτό, αλλά και από τα άλλα του βιβλία φαίνεται η αγωνία για την αποδόμηση της εξουσίας και η ματιά του στις μικρές εντός εισαγωγικών πτυχές των γεγονότων».
Και συνέχισε λέγοντας πως: «Δε γνωρίζαμε πως προδόθηκε η Κίνηση του Ναυτικού. Ούτε το ρόλο του πραγματικού καταδότη. Το βιβλίο αντιστέκεται σε μια ιδεολογική ταξινόμηση. Ακροβατεί μεταξύ επιστημονικού και λογοτεχνικού χώρου. Επιχειρεί παράλληλα να αποδώσει δικαιοσύνη σε κάποια πρόσωπα. Παραπέμπει στο Σεφέρη που αποτελεί σημείο αναφοράς στο βιβλίο. Ενώ για πρώτη φορά αποκαλύπτει τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην ιστορία. Είναι ένα βιβλίο στο οποίο βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο ο Μίμης Ανδρουλάκης ψυχογραφει τον Ιωαννιδη.
Κλείνοντας θα έλεγα ότι το βιβλίο αυτό είναι τολμηρό και ανίερο για τα στερεότυπα μας. Είναι τελικά ένα ευφυές και συναρπαστικό μυθιστόρημα».
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση έγινε παρουσία πολλών Ηρακλειωτών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου & Βιάννου Ανδρέας, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και του πολιτικού χώρου.