Το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Νομό Ηρακλείου φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, τονίζοντας ότι η δημόσια εκπαίδευση στο Νομό ταλανίζεται τόσο από ένα πλήθος περιπτώσεων παραδειγμάτων απουσίας σχολικής στέγης όσο και από το ζήτημα ακαταλληλότητας των σχολικών κτιρίων.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης παρουσιάζει τρανταχτά παραδείγματα σχολείων από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού σημειώνοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο σήμερα στο 1ο τέταρτο του 21ου αιώνα τα παιδιά της δημόσιας εκπαίδευσης να στεγάζονται σε λυόμενα κτίρια», καθώς και ότι το ζήτημα της σχολικής στέγης χρειάζεται έναν συνολικό σχεδιασμό για το Νομό Ηρακλείου.
Απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρει ότι τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας λόγω ακαταλληλότητας σχολικών κτιρίων, αλλά και ότι υπάρχουν σήμερα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν καλύπτοντας τις ανάγκες των μαθητών στο ζήτημα της σχολικής στέγης.
Αναφορικά με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σημειώνει ότι το ζήτημα είναι αρκετά έντονο: «Είναι χαρακτηριστικό ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη τα 4χρονα και 5χρονα παιδιά της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης της πόλης του Ηρακλείου σχεδιάζεται να στεγαστούν σε 32 λυόμενες αίθουσες που θα τοποθετηθούν σε έξι διαφορετικά οικόπεδα του Δήμου Ηρακλείου», σημειώνει ο Νίκος Ηγουμενίδης.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι τίθεται ζήτημα ασφάλειας λόγω παλαιότητας των κτιρίων σε ορισμένα σχολεία της πρωτοβάθμιας, όπως για παράδειγμα στα Καμίνια και στον Πόρο, ενώ ένας μεγάλος αριθμός σχολείων στεγάζεται σε ενοικιαζόμενους χώρους με αβέβαιη την παραμονή τους, αφού οι ιδιοκτήτες ορισμένων κτιρίων αρνούνται να ενοικιάζουν πλέον στο Δήμο με αποτέλεσμα το ζήτημα της έλλειψης των σχολικών κτιρίων να οξύνεται ακόμη περισσότερο και να δημιουργείται έντονη η ανάγκη για ανέγερση νέων κτιρίων ή ενοικίαση νέων κατάλληλων χώρων.
Ενδεικτικά επίσης αναφέρει ότι στο 21ο Δημοτικό στη Φορτέτσα δεν λειτουργεί ο επάνω όροφος του κτιρίου λόγω σαθρότητας του εδάφους με αποτέλεσμα να έχει ήδη τοποθετηθεί προκάτ στην αυλή, ενώ στο 16ο του Αγ.Κωνσταντίνου λόγω στενότητας της αυλής οι δάσκαλοι κλείνουν το δρόμο για να κάνουν γυμναστική ή για να προαυλιστούν οι μικροί μαθητές.
Όσον αφορά την ασφάλεια, τη συντήρηση και την καταλληλότητα των κτιρίων, προβλήματα αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, το 39ο στον Πόρο, το 4ο και 50ο στον Τάλως (θέματα κτιριακού και στατικότητας), το 35ο στο Μασταμπά (μικρή αυλή που δεν είναι επαρκής), ενώ είναι υπαρκτό και το ζήτημα της στατικότητας στο συγκρότημα της παλιάς Ακαδημίας όπου συστεγάζονται 4 σχολεία.
Στην Ειδική Αγωγή της Πρωτοβάθμιας, προβλήματα αντιμετωπίζει το 1ο Ειδικό Δημοτικό με σοβαρό πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου, ενώ το Ειδικό Δημοτικό Αρκαλοχωρίου έχει πολύ μικρές σε χωρητικότητα αίθουσες.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στις Βασιλειές, που σήμερα μετρά χιλιάδες κατοίκους, εξακολουθεί να έχει ένα υποβαθμισμένο σχολικό κτήριο, τόσο για το Δημοτικό όσο και για το Νηπιαγωγείο. Στο σχολείο υπάρχουν δύο μονάχα αίθουσες, οι υπόλοιπες είναι λυόμενες που έχουν τοποθετηθεί στην αυλή, με αποτέλεσμα να την περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό. Ο Δήμος έχει στείλει κτηριολογικό πρόγραμμα στο Υπουργείο Παιδείας για το όμορο οικόπεδο, όμως, το ζήτημα καθυστερεί αφού ακόμη δεν έχει περιέλθει το οικόπεδο στην κυριότητα του Δήμου.
Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τονίζεται η ανάγκη για τη στέγαση του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής και για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), διότι σήμερα λειτουργεί σε προκατασκευασμένες αίθουσες στον Άγιο Ιωάννη τον Χωστό, αδυνατώντας να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες.
Παράλληλα, έντονο πρόβλημα παρουσιάζει και το Μουσικό Σχολείο. Οι στενοί διάδρομοι, οι στενές σκάλες, οι χωρίς καμία υποδομή αίθουσες διδασκαλίας οργάνων, η απουσία θέρμανσης, η πολύ κακή ακουστική και τα ανεπαρκή εργαστήρια καθιστούν το κτήριο ακατάλληλο και εξαιρετικά δυσλειτουργικό, ενώ σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς: Πρώτον, σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την αντιμετώπιση της σχολικής στέγης στο Νομό Ηρακλείου; Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για την μετατροπή ακατάλληλων σχολικών κτιρίων σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια για τους μαθητές; Τρίτον, σε ποια μέσα θα συνδράμουν τους Δήμους του Νομού για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων; Και, τέταρτον, με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύουν να ενισχύσουν την προσπάθεια των τοπικών αρχών;