Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας (Πέμπτη) γνώριζε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και το Μαξίμου για την αλλαγή ρότας του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Οruc Reis» και την κατεύθυνσή του προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία και παραβίασε τελικά το πρωί της Παρασκευής. Για τον λόγο αυτό είχε σημάνει συναγερμός και είχαν δοθεί εντολές να παρακολουθείται στενά.
Η πληροφορία, που δημοσιεύεται στα «Νέα», έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία που αποκαλύπτουν πως οι ψευδείς ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «δυνατού αέρα» ο οποίος παρέσυρε το τουρκικό σκάφος εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν ήταν απλώς μια κακή αμήχανη επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά μια οργανωμένη απόπειρα συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων που καταδεικνύει και την αδυναμία αποτροπής μιας προδιαγεγραμμένης πρόκλησης.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε πως η κινητοποίηση στο «Πεντάγωνο» είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, όταν και δόθηκε εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να σπεύσει από την Κάρπαθο στην οριογραμμή νότια του Καστελλόριζου. Σύμφωνα με τα «Νέα», ήδη από τις βραδυνές ώρες είχε ενημερωθεί και το Μαξίμου πως το τουρκικό σεισμογραφικό είχε φύγει από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και κατευθυνόταν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
«Αργά το βράδυ της Πέμπτης είχα την πληροφορία. Απλώς αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας σε κομματική εκδήλωση στην Καβάλα για τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης. «Το άλλο πρωί (Παρασκευή)» πρόσθεσε «η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” ήταν στην περιοχή» και ενημέρωνε το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το «Oruc Reis». Μάλιστα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως η ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων έπρεπε να είναι άμεση, διότι «εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας».
Πάντως κόντρα στον ισχυρισμό της «αβλαβούς διέλευσης» και του «τεσταρίσματος» από την Άγκυρα, ενισχύονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως το Oruc Reis, που παρέμεινε για πολλές ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με ποντισμένα καλώδια, πραγματοποίησε κανονικές έρευνες για κοιτάσματα. Η κυβέρνηση διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο, όμως η στάση της με τον αστείο ισχυρισμό περί «δυνατού αέρα» προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του πρωήν αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος μίλησε για «καραγκιοζιλίκια» και ισχυρισμούς που απευθύνονται μόνο σε «κρετίνους».
Τα πυρά για τη διαχείριση της τουρκικής πρόκλησης και η αμφισβήτηση των κυβερνητικών ισχυρισμών έρχονται και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Όπως αναφέρει σήμερα ο Γιώργος Παπαχρήστος στην εφημερίδα «Τα Νέα», «το Oruc Reis έπλευσε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί οχτάωρο, διανύοντας 70 (ολογράφως εβδομήντα) μίλια!!! Το ερώτημα είναι αν επρόκειτο περί της λεγόμενης αβλαβούς διέλευσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ή κατά την πλεύση αυτή όπερ και το πιθανότερο, διεξήγαγε σεισμικές και άλλες έρευνες… Το ερώτημα λοιπόν προς την κυβέρνηση, και ειδικότερα προς την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, είναι αυτό: το Oruc Reis διεξήγαγε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε βάθος 70 μιλίων ή επρόκειτο περί “αβλαβούς διέλευσης”;»