Για τη γενική αρρυθμία και την αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης μίλησε Στο Κόκκινο ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε ότι τα αργά αντανακλαστικά της ΝΔ και οι σκοπιμότητες έχουν ως συνέπεια να μη λυθούν προβλήματα καθημερινότητας των δημόσιων δομών.
Στον Νίκο Σβέρκο ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι ακόμα και απλές αιτίες όπως πχ η συνταξιοδότηση κάποιου μπορεί να οδηγήσει σε αποδιοργάνωση του συστήματος και αυτή ήταν η διαφορά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέσω των διοικήσεων των νοσοκομείων, των υγειονομικών περιφερειών και του υπουργείου, γνώριζαν και έγκαιρα έκαναν παρεμβάσεις γιατί «είχαμε νοιάξιμο για τη δημόσια περίθαλψη και αυτή ήταν η διαφορά».
Ήταν στοίχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο και ζωτικό για την κοινωνία τομέα «να πετύχουμε και να δώσουμε ένα αποτύπωμα προοδευτικό, να διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης. Να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση των ανθρώπων στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Και ήταν και ένα στοίχημα το οποίο το πετύχαμε».
Ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό βασίστηκε και στην στήριξη που τους παρείχε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ που κατάλαβε ότι δεν πάνε να υλοποιήσουν μια μνημονιακή πολιτική περικοπών, αλλά πάνε να στηρίξουν, να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας. «Αυτή ήταν η διαφορά, τώρα δεν υπάρχει αυτό το κλίμα» εξήγησε ο τομεάρχης.
Ο βουλευτής εξήγησε ότι το καλό μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης ΝΔ και έλλειψης φροντίδας για το ΕΣΥ πλέον αντιδρούν και οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες και οι επαγγελματίες υγείας καθώς ξεπερνούν το μούδιασμα της πρώτης φάσης καθώς η περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση πέρασε και «έχουν καταλάβει που το πάνε».
Η ΝΔ – εξήγησε ο κ. Ξανθός – δεν κάνει επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά τηρεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της δηλαδή «μια γραμμή σταδιακής ας πούμε απόσυρσης από τη δημόσια φροντίδα και αυτό με προοπτική ορισμένα τμήματα, τα οποία προφανώς έχουν και τεχνολογίες αιχμής, έχουν μια υψηλή αποδοτικότητα – ας πούμε – να μπορούν να δώσουν ζωτικό χώρο στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, σε ιδιώτες επενδυτές».
Ο βουλευτής μίλησε για το μείγμα αδιαφορίας και άγνοιας καθώς υπάρχουν και διοικήσεις που έχουν επιλεγεί με απολύτως αναξιοκρατικά και απολύτως κομματικά κριτήρια οι οποίοι δεν έχουν και την επάρκεια για ένα σύστημα υγείας το οποίο χρειάζεται συνεχή φροντίδα.
Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι όποιες χώρες μπήκαν σε προγράμματα λιτότητας υπό την εποπτεία του ΔΝΤ τα δημόσια συστήματα υγείας και το κοινωνικό κράτος τους διαλύθηκε. «Στη χώρα μας λοιπόν επειδή υπήρχε αυτή “η πρώτη φορά Αριστερά” η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν συνέβη. Γιατί δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση τέτοιων κρίσιμων τομέων όπως είναι η δημόσια περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτό βγήκαμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια όπως λέμε. Ήταν κοινωνική κατάκτηση. Και επένδυσε στην αξιοπρέπεια και στη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας το ότι διασφαλίσαμε και την καθολική κάλυψη, την πρόσβαση των ανασφάλιστων αλλά και την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης.».
Ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι ήταν στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας την επόμενη τετραετία και με ανθρώπινους πόρους και υλικούς αλλά και να αυξηθεί το ποσοστό του 5% του ΑΕΠ που πάει στην Υγεία καθώς εκ των πραγμάτων είναι μικρό. Όπως τόνισε τίποτα από όλα αυτά, ούτε καν οι προσλήψεις που είχε εξασφαλίσει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προκηρυχθεί από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – που η πλειοψηφία του πρόσκειται στη ΝΔ – σωστά κατάλαβε «ότι το δικό μας πολιτικό σχέδιο ήταν να διευρύνουμε το δημόσιο χώρο». Μίλησε για την μεθόδευση που επιχειρείται από τον ΠΙΣ και τον χαρακτήρισε ως «πολιορκητικό κριό» καθώς με τις προτάσεις του προς το Υπουργείο Υγείας για αλλαγές στα νοσοκομεία (από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να γίνουν ιδιωτικού), και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών ουσιαστικά δρομολογείται περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.
Ο τομεάρχης θύμισε την κριτική που είχε δεχτεί το κόμμα του από τη ΝΔ για τη δημιουργία των 127 ΤΟΜΜΥ οι οποίες αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα καθώς έλεγε τότε η ΝΔ ως αντιπολίτευση ότι είναι δομές αχρείαστες και πως δεν χρειάζεται το δημόσιο σύστημα υγείας να αναπτύξει νέες δομές και υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ αλλά πρέπει να αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο θράσος της ΝΔ να μιλάει για κρατισμό και ιδεολογικές αγκυλώσεις της Αριστεράς, ενώ είμαστε η χώρα με τον πιο ιδιωτικοποιημένο τομέα υγείας.
O κ. Ξανθός εξήγησε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία έριξε τις ανισότητες με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ να πέσει κατά τέσσερις μονάδες και αυτό όπως εξήγησε ήταν αποτέλεσμα αριστερής πολιτικής.