“Η Ελλάδα οφείλει να διατηρήσει το ρόλο του παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο”
“Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι διαχρονικό για τη χώρα. Αυτό που έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα είναι η αναποτελεσματικοτητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης”, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ “Ράδιο Θεσσαλονίκη” και στον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο. Ακόμη, υπενθύμισε ότι “τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα διεξήγε μια πολυδιάστατη, ενεργητική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, που οδήγησε στην αναβάθμιση τη θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα, με επαφές και συναντήσεις του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με ξένους ηγέτες, με τις τριμερείς συμφωνίες, με την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, και, συνολικότερα, με σειρά πρωτοβουλιών της ελληνικής πλευράς, ώστε να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα”
“Ωστόσο”, σημείωσε, “από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη, παρακολουθήσαμε μία προσπάθεια υποβάθμισης της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας“, σημείωσε, αναφερόμενος στη “συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Ερντογάν”, όταν “διαπιστώσαμε την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, αλλά και την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της ΝΔ”.
Αναφερθείς, δε, στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ , ο Αλ. Χαρίτσης είπε πως “ο κ. Μητσοτάκης έδωσε όσα ζήτησε η αμερικανική πλευρά, χωρίς να πάρει κάτι πίσω”, παρά την “αποκλειστική εμπλοκή των αμερικανικών εταιρειών στην υπόθεση του 5G και τη δημόσια υποστήριξη των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, που εμπλέκει τη χώρα μας σε μεγάλες περιπέτειες“.
“Το σημαντικότερο ατόπημα της ελληνικής κυβέρνησης όμως” σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης, “ήταν η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να το αντισταθμίσει με την πρόσκληση του Χαφτάρ στην Ελλάδα”. “Αν και κρίνεται θετική, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απουσία της χώρας μας από τα διεθνή φόρα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, είπε.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του διάλογου με συντεταγμένο τρόπο, της διπλωματίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, όπως έκανε και το 2016, όταν πίεσε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο”, συνέχισε. Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε, μάλιστα, “τυχοδιωκτικές και επικίνδυνες για τα εθνικά μας συμφέροντα τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, ενώ σχετικά με το προσφυγικό σημείωσε: “Η ΝΔ πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών και στη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα”. “Η κυβέρνηση -και δυστυχώς η ελληνική κοινωνία- πληρώνει σειρά από αποτυχημένες επιλογές στη διαχείριση του προσφυγικού, όπως η κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής” ξεκαθάρισε.
Κλείνοντας , ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ότι “αποτελεί μία ακόμη ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση”. “Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οδηγεί σε κατάργηση της 13ης σύνταξης, σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και σε επιβάρυνση για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών με την επαναφορά του άδικου συστήματος των κλάσεων“. “Διαψεύδονται οι προσδοκίες των χαμηλών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, και καταρρέει η πλασματική εικόνα που δημιούργησε η κυβέρνηση, την οποία θα βιώσουν στην τσέπη τους οι έλληνες πολίτες”, κατέληξε.