Δεκτό έγινε κατά πλειοψηφία, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία. Η συζήτηση και η ψήφισή του στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 4 Φλεβάρη.
Με εξαίρεση το ΚΚΕ που καταψήφισε και διαφώνησε με την ουσία του σχεδίου νόμου, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους σε δευτερεύουσες και τριτεύουσες πλευρές.
Στην ψηφοφορία επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με την κριτική ότι είναι «δαιδαλώδεις και δυσκίνητες» οι διαδικασίες που καθιερώνονται όσον αφορά τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Η συζήτηση σε επίπεδο δεύτερης ανάγνωσης στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ολοκληρώθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να κάνει λόγο για «χρήσιμες παρατηρήσεις» που έγιναν.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην αντιμετώπιση φυσικών και τεχνικών καταστροφών, αλλά είναι προσαρμοσμένο στη λογική του «επιτελικού κράτους» για να εξασφαλίσει στο κεφάλαιο νέες μπίζνες μέσα από τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Υπογράμμισε ότι παραμένει η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών και ο προσανατολισμός στη διαχείριση της καταστροφής αντί για την πρόληψη. Επίσης, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και ιδιωτικοί φορείς στην Πολιτική Προστασία, δηλαδή «προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση της πολιτικής προστασίας», όπως σημείωσε. Μια άλλη πολύ σοβαρή πλευρά που έθεσε ο Μανώλης Συντυχάκης είναι ότι υπάρχει ασάφεια ως προς την περιγραφή για το τι συνιστά κρίση, γεγονός που σε συνδυασμό με τη στρατιωτικοποίηση που διέπει όλο το νομοσχέδιο, αφήνει παράθυρο «να θεωρείται κρίση ακόμα και η πολιτική και η συνδικαλιστική δράση».
Επιπλέον, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως συνιστούν «απάνθρωπη και εγκληματική πολιτική» οι ρυθμίσεις για τους χώρους «Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών» που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μ. Συντυχάκη