Προς ψήφιση τίθεται σήμερα, Τρίτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις». Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, αναφέρει πως «αιχμή του νομοσχεδίου είναι η χορήγηση επιδόματος γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ», ενώ προσθέτει ότι «η θέσπιση του επιδόματος γέννησης εντάσσεται ως ουσιαστικό, αποτελεσματικό μέτρο για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης». Λες και αρκεί ένα επίδομα, και δεν χρειάζεται ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων κοινωνικής προστασίας για να αναχαιτιστεί το πολυεπίπεδο φαινόμενο της δημογραφικής συρρίκνωσης.
Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων ευρώ η κάθε μία. Ως προϋποθέσεις χορήγησης του προβλέπονται εισόδημα έως 40.000 ευρώ, η υποβολή φορολογικής δήλωσης και, για πολίτες τρίτων κρατών, η δωδεκαετής διαμονή στη χώρα. Σημειώνεται ότι το επίδομα γέννησης δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.
Με το νομοσχέδιο, συνδέεται ακόμα, για πρώτη φορά, η χορήγηση επιδομάτων με την «επαρκή φοίτηση» του παιδιού στο σχολείο. Συγκεκριμένα, εισάγεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων παιδιού και στέγασης η «επαρκής και τεκμηριωμένη» φοίτηση του εξαρτώμενου τέκνου κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2020-2021.
Για το επίδομα γέννησης, η δαπάνη για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 123 εκατ. ευρώ ενώ για κάθε επόμενο έτος θα ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου.
Δυσχεραίνει τη χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες
Στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται, υπερδιπλασιάζεται η απαιτούμενη διάρκεια παραμονής ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων, στα 12 χρόνια, για τους πολίτες τρίτων χωρών – από τα πέντε, που ήταν ως τώρα. Η δωδεκαετία κρίνεται – αυθαίρετα – από το υπουργείο «διάστημα ικανό για την ανάπτυξη βιοτικού δεσμού με τη χώρα».
Τέλος, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, θεσπίζεται ενιαία μέρας πληρωμής των επιδομάτων η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.
Θεανώ Φωτίου: Αποκλείονται χιλιάδες δικαιούχοι – Τιμωρητικά, αντιπαιδαγωγικά και αντιεκπαιδευτικά κριτήρια – Νομοθετείται διάκριση ανάλογα με την καταγωγή
Η κυβέρνηση θέλει να το εμφανίσει το νομοσχέδιο “επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις” ως “κοινωνικό” και στις διατάξεις του κρύβει μια άκρως διχαστική και αντικοινωνική πολιτική, επισημαίνει η Θεανώ Φωτίου, εν όψει της συζήτησης την Τρίτη στη Βουλή, σε άρθρο της στην «Εποχή», όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει:
Αποκλείονται χιλιάδες δικαιούχοι
Από τη μια, νομοθετείται ένα επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ, το οποίο σαφώς στηρίζουμε, παρότι παρασάγγας απέχει από το να αποτελέσει «σημαντικό κίνητρο για τους μέλλοντες γονείς», γελοιοποιώντας τη δημογραφική πολιτική της χώρας και, από την άλλη, αποκλείονται, με τα νέα κριτήρια που τίθενται, χιλιάδες δικαιούχοι από τα επιδόματα Παιδιού και Στέγης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), πρόνοιες που βοηθούν το παιδί και αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα. Μέσα από τις «λοιπές διατάξεις» άρχισαν ταχύτατα να εξοικονομούνται μέρος των 400 εκατ. ευρώ, που κόβονται από την πρόνοια για πρώτη φορά, μετά από τεσσεράμισι χρόνια συνεχών αυξήσεων. Προορίζονται να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, και κυρίως αυτή του ασφαλιστικού.
Τιμωρητικά, αντιπαιδαγωγικά και αντιεκπαιδευτικά κριτήρια
Μέσα από τα άρθρα 15, 17 και 29, εισάγεται ένα μέτρο τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό, που προσκρούει στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας. Εφόσον κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας, εφόσον κάποιο παιδί δηλαδή, χάσει τη χρονιά του στο σχολείο, λόγω απουσιών, τότε η οικογένειά του χάνει τα επιδόματα. Χρεώνουν έτσι στο παιδί την ευθύνη αν χάσει τα τρία επιδόματα (παιδιού, στέγασης και ΚΕΑ) η οικογένειά του. Ποια παιδαγωγική μέθοδος προβλέπει τόσο μεγάλη ευθύνη να δίνεται σε ένα παιδί;
Χάριν του ακροατηρίου
Σε άλλες διατάξεις, επιχειρείται να νομοθετηθεί η διάκριση των παιδιών, από πλευράς του κράτους πρόνοιας, ανάλογα με την καταγωγή τους. Αν, δηλαδή, τα παιδιά έχουν γονείς μη ελληνικής καταγωγής, τότε, για να έχουν πρόσβαση οι γονείς στα τέσσερα επιδόματα γέννησης, παιδιού, στέγασης και ΚΕΑ, θα πρέπει να υποβάλλουν επί δώδεκα έτη φορολογική δήλωση. Μέχρι σήμερα, οι γονείς αντιμετωπίζονται ενιαία όσον αφορά τα επιδόματα στέγης και παιδιού, με την απαίτηση για όλους πενταετούς υποβολής φορολογικής δήλωσης. Αντίστοιχα, για το ΚΕΑ απαιτείται μονάχα η φορολογική δήλωση του τελευταίου χρόνου. Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο δεξιό της ακροατήριο και νομοθετεί όσο πιο υψηλά εμπόδια μπορεί, προκειμένου να μην καταφέρουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζουν και φορολογούνται στη χώρα μας, να τύχουν κοινωνικής φροντίδας.