Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για τα «κόκκινα» δάνεια «χρειάζεται είναι ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας, με δεδομένα και τα στοιχεία της έκθεσης του Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας που λέει ότι το 40% των νοικοκυριών δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα έξοδα κατοικίας»
«Ο κ. Μητσοτάκης εγκατέλειψε το κεκτημένο έδαφος των μειωμένων πλεονασμάτων για να πει ότι πρέπει να προχωρήσει σε “μεταρρυθμίσεις”, όπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, για να αποκτήσουμε εκ νέου τη δυνατότητα συζήτησης για την ύπαρξη μεγαλύτερου δημοσιονομικό χώρου», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Θέμα Radio.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η υποχώρηση αυτή «έφερε τη ΝΔ δύο δισ. ευρώ πίσω από εμάς» και οδήγησε στην κατάργηση παρεμβάσεων υπέρ της μεσαίας τάξης, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και του κεντρικού συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο μονάδες και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Σε σχέση με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «σήμερα υπάρχουν βαριές κληρονομιές της κρίσης στην πραγματική οικονομία και τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας, με δεδομένα και τα στοιχεία της έκθεσης του Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας που λέει ότι το 40% των νοικοκυριών δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα έξοδα κατοικίας. Δεν είναι μπαταχτσήδες αυτοί είναι άνθρωποι».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ακόμα ότι, από τις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και φορέων, όπως η ΓΣΕΒΕΕ και τα Επιμελητήρια, αναδεικνύονται τεράστια κενά στο σχέδιο Ηρακλής, με χαρακτηριστικότερα αυτών την έλλειψη διαφάνειας και αναπτυξιακής κατεύθυνσης.
«Ο ορθός τρόπος εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων είναι μέσα από την αναδιάρθρωσή τους και την αποκατάσταση του δανειολήπτη ώστε να μπορεί να τα εξυπηρετεί. Μία οικονομία η οποία πάει καλύτερα, έχει περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια», είπε, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι με τη ΝΔ «αντιστρέφεται η λογική. Λένε ότι αρχή και τέλος της πολιτικής είναι η εκκαθάριση και η βελτίωση των βιβλίων των τραπεζών για να μπορέσουν στο μέλλον να δώσουν δάνεια, να αναπτυχθεί η οικονομία, κ.ο.κ.».