Επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη απέστειλε η ΠΕΔ Κρήτης, αναφορικά με το σχέδιο νόμου ” Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις” και ειδικότερα για την αναγκαιότητα δημιουργίας Συντονιστή Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος που θα εποπτεύει την Κρήτη.
Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την κατάθεση και συζήτηση του Νομοσχεδίου «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» επισημαίνουμε τα παρακάτω :
Η εμπειρία καταστροφών και τραγωδιών στη χώρα μας από διάφορους κινδύνους, αναδεικνύει την ανάγκη συγκρότησης Εθνικού Μηχανισμού που να απαντά στο έλλειμμα συντονισμού, ανάληψης ευθύνης και αποτελεσματικής διαχείρισης.
Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή αναδεικνύει νέους κινδύνους και πολλαπλασιάζει την καταστροφικότητα τους.
Η θωράκιση όλης της χώρας από κινδύνους και απειλές προϋποθέτει συνεκτικό σχέδιο δράσης, σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση και εθνικό μηχανισμό με αποκεντρωμένες και άρτια οργανωμένες δομές στην Περιφέρεια.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στα έξι Περιφερειακά συντονιστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη.
Και επιπλέον η Κρήτη υπάγεται στο κέντρο συντονισμού ΣΑΜΟΥ.
Ο σχεδιασμός αυτός αντιβαίνει βασικές επιχειρησιακές αρχές, καθώς :
- Η επιχειρησιακή επικινδυνότητα της Κρήτης είναι πασιφανής, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, κοντά στη θερμή ζώνη της Αφρικής, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, τους ανέμους και τη βλάστηση που αυξάνουν τον βαθμό επικινδυνότητας.
- Περιοχές όπως η Π.Ε. Χανίων ανήκουν στην κατηγορία επικινδυνότητας Α. Επίσης, δεκάδες περιοχές της Κρήτης έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura.
- Επιπλέον η επικινδυνότητα της Κρήτης επιβαρύνεται και από τις αγροκαλλιέργειες, τον αγροτουρισμό, τις ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές δραστηριότητες και από τις επιπτώσεις παραμονής άνω των 6 εκ. τουριστών το χρόνο.
Είναι λοιπόν αναγκαίο για τη θωράκιση της Κρήτης και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών να αλλάξει ο σχεδιασμός και να δημιουργηθεί Περιφερειακό Κέντρο συντονισμού στην Κρήτη.