Μανιφέστο με τα προκλητικά «θέλω» της Τουρκίας για το Αιγαίο, την ώρα που τούρκοι χάκερς έριξαν κυβερνητικές ιστοσελίδες

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήριζε το Αιγαίο «κοινή θάλασσα» και ζητεί στην γραμμή Ακάρ την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Με τον πιο επίσημο τρόπο, με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών η Τουρκία σε ένα μακροσκελές κείμενο περιγράφει τις αξιώσεις της για το Αιγαίο. Την ώρα λοιπόν που Τούρκοι χάκερς χτυπούσαν για άλλη μια φορά ελληνικές κρατικές ιστοσελίδες, ο  Τσαγατάι Ερτζιγιές, Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναρτούσε το βράδυ της Πέμπτης στο Twitter ένα μανιφέστο με τα προκλητικά «θέλω» της Τουρκίας για το Αιγαίο.

Δείτε: «Έπεσαν» μαζικά κυβερνητικές ιστοσελίδες

Στο μπαράζ προκλητικότητας προστίθεται λοιπόν και αυτό το κείμενο του συγκεκριμένου ανώτατου αξιωματούχου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

https://twitter.com/CErciyes/status/1220463436825616389?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1220463436825616389&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Ftourkiko-manifesto-amfisvitei-ta-panta-sto-aigaio%2F2961099%2F

Μιλάει για «ελληνική αντίληψη που υπάρχει και θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη». Μάλιστα αυτό το χαρακτηρίζει ως θεμελιώδη πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Οι πέντε αξιώσεις της Τουρκίας

1. Υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Κάνει μια αναδρομή σε όλα όσα έχουν προηγηθεί δεκαετίες πριν ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και σε κάθε γεγονός που αναφέρει ρίχνει την ευθύνη στην χώρα μας.

2. Αποστρατικοποίηση των νησιών

«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

3. Εναέριος χώρος

«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

«Υπάρχουν αρκετά μικρά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, η κυριαρχία των οποίων δεν υπάρχει στις διεθνείς συνθήκες. Τα περισσότερα δεν κατοικούνται και δεν έχουν οικονομική ζωή. Η Ελλάδα προσπάθησε να αλλάξει το στάτους αυτών των νησιών με τεχνητές εποικίσεις». Σε άλλο σημείο, κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγες ημέρες πριν την τραγική επέτειο των Ιμίων ο Τούρκος αξιωματούχος κάνει εκτενή αναφορά στο καθεστώς των Ιμίων αλλά με έναν τρόπο εξαιρετικά απλοϊκό τρόπο και παραθέτει συνθήκες την μια μετά την άλλη και δεν κάνει καμία αναφορά στις ζωές που χάθηκαν στις 31 Ιανουαρίου του 1996.

5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες

Στο μανιφέστο αυτό, στην γραμμή Ακάρ, ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρει όλες τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί στον πλανήτη και ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Δείτε ΕΔΩ όλο το μανιφέστο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Newsit.gr

Δείτε επίσης: Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Χουλουσί Ακάρ


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί