Ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παύλος Πολάκης, μέσω της οποίας σχολιάζει χθεσινή δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Βασίλη Διγαλάκη, σχετικά με το τμήμα Χημικών Μηχανικών που καταργεί η κυβέρνηση.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη για τα 37 πανεπιστημιακά Τμήματα για τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε και ψήφισε την αναστολή λειτουργίας (κατάργηση στην πράξη) και πιο συγκεκριμένα για το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Χανιά, στο οποίο ο Υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά σε πρόσφατη δημοσίευσή του σε τοπικά ΜΜΕ στα Χανιά, χρειάζεται να αποκαταστήσουμε εδώ την αλήθεια, με την οποία απ’ ότι φαίνεται έχει «τσακωθεί» ο κ. Διγαλάκης:
1) Επιμένει ο κ. Διγαλάκης να ταυτίζει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών με τα υπόλοιπα 36 που καταργεί η κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι (και το πιστοποιούν οι ακαδημαικές αρχές του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) ότι το Τμήμα αυτό του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Χανιά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ αλλά ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ του πρώην Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στα Χανιά, που έκλεισε. Γι’ αυτό άλλωστε ο νόμος 4610/19 αναφέρει «έναρξη λειτουργίας όχι αργότερα από το 2021/2022» για το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Χανιά, αντί του «όχι νωρίτερα από…» όπως ισχύει για τα πραγματικά νέα Τμήματα. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο στην Κοζάνη όπου εκεί ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ το Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε Τμήμα ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, και έλαβε άμεσα φοιτητές. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ο κ. Υφυπουργός ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με το ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ Τμήμα Χημικών Μηχανικών στη Κοζάνη, που λειτουργεί ήδη κανονικά, παρά αναφέρεται στο ΕΜΠ που έχει ιστορία πολλών δεκαετιών;
2) Αναλογίστηκε άραγε ο κ. Διγαλάκης και η ηγεσία του Υπ. Παιδείας (για να μην πούμε για τον Χανιώτη Πρωθυπουργό) ότι τα Χανιά είναι η ΕΓΓΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ στις περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ; Αναλογίστηκε άραγε ότι στα Χανιά μπορούν για πρώτη φορά να συνεργαστούν από κοινού ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ για τον εθνικό στόχο της αξιοποίηση των υδρογονανθράκων; Και ότι για τον σκοπό αυτό μεταξύ άλλων, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. θα μπορούσε να προσελκύσει καθηγητές και φοιτητές πολύ υψηλής στάθμης, καθώς σήμερα στη χώρα υπάρχουν μόνο τέσσερα (4) περιζήτητα Τμήματα Χημικών Μηχανικών;
3) Αναλογίστηκε άραγε ο Χανιώτης Υφυπουργός ότι το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. θα αποτελέσει κοιτίδα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων υψηλής έντασης γνώσης στα Χανιά και Πανελλαδικά, και θα προκαλέσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (πέραν της τουριστικής βιομηχανίας) στην χώρα, μειώνοντας το braindrain, δηλαδή τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό;
4) Αναλογίστηκε άραγε ο κ. Διγαλάκης ότι το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. διαθέτει ήδη μεγάλες και σύγχρονες κτιριακές υποδομές, αξιόλογο και σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό εξοπλισμό, περισσότερα Μέλη ΔΕΠ από τις οργανικές θέσεις που έχει ορίσει ο 4610/2019 για να το επανδρώσουν (και με την έναρξη λειτουργίας του θα είναι άμεσα ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ), καθώς και σαφώς καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα «Χημικού Μηχανικού», διακριτά από οποιοδήποτε άλλο υφιστάμενο Τμήμα στην Κρήτη;
5) Κι επειδή το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και οι γενικότητες για έλλειψη μελετών και εγκρίσεων για το Τμήμα ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΩΣ ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ας μάθουν όλοι (γιατί ο ίδιος ο κ. Διγαλάκης το ξέρει) ότι το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. έχει ήδη έτοιμα: πρόγραμμα σπουδών, μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, οικονομοτεχνική μελέτη SWOT, μελέτη Πολυκριτηριακής Μεθόδου Ανάλυσης, που αποδεικνύουν την ορθότητα και δυνατότητα της άμεσης έναρξης λειτουργίας του. Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης τα κατέθεσε ο ίδιος στα πρακτικά της Βουλής κατά την ομιλία του στην πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. είναι μία ακόμη απάντηση στις διεθνείς προκλήσεις, με την Ελλάδα να προτάσσει ως όπλο την επιστήμη, δημιουργώντας στην καρδιά της περιοχής των υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ το Τμήμα αυτό, δίπλα στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας. Ένα Τμήμα που ταυτίζεται με τη Στρατηγική Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (Research and Innovation Strategies for Smart Specialisation – RIS3) και (αν του το επιτρέψουν) θα συμβάλλει τόσο στην τοπική αλλά πρωτίστως στην εθνική οικονομία.
Ευχόμαστε η νέα «αναβαθμισμένη» και «ανεξάρτητη» (;;;) Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης να αξιολογήσει συνολικά και επί της ουσίας τα 37 αυτά Τμήματα που καταργούνται, συνεκτιμώντας παράλληλα, ταυτόχρονα με τα ακαδημαϊκά κριτήρια, τις ιδιαιτερότητες της κάθε γεωγραφικής περιοχής και το εθνικό συμφέρον της χώρας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών που ξαφνικά παρουσιάστηκαν σαν να φταίνε επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα !
Και για να τελειώνουμε, παρότι γνωρίζουμε ότι στο θέμα παρεισφρέουν κι άλλα θέματα, όπως μια κοντόφθαλμη λογική του «Πολυτεχνείου των Χανιωτών», της οποίας θιασώτης δεν θα ‘πρεπε να είναι ο Χανιώτης Υφυπουργός, όλοι καταλαβαίνουμε τη δυσχερή θέση του κ. Διγαλάκη, που ακόμα και αν το ήθελε (αμφιβάλλω…) απέδειξε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το ανάστημά του για το καλό του τόπου του, απέναντι σε προαποφασισμένες εξελίξεις περικοπών στην Παιδεία εν γένει, στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση και ο συντοπίτης του Πρωθυπουργός.