Το νομοσχέδιο «εισάγει διατάξεις οι οποίες εμφανίζονται ως καινοτόμες, αλλά στην πράξη υπονομευόμουν, και μάλιστα συστηματικά, την πολιτική προστασία», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».
Με το σχέδιο νόμου συστήνεται «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων» που θα είναι εποπτευόμενος από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ενώ για τον καθορισμό της στρατηγικής διαχείρισης συστήνεται εθνική βάση δεδομένων κινδύνων, απειλών και απωλειών καταστροφών σε εθνικό επίπεδο.
Επί της ουσίας, το μόνο που συγκροτείται είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός για τη διαχείριση κινδύνων, απειλών και καταστροφών, που θα προσθέσει και άλλα προβλήματα και δυσλειτουργίες σε επίπεδο συντονισμού και όχι μόνο. Οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς προσωπικό, μέσα και υποδομές. Παράλληλα, συνεχίζεται και διευρύνεται η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, δίκτυα και ειδικές εγκαταστάσεις.
Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο προσανατολίζεται στη διαχείριση της καταστροφής και όχι στην πρόληψη, καθώς πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στην απαιτούμενη χρηματοδότηση για αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Πρόσθεσε πως βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η αξιοποίηση της πολιτικής προστασίας και των φορέων που εμπλέκονται σε αυτήν για τους «αναπτυξιακούς» σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, με τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση υπηρεσιών πυρασφάλειας, τη μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ για την κατασκευή υποδομών και τη μεγαλύτερη εμπλοκή δήμων και περιφερειών χωρίς τους απαραίτητους πόρους.
Μια άλλη πλευρά που έθιξε, είναι αυτή της στρατιωτικοποίησης και της μεγαλύτερης διασύνδεσης της πολιτικής προστασίας με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και την προωθούμενη στρατηγική «εσωτερικής ασφάλειας» της ΕΕ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε επίσης να αποσυρθεί η απαράδεκτη διάταξη που έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο και επεκτείνει τη λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών.
Ολόκληρη η ομιλία του Μ. Συντυχάκη